Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας στα τυχοδιωκτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ιδρύεται ΝΑΤΟικό επιτελείο στη Θεσσαλονίκη, με υποχρέωση να φιλοξενεί πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ

Αγγίζει πάτο πλέον η εμπλοκή της χώρας μας, με συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., στα τυχοδιωκτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια αφού, με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την ίδρυση ΝΑΤΟικού επιτελείου στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα αναλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, και την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ, εκθέτοντας έτσι τη χώρα σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Το σχετικό απόσπασμα στην επίσημη ελληνική μετάφραση, που συνοδεύει τη συμφωνία η οποία χτες συζητήθηκε και ψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, είναι ξεκάθαρο όσον αφορά στις υποχρεώσεις της χώρας μας, αφού αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένη, στο πλαίσιο της συμφωνίας, να φιλοξενεί και «τα όπλα και το μεμονωμένο συγκεκριμένο εξοπλισμό (π.χ. πυρηνικό, βιολογικό και χημικό (NBC)) εάν αυτό ζητηθεί από τους ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ»! (σ.σ. χώρες του ΝΑΤΟ που μετέχουν στη συμφωνία).

Πρόκειται για την ίδρυση - αποφασίστηκε στις 29 του Απρίλη 2005 - ΝΑΤΟικού επιτελείου στις εγκαταστάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη με την επωνυμία «Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα», που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της περιοχής μας, και όχι μόνο, από τους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές.

Στις καταγγελίες της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη για την επαίσχυντη αυτή συμφωνία ο παριστάμενος υφυπουργός Αμυνας Γ. Πλακιωτάκης το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι με βάση το μνημόνιο δεν είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση πυρηνικών αλλά κάτι τέτοιο αφήνεται στην ευχέρεια της χώρας μας.

«Δεν είναι υποχρεωτική η χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Δε δεσμευόμαστε στη χρήση τους», επαναλάμβανε μονότονα στις ερωτήσεις της Λιάνας Κανέλλη, η οποία εν τέλει επισήμανε: «Εγώ ανησυχώ περισσότερο μετά την απάντησή σας. Περίμενα ένα κατηγορηματικό "όχι" και όχι ότι απλώς δε δεσμεύεστε. Πού να ξέρω εγώ αύριο εάν θα δεσμεύεται κάποιος;».

Με το μνημόνιο αυτό, είπε η βουλευτής, δημιουργούνται τεράστιοι και πολλαπλοί κίνδυνοι για τη χώρα μας και τόνισε αναφερόμενη στη διάταξη για τα πυρηνικά, τα βιολογικά και τα χημικά όπλα: «Με την αίτηση ενός κράτους εμείς θα παρέχουμε πυρηνικά, βιολογικό και χημικό οπλισμό; Πού τον βρήκαμε τέτοιον οπλισμό; Εχουμε και δεν το ξέρω; Μόνο αυτή η λέξη, αυτή η αναφορά αρκεί για να ανησυχήσει τους πολίτες και το λαό της χώρας μας, αφού αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη φύλαξη του επικίνδυνου αυτού εξοπλισμού. Μήπως μιλάμε για μικρά φορητά πυρηνικά; Σε αυτό το σχεδιασμό θα πάρουμε μέρος θέτοντας σε κίνδυνο τον τόπο;». Η χώρα, συνέχισε, καθίσταται πολλαπλώς ευάλωτη φιλοξενώντας ένα τέτοιο στρατηγείο αφού πρακτικώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «μας προετοιμάζετε για πόλεμο εν ψυχρώ».

Οι εισηγήσεις των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χαρακόπουλου και Α. Αθανασιάδη, αντίστοιχα, ήταν πανομοιότυπες αφού, υπερψηφίζοντας τη σύμβαση, το μόνο που έκαναν ήταν να αναφερθούν στα οφέλη (!) που θα αποκομίσει η χώρα μας από την κύρωση του μνημονίου, διαβάζοντας απλώς την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, που παρατίθεται παρακάτω.

Ο Α. Γεωργιάδης από το ΛΑ.Ο.Σ. είπε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της κύρωσης του «μνημονίου» γιατί, όπως τόνισε, «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να συμμετέχουμε στην Ατλαντική Συμμαχία», ενώ ο Αλ. Αλαβάνος από τον ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε, κάνοντας λόγο αποκλειστικά και μόνο για την οικονομική επιβάρυνση που θα επιφέρει η λειτουργία του ΝΑΤΟικού επιτελείου.

Τι άλλο προβλέπει το μνημόνιο

Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι η νομοθετική κύρωση του μνημονίου κατανόησης θα προσδώσει στη χώρα μας «ενισχυμένο προφίλ σε επίπεδο στρατηγείου και θα εξυπηρετήσει καλύτερα την αμυντική πολιτική και τις επιδιώξεις της στη συμβολή για την εφαρμογή των Σχεδίων Ειρήνης στην περιοχή»!

Θα δημιουργηθεί «θετική εικόνα για τη χώρα μας μεταξύ των χωρών εταίρων του προγράμματος (Partner for peace), μεταξύ των χωρών του μεσογειακού διαλόγου και των υποψηφίων προς ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ χωρών».

Μάλιστα, η εισηγητική έκθεση φτάνει στο σημείο να αναφέρει ότι η λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου, που θα μπορεί να φιλοξενεί και πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα, «θα συνιστά ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα των πολιτικών επιχειρημάτων στις τράπεζες διαπραγματεύσεων κατά τη διαδικασία λήψεως των αποφάσεων επί θεμάτων που αφορούν στα εθνικά μας θέματα»!

Οπως αναφέρεται στις διατάξεις του υπό κύρωση μνημονίου, το Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί από το ΝΑΤΟ σε περίοδο ειρήνης ή πολέμου κατόπιν εντολής των Εθνικών Στρατιωτικών Αρχών, μέσω της ανάθεσης άσκησης ή επιχείρησης, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις τυποποιημένες διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Στο επιτελείο χορηγείται «διεθνές καθεστώς» και θα εφοδιαστεί με επαρκείς πόρους από τα συμμετέχοντα κράτη για να διενεργεί ασκήσεις και οποιαδήποτε εκπαίδευση του προσωπικού του.

Εκτός από τα πυρηνικά, τα χημικά και τα βιολογικά όπλα που αναφέρθηκαν παραπάνω, η Ελλάδα «ως κράτος υποδοχής» διαθέτει για τη λειτουργία του επιτελείου τις απαραίτητες εγκαταστάσεις μέσα στο Γ΄ Σώμα Στρατού, φροντίζει για τη συντήρησή τους και προσφέρει τα απαραίτητα αυτοκίνητα για τη διακίνηση του προσωπικού καθώς και καλύπτει το κόστος της πλήρους συντήρησής τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ