Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελιγμοί για «ξελάσπωμα» του κεφαλαίου

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκου δανεισμού υψηλού κινδύνου, με τα στεγαστικά δάνεια, το καλοκαίρι του 2007, που κλιμάκωσε τη διεθνή, οικονομική καπιταλιστική κρίση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) παρεμβαίνει συνεχώς, προσπαθώντας να διασώσει τραπεζικούς γίγαντες, μειώνοντας συνεχώς τα επιτόκια.

Μέχρι που σχεδόν τα εκμηδένισε, καθώς η FED ανακοίνωσε προχτές τη μείωση του βασικού επιτοκίου σε 0 μέχρι 0,25% από 1% που βρισκόταν μέχρι σήμερα, σε «μία προσπάθεια να μειωθεί το εύρος της ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας» όπως τονίζεται στην ανακοίνωση. Η κίνηση ξάφνιασε τους οικονομολόγους και όχι τυχαία καθώς είναι το χαμηλότερο επίπεδο των επιτοκίων στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», μετά τη μείωση των επιτοκίων η ισοτιμία δολαρίου - γεν έπεσε στα επίπεδα του Αυγούστου του 1995, ενώ παράλληλα η κίνηση αυτή θα έχει επιπτώσεις στις οικονομίες της Ινδίας και της Κίνας.

Από την άλλη πλευρά όμως με τον εκμηδενισμό του επιτοκίου, η FED εξάντλησε το «οπλοστάσιό» της. Τα πραγματικά δύσκολα για τους εργαζόμενους ξεκινούν τώρα. Σημειώνεται δε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας εκτόξευσε την ανεργία στο 6,7%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από το 1993. Ταυτόχρονα, το Νοέμβρη ανακοινώθηκαν οι λιγότερες ενάρξεις νέων κατοικιών από τη δεκαετία του 1950, οι απολύσεις φέτος έχουν ανέλθει σε 1,9 εκατομμύρια, ενώ μόνο το Νοέμβρη ανακοινώθηκαν 533.000 απολύσεις.

Στην Ιαπωνία, η αυτοκινητοβιομηχανία «Nissan Motor Co Ltd» ανακοίνωσε τη μείωση της παραγωγής και την περικοπή 500 θέσεων εργασίας, τους πρώτους τρεις μήνες του 2009.

Στη Βρετανία, οι επικεφαλής της αναγκαστικής διαχείρισης που εποπτεύουν την ανάκαμψη της αλυσίδας των βρετανικών καταστημάτων «Woolworths» επιβεβαίωσαν ότι όλα τα καταστήματα της ανωτέρω αλυσίδας θα κλείσουν οριστικά από σήμερα έως τις 5 Γενάρη. Θα χάσουν, λοιπόν, τη δουλειά τους 22 χιλιάδες μόνιμοι υπάλληλοι και 5 χιλιάδες εποχιακοί που εργάζονταν στα συνολικά 807 υποκαταστήματα του «Woolworths».

Παράλληλα, χτες ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία που δείχνουν νέα αύξηση του αριθμού των ανέργων το τρίμηνο Αυγούστου - Οκτώβρη κατά 137.000, ανεβάζοντας το σύνολο του ενεργού πληθυσμού χωρίς δουλειά στα 1,86 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει φτάσει τα 2 εκατομμύρια μέχρι τα Χριστούγεννα και τα 3 εκατομμύρια μέσα στο 2009.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας το 2009 θα συρρικνωθεί σε ποσοστό έως και 3%, όπως δήλωσε χτες ο γγ του υπουργείου Οικονομίας Βάλτερ Οτρεμπα.

Τέλος, τη μείωση κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου αποφάσισε ο OPEC, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, κατά τη σύνοδο των υπουργών Πετρελαίου του OPEC στο Οράν της Αλγερίας. Παράλληλα κάλεσε τις πετρελαιο-παραγωγικές χώρες που δεν είναι μέλη του καρτέλ, όπως η Ρωσία, να συμβάλουν στην προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η χώρα του αναμένεται να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου έως και 320.000 βαρέλια την ημέρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ