Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η επερχόμενη αντεργατική λαίλαπα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια απατηλή και πάντως λειψή εικόνα για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, δημιουργεί η εστίαση των ΜΜΕ στα απανωτά πακέτα διάσωσης και στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Ομως η αντιμετώπιση της κρίσης δεν περιορίζεται και κυρίως δεν περνά μόνο μέσω των παραπάνω πακέτων. Αντίθετα περνά μέσα από την ένταση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων και την κατεδάφιση των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, αντί των απολύσεων, οι εργοδότες προωθούν μέτρα όπως: Βδομάδα τεσσάρων ημερών, υποχρεωτική αμισθί απουσία από την εργασία, αμισθί άδεια, πάγωμα μισθών, εθελούσια μείωση μισθού, μείωση συνταξιοδοτικών εισφορών, ευέλικτα ωράρια εργασίας. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» («Ημερησία»): «αυτοί οι εργοδότες μειώνουν το εργασιακό κόστος, χωρίς να μειώνουν, όμως, το εργατικό δυναμικό». Στο δημοσίευμα αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα: η εταιρεία Dell ζήτησε από τους εργαζόμενους να πάρουν «παρατεταμένη αμισθί άδεια», η Cisco υιοθέτησε βδομάδα τεσσάρων ημερών, η Motorola προχώρησε σε μειώσεις μισθών και η εφημερίδα «The Seattle Times» ανακοίνωσε ότι θα δώσει αμισθί υποχρεωτική άδεια σε 500 εργαζόμενους για να περικόψει δαπάνες που θα ξεπεράσουν το ένα εκατ. δολάρια. Κάποιες εταιρείες προτιμούν την έμμεση μείωση μισθού, να περικόψουν δηλαδή τις εργοδοτικές εισφορές και τις εισφορές στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Αλλες εταιρείες προτείνουν «εθελούσια» μείωση μισθού. Δεν υπάρχει ασφαλώς η παραμικρή αυταπάτη ότι η νέα αντεργατική λαίλαπα θα πλήξει σύντομα και τη χώρα μας. Ο Κ. Μίχαλος ήταν ο «λαγός»...

Επανάληψη των αδιεξόδων

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας εξήγγειλε για σήμερα το Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Αργώς», που έχει συγκροτηθεί από τους εργοδότες των δομών ψυχικής υγείας που λειτουργούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδιωτικοί φορείς.

Πρόκειται για τους φορείς που - στοχεύοντας στα κοινοτικά και άλλα κονδύλια - λειτούργησαν για τις κυβερνήσεις ως όχημα για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, γνωρίζοντας τα προδιαγεγραμμένα αδιέξοδα για τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους αλλά και για τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές. Τώρα που η κυβέρνηση - με τη λήξη και των κοινοτικών κονδυλίων - αρνείται να καλύψει το συνολικό κόστος για τη λειτουργία τους, στις δομές αποασυλοποίησης προκύπτουν εκρηκτικά προβλήματα. Σε αυτό το φόντο οι εργοδότες φαίνονται να κινητοποιούνται προτάσσοντας το ότι οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες. Χρησιμοποιώντας μάλιστα τους εργαζόμενους προτείνουν... λύσεις για τη χρηματοδότηση όπως η κάλυψη του κόστους απ' τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών, δηλαδή φορτώνοντας το βάρος της φροντίδας στις οικογένειες.

Οι εργαζόμενοι, που πράγματι βιώνουν τα οδυνηρά αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης των δομών ψυχικής υγείας, για τους ίδιους και τους ψυχικά πάσχοντες, πρέπει να μην αφεθούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτά τα παιχνίδια. Να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ψυχικής υγείας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και για δουλειά μόνιμη με πλήρη δικαιώματα και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

Μέτρα ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ

Τον... εταιρικό μετασχηματισμό του ΟΣΕ, με την ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη συγχώνευση θυγατρικών εταιρειών, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ. Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009, εντάσσονται στην πολιτική... αποκρατικοποίησης του Οργανισμού, ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2011.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (εκτελεί το μεταφορικό έργο), γίνεται ανεξάρτητη εταιρεία, όπως επιβάλλει η ΕΕ με το διαχωρισμό της υποδομής από τη λειτουργία. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αναλάβει το σύνολο των μεταφορικών υπηρεσιών φορτίου και επιβατών και σ' αυτή θα μεταβιβαστούν πάγια στοιχεία και τροχαίο υλικό.

Η εταιρεία ΕΔΙΣΥ (Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής) θα απορροφηθεί από τον ΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ από την ΕΡΓΟΣΕ.

Με απλά λόγια, οι αλλαγές που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ αποσκοπούν στη δημιουργία προϋποθέσεων ξεπουλήματος του ΟΣΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, το επιβατικό κοινό και γενικότερα τον ελληνικό λαό.

Δυσπραγία...

Την «οικονομική δυσπραγία» των Ελλήνων, θυμήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικ. Κακλαμάνης, κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Βαρβάκειο Αγορά. «Ξέχασε», βέβαια, να προσθέσει, τα κατορθώματα των διοικήσεων του Δήμου Αθηναίων, που ενέτειναν αυτή τη... δυσπραγία. Ας θυμίσουμε, λοιπόν, εμείς, τη βασική πολιτική χαρατσώματος, που ακολούθησαν όλες οι διοικήσεις του δήμου, απ' το 1995, μέχρι και σήμερα: Τα τέλη κατοικιών, απ' το 1995 (δημαρχία Αβραμόπουλου) μέχρι το 2009, έχουν αυξηθεί κατά... 101,22%. Τα τέλη καταστημάτων, το ίδιο χρονικό διάστημα, αυξήθηκαν κατά 113,11%. Αυτά, για να μη μένουμε μόνο στις διαπιστώσεις και στις εντυπώσεις. Η «οικονομική δυσπραγία», έχει συγκεκριμένες αιτίες και είναι συγκεκριμένες οι πολιτικές που ευθύνονται γι' αυτήν...

Ηρωισμός και αξίες

Φαίνεται πως η επιδίωξη να θεμελιωθεί ο χαρακτηρισμός των πρόσφατων γεγονότων, δηλαδή των τυφλών χτυπημάτων και όσων αυθόρμητα είτε με κάλεσμα διαφόρων δήθεν αντιεξουσιαστικών δυνάμεων να συνδράμουν σ' αυτήν τη δράση, ως «εξέγερση», απαιτούσε και συμβολισμούς. Ετσι, δε δίστασαν να εκμεταλλευτούν τη δολοφονία του 15χρονου σ' αυτήν την κατεύθυνση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, τον τοποθέτησε στο πάνθεον των λαϊκών ηρώων από την επανάσταση του 1821 και μετά. Απίθανη, αλήθεια, τοποθέτηση από έναν πολιτικό να ταυτίζει τον Κολοκοτρώνη ή τον Λαμπράκη, με τον δολοφονημένο μαθητή. Και, βεβαίως, ο δολοφονημένος μαθητής έγινε αφορμή για ξέσπασμα και τυφλών χτυπημάτων και για προβοκάτσιες και, ταυτόχρονα, το ξεδίπλωμα της δράσης του οργανωμένου ταξικού λαϊκού κινήματος. Αλλά ο τυχοδιωκτισμός και ο καιροσκοπισμός των οπορτουνιστών δεν έχουν όρια. Γιατί, με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, καλλιεργούν στρεβλή συνείδηση και για την αξία του λαϊκού αγωνιστή, αλλά και του ήρωα. Βεβαίως, ο άτυχος μαθητής έπεσε θύμα από τα όργανα ενός κράτους, που καθημερινά και ποικιλότροπα παράγει βία και τρομοκρατία σε βάρος της νεολαίας και του λαϊκού κινήματος. Αλλά οι λαϊκοί αγωνιστές που έχασαν και τη ζωή τους σαν αποκορύφωμα μιας προσφοράς που οι ίδιοι είχαν επιλέξει να κάνουν, αγωνιζόμενοι μέσα από τις τάξεις του κινήματος, είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα.

Οι ήρωες του λαϊκού κινήματος, οι ήρωες του νεολαιίστικου κινήματος, εμπεριέχουν στις πράξεις τους - και με το θάνατό τους φωτίζουν - τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού και της νεολαίας και είναι μέρος της συλλογικής συνείδησης και της συλλογικής μνήμης του λαού. Το στοιχείο του ηρωισμού είναι ταυτόσημο με την αντοχή στον πολυκύμαντο δρόμο του επαναστατικού κινήματος, απόρροια της βαθιάς πίστης στο δίκαιο του αγώνα και της ακλόνητης πεποίθησης «ότι αξίζει να ζει και να πεθαίνει κανείς για ένα ιδανικό», είναι χαρακτηριστικό των απλών ανθρώπων που προσχώρησαν στο επαναστατικό κίνημα. Είναι δημιούργημά τους. Για παράδειγμα, χιλιάδες κομμουνιστές και ΕΑΜίτες έδωσαν απλόχερα τη ζωή τους στις φυλακές, στις εξορίες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Μπορούσαν να ζήσουν, αρκεί να υπέγραφαν μία δήλωση ότι αποκηρύσσουν το ΚΚΕ. Δεν το έκαναν. Να θυμηθούμε μόνο τους ηρωικούς Μακρονησιώτες, Ακροναυπλιώτες, τους κρατούμενους της Κέρκυρας στα χρόνια της μοναρχοφασιστικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου και δεκάδων άλλων τόπων. Το ΕΑΤ - ΕΣΑ και την «Μπουμπουλίνας» στα χρόνια της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας 1967 - '74.

Ηρωισμός και αξίες του αγώνα ταυτίζονται. Αξίες που έχουν σήμερα τη ρίζα τους στην πιο πρωτοπόρα ανθρώπινη δράση, την επαναστατική, για την κατάργηση της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, για την κοινωνική απελευθέρωση. Αυτή η πίστη και η συνείδηση ήταν που δημιούργησε την ανεξάντλητη δύναμη των λαϊκών ηρώων, απλών ανθρώπων, να αντικρίζουν αλύγιστοι, ήρεμοι, το εκτελεστικό απόσπασμα των ταξικών αντιπάλων, γιατί η εκτέλεση, ο θάνατος της ζωής τους, δεν μπορούσε να σκοτώσει την πεποίθηση ότι το δίκιο ήταν με το μέρος τους, ότι η κοινωνία για την οποία αγωνίστηκαν δίνοντας και τη ζωή τους, είναι νομοτελειακά η προοπτική της Ιστορίας, αυτή θα απελευθερώσει τον άνθρωπο από την ταξική σκλαβιά. Σε τελευταία ανάλυση, ο ηρωισμός εμπεριέχει την αξία να δώσεις τη ζωή σου για τα ιδανικά του λαού.


Θανάσης ΙΩΑΝΝΟΥ

Αλλοθι για τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, λέει και ξαναλέει ο πρωθυπουργός για την οικονομική κρίση. Και για να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοεί, πήγε και συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη.

Τόσο δύσκολη δηλαδή... Μέχρι Μητσοτάκη.

Προφανώς, η λογική του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η εξής: Οσο σκληρά μέτρα και να πάρω, θα είναι ...λίγα μπροστά σε αυτά που θα μπορούσα να πάρω.

Οσο κι αν μας ξεζουμίσουν, εμείς πρέπει να είμαστε κι ευχαριστημένοι από πάνω, εν ολίγοις.

ΕΠΙΘΕΣΗ - ΛΕΕΙ - ΜΕ «Καλάσνικοφ» σε κλούβα των ΜΑΤ. Αντε βρες άκρη τώρα! Ούτως ή άλλως, οι σφαίρες πετάνε από εδώ κι από εκεί αυτές τις μέρες.

Μόνο σίγουρο; Πως και αυτή η ιστορία θα ρίξει νερό στο μύλο της καταστολής. Θα φροντίσουν οι αρμόδιοι γι' αυτό, που όταν πρόκειται να μας κάνουν λίγο περισσότερο ...στρατόπεδο δεν αφήνουν τίποτε να πέσει κάτω.

ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ οι επενδυτές για την «Ολυμπιακή Αεροπορία», δηλώνει περήφανα η κυβέρνηση και ο υπουργός των Μεταφορών. Για κάποιο λόγο πιστεύουν ότι θα χαρούμε.

Καμία εντύπωση δε μας κάνει, φυσικά. Δεν έχει τύχει ποτέ να ξεπουλιέται και να καταστρέφεται η δημόσια περιουσία, χωρίς αυτό να προκαλεί τα διάφορα κοράκια.

Στο κάτω κάτω, μια ολόκληρη αγορά τούς παραδίδεται με εξαιρετικούς προνομιακούς όρους και ...όλα πληρωμένα.

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟ, όμως. Δεν υπήρξε σενάριο και εκδοχή αναπαραγωγής του συστήματος, το οποίο να μην αποτυπώθηκε στα τελευταία «γκάλοπ».

Εχει από όλα το «μαγαζί» και για όλα τα γούστα. Το μοντελάκι βγαίνει σε «κεντρο-δεξιά», σε «κεντρο-αριστερά» και υπάρχει και σπέσιαλ έκδοση «κεντρώας δεξιο-αριστεράς». Διαλέχτε...

Πάντα για το καλό του τόπου και για να ξεπεράσει την επερχόμενη κρίση.


Γρηγοριάδης Κώστας

Στο στόχαστρο το άσυλο

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο όνομα των κουκουλοφόρων ανοίγεται ακόμα μια φορά η συζήτηση για άρση ή και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Αυτή τη φορά, το θέμα τέθηκε το περασμένο Σάββατο προς τις πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ από την αστυνομία που επικαλέστηκε απόφαση του εισαγγελέα και από εκεί και πέρα αναπαράγεται από ΜΜΕ. Στο χορό μπήκε και ο Γ. Καρατζαφέρης, ζητώντας κατάργηση του ασύλου, απαγόρευση των συγκεντρώσεων και ...μόνιμη παρουσία εισαγγελέα στα πανεπιστήμια! Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναμασάει τα περί εφαρμογής του νόμου, εννοώντας τον αντιδραστικό νόμο πλαίσιο που περιορίζει το άσυλο και μεθοδεύει την κατάργησή του, διακρίνοντας χωροταξικές εξαιρέσεις του ασύλου στα πανεπιστήμια και αναγνωρίζοντας ως εχθρό το φοιτητικό κίνημα.

Στο στόχαστρο μπαίνει το άσυλο, ακριβώς γιατί στο στόχαστρο της κυβέρνησης δεν είναι οι κουκουλοφόροι που προχωρούν στα «τυφλά» χτυπήματα, αλλά το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, η μαζική και συντονισμένη αγωνιστική δραστηριότητα. Αλλωστε, αυτήν ακριβώς την αγωνιστική και συλλογική δραστηριότητα των φοιτητών και των εργαζομένων προστατεύει το άσυλο. Είναι ξεκάθαρη η στόχευση της κυβέρνησης, να αξιοποιήσει τέτοια σκηνικά «σπασίματος» και τρομοκρατίας, προκειμένου να πέσει σαν ώριμο φρούτο η κατάργηση δικαιωμάτων του λαού, όπως είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο πανεπιστήμιο, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι κλπ. Το άσυλο μπορεί να είναι μόνο η αρχή...

Θα μας τρελάνει...

Ο λόγος για τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2009, εμφανίστηκε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ούτε λίγο ούτε πολύ ως υπερασπιστής του μαθητικού και νεολαιίστικου κινήματος!

Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, έχουν σοβαρότατες διαχρονικές ευθύνες για το «φαινόμενο» των κουκουλοφόρων, οι οποίοι έχουν αξιοποιηθεί δεόντως ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, ο Π. Παυλόπουλος είπε: «Ας μην αφήσουν όλους αυτούς τους φθορείς και διαφθορείς της δημοκρατίας, ας μην αφήσουν όλους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τον αγώνα και την αγωνία τους, να καπηλεύονται τις ιδέες τους» (σ.σ. οι μαθητές).

Επίσης, λίγες μέρες έχουν περάσει από τότε που είδαν το φως της δημοσιότητας πλάνα και φωτογραφίες, όπου «κουκουλοφόροι» βρίσκονται μαζί με αστυνομικούς και δρουν ανενόχλητοι. Κι όμως, ο υπουργός Εσωτερικών είχε το θράσος να σημειώσει: «Ας μην ψάχνει κανείς να βρει τους κουκουλοφόρους μέσα στην Αστυνομία, γιατί το άκουσα και αυτό και με θλίβει». Κάτι «πήρε το αυτί» του υπουργού. Τη στιγμή που και ντοκουμέντα υπάρχουν και ο κόσμος «το 'χει τούμπανο»... 'Η μήπως δεν είναι γνωστό ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν εκθρέψει μέσα στον κρατικό μηχανισμό πυρήνες των «κουκουλοφόρων» όλα αυτά τα χρόνια, για να μπορούν να παίζουν το ρόλο τους όποτε τους χρειάζονται και να εντείνουν την κρατική καταστολή σε βάρος του οργανωμένου μαζικού λαϊκού κινήματος;

Η χάρη στο σύστημα

Οσοι μίλησαν ευθέως και χωρίς περιστροφές για τον βρώμικο ρόλο αυτών που πίσω απ' την κουκούλα σπάνε, καίνε, καταστρέφουν, τρομοκρατώντας και εκφοβίζοντας, δίνοντας άλλοθι για τη λήψη πρόσθετων μέτρων καταστολής και κατασυκοφαντώντας το κίνημα, είναι, κατά τον Αλ. Τσίπρα, σύμμαχοι της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να απομονώσει το μαθητικό κίνημα, τους αγώνες της νεολαίας και γενικότερα. Το είπε με κάθε σοβαρότητα χτες μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό αυτής της αυθόρμητης νεανικής εξόρμησης, βρέθηκε στο πλευρό της νεανικής αμφισβήτησης, των νέων ανθρώπων, των μαθητών και των φοιτητών. Αυτό ενόχλησε. Γιατί ενόχλησε; Διότι πολλοί, κυρίως οι κύκλοι της κυβέρνησης, οι επικοινωνιακοί κύκλοι της κυβέρνησης ήθελαν πάση θυσία αυτός ο αυθόρμητος ξεσηκωμός των νέων ανθρώπων να απομονωθεί, να μη βρει κανένα πολιτικό στήριγμα, ώστε να εκφυλιστεί, να ταυτιστεί με τις μολότοφ και τις σπασμένες τζαμαρίες και στο τέλος τέλος να είναι ένα κίνημα το οποίο να ηττηθεί εν τη γενέσει του. Εμείς δε δώσαμε αυτή τη χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Αλλοι έσπευσαν να τη δώσουν».

Απύθμενο θράσος αλλά δεν εκπλήσσει κανέναν πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΝ αφού ένα από τα στοιχεία του οπορτουνισμού είναι να λέει και να ξελέει. Οχι μόνο δεν έκαναν όσα ισχυρίζεται παραπάνω ο πρόεδρος του ΣΥΝ αλλά έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Ηταν οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που με όλους τους τρόπους ταύτισαν και τους κουκουλοφόρους με το κίνημα. Σε περιπτώσεις τούς φιλοξένησαν στα μπλογκ τους απ' όπου ξεκινούσε η προβοκατόρικη δράση. Που καλούσαν σε κινητοποίηση μαζί τους από την πρώτη στιγμή, όταν αυτοί χτυπούσαν τυφλά και έκαιγαν προκαλώντας ένταση της κρατικής καταστολής. Αυτή είναι η χείρα βοηθείας όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά στο σύστημα ολόκληρο που από τη μια θέλει να ρίξει το κίνημα στο «πουθενά» και ταυτόχρονα χρειάζεται το άλλοθι για την εφαρμογή μέτρων καταστολής. Αυτή είναι η προσφορά που κάνει ο ΣΥΝ στο σύστημα για άλλη μια φορά με τη στάση του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιο κίνημα;

Στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ανέσυραν από το οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης το γνωστό επιχείρημα ότι «η οικονομία δεν πάει καλά». Η κυβέρνηση το απέδωσε στη διεθνή κρίση, ενώ το ΠΑΣΟΚ στην ανίκανη κυβέρνηση. Η ΝΔ το επικαλείται για να δικαιολογήσει την πολιτική λιτότητας, το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ότι η χώρα «κινδυνεύει» και ως εκ τούτου πρέπει να γίνουν εκλογές. Ομως, ανεξάρτητα από τους βραχυπρόθεσμους στόχους αυτής της επιχειρηματολογίας για καθεμία πλευρά, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το κύριο. Και το κύριο είναι ότι οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις μιλώντας εξ ονόματος της πλουτοκρατίας προετοιμάζουν το έδαφος για τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων. Καλλιεργούν συστηματικά την «ανάγκη» για μέτρα που θα χειροτερεύουν το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Είτε αυτά τα μέτρα θα παρθούν από τη σημερινή κυβέρνηση, είτε από μια νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις πρόωρες εκλογές.

Γι' αυτό η επισήμανση που έκανε την περασμένη Παρασκευή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη: «Οχι μόνο δεν πρέπει να ανασταλούν και να προσαρμοστούν οι αγώνες, αλλά πρέπει τώρα να αρχίσει ο πραγματικός αγώνας εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής, εναντίον των νέων μέτρων που έρχονται». Ενας αγώνας που θα περιλαμβάνει εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες. Στον οποίο οι συμμετέχοντες μπορεί να ξεκινάνε από διαφορετική αφετηρία, να έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συμφέροντα, θα συγκλίνουν όμως όλοι σε μια κοινή κατεύθυνση, στο κοινό μέτωπο της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και στην πλουτοκρατία. Ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Αυτή είναι σήμερα η πραγματική διαχωριστική γραμμή, η ελπιδοφόρα βάση συσπείρωσης των λαϊκών στρωμάτων για να έχει ο αγώνας τους αποτελέσματα. Και αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει διάρκεια, ξεκάθαρους στόχους και αιτήματα πάλης. Η πολυμορφία του, η αξιοποίηση όλων των τρόπων και των μορφών δράσης θα είναι η δύναμή του. Μια δύναμη που θα σφραγιστεί από τη μαζική συμμετοχή των απλών ανθρώπων του μόχθου, θα ζωντανεύει συνδικάτα, σωματεία, συλλόγους και κινήσεις. Θα αντλεί αντοχή και συνέχεια από την παλλαϊκή δράση, την ατομική και συλλογική συνεισφορά, την αλληλεγγύη.

Ενα τέτοιο κίνημα φοβάται και θα φοβηθεί ακόμα περισσότερο η άρχουσα τάξη. Ενα κίνημα που ζωντανά παραδείγματα αποτυπώθηκαν στη δράση των ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος στις κινητοποιήσεις του τις προηγούμενες μέρες, αλλά και στη δράση των μαθητών, των φοιτητών, της εργαζόμενης νεολαίας. Και επειδή η άρχουσα τάξη γνωρίζει πολύ καλά από πού προέρχεται ο πραγματικός κίνδυνος για την εξουσία της, γι' αυτό φρόντισαν, ως διά μαγείας, οι βαρόνοι- ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, μαζί με την κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, να «εξαφανίσουν» αυτό το κίνημα από τα ΜΜΕ τους. Γι' αυτό, άλλοι ανακάλυψαν «νέα υποκείμενα», και άλλοι πραγματικά υποκείμενα στη διατεταγμένη δράση ομάδων κουκουλοφόρων, που συμπλήρωσαν σε αγαστή συνεργασία την κρατική καταστολή.

Στη συγκρότηση ενός κινήματος πραγματικά επικίνδυνου για το κεφάλαιο και την εξουσία του, και όχι σε μια καρικατούρα του, έχουν ρίξει όλες τους τις δυνάμεις το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ