Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αναβρασμός» ενόψει ανασχηματισμού

Εντονη κινητικότητα και αναβρασμό έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ο «προεξοφλούμενος» ανασχηματισμός και το ξαναμοίρασμα της τράπουλας.

Το παιχνίδι εξουσίας έχει ανάψει για τα καλά, καθώς οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές εκτιμούν ότι η χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης είναι πολύ κοντά, ακόμα και μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα της Κυριακής και σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά τις γιορτές.

Σε πείσμα των προσδοκιών που καλλιεργούνται περί «φιλολαϊκής στροφής», το βέβαιο είναι ότι ο Κ. Καραμανλής είναι καταδικασμένος να προχωρήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα και ο σχεδιασμός αυτός αναμφίβολα θα διαπερνά και τον επικείμενο ανασχηματισμό, στην περίπτωση φυσικά που αποφασίσει να το κάνει. Αυτός είναι και ο λόγος που κορυφαία στελέχη που «παίζουν» στο παιχνίδι της διαδοχής, έχουν διαμηνύσει προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι δε θα επιθυμούσαν μια μετακίνησή τους στο υπουργείο Οικονομίας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση χτες (στον «Αλφα 9,89») της Ντ. Μπακογιάννη ότι «έχω πολλά να κάνω ακόμα στο υπουργείο Εξωτερικών. Η δική μου επιθυμία είναι να παραμείνω». Βέβαια, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «είμαι ένα μαχόμενο στέλεχος της παράταξης και όπου μου πει ο πρωθυπουργός θα πάω».

«Ραντεβού το Γενάρη», έδωσε από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Ο υπουργός Υγείας που εδώ και μέρες έχει διαμηνύσει ότι έχει κλείσει τον κύκλο του στο υπουργείο του, προχώρησε χτες σε απολογισμό της θητείας του, ενώ απαντώντας στο ενδεχόμενο μετακίνησής του, είπε ότι «είναι ένας πολιτικός μάχης, πρώτης γραμμής, γιατί έτσι θέλει η κοινωνία»...

Ανασχηματισμό ζητούν και γαλάζιοι βουλευτές επικαλούμενοι την «ανάγκη» απαλλαγής του κυβερνητικού σχήματος από τους υπουργούς, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση του Βατοπεδίου. «Φαντάζομαι ότι αυτοί (σ.σ. οι υπουργοί) που έχουν υπογράψει, δε νομίζω ότι θα έχουν θέση στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά (στον «Αθήνα 9,84») ο Θ. Καράογλου. Διαφορετικό «κριτήριο» υιοθέτησε η Μ. Γιαννάκου δηλώνοντας (στη ΝΕΤ) ότι «πρέπει να σταματήσει η μυθολογία για κάποιους που δεν έχουν κάνει τίποτα στα υπουργεία τους και θέλουν και κάτι παραπάνω και κάποιο καινούριο υπουργείο».

Πάντως εκτός από την αντικατάσταση των εμπλεκόμενων υπουργών, αν και όποτε γίνει, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτα άλλο μετά την «αυτοκριτική» του πρωθυπουργού. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι δε θα αποδεχτεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. «Από την ώρα που λέμε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ποινικών ευθυνών, είναι προφανές ότι η ΝΔ δε στέργει σε μια καινούρια διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει σε άλλη επιτροπή, να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή την έρευνα», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ