Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Για να «υπονομεύσουν» τον αγώνα

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αρχικά εκμεταλλεύτηκαν τους κουκουλοφόρους και τα τυφλά χτυπήματα, οι μεν πρώτοι για να επιτεθούν συνολικά στο κίνημα και ο τελευταίος, για να αποθεώσει το «τυχάρπαστο» υποτίθεται νέο ιδιότυπο κίνημα και να χτυπήσει επίσης την οργάνωση και τον προσανατολισμό του κινήματος. Επειδή όμως, απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα που πασχίζουν να την εμφανίσουν ως κίνημα, υπάρχει και η δράση του λαϊκού κινήματος, οι μάζες του λαού και της νεολαίας επιμένουν, συνεχίζουν και κατεβαίνουν οργανωμένα στους δρόμους με στόχους και αιτήματα που προτάσσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, ανασκουμπώνονται και τα κόμματα του συμβιβασμού...

Το γύρισαν στην τακτική «να αφουγκραστούμε τα αιτήματα και τις ανάγκες της νεολαίας», λες και δεν είναι γνωστά, χρόνια τώρα, αυτά που διεκδικούν π.χ. οι μαθητές κι οι φοιτητές! Το υπουργείο Παιδείας έφτιαξε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να λαμβάνει e-mail απευθείας από τους μαθητές και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από το Γενάρη ξεκινάει επίσημα ο «διάλογος» για το νέο σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. «Καρότο» παραπλάνησης των μαθητών είναι τα παραπάνω, την ώρα που βρίσκονται οργανωμένα στους δρόμους όχι μόνο για τον δολοφονημένο συμμαθητή τους, αλλά και για το γεγονός ότι τα 15μελή τους είναι ακόμα και σήμερα «υπό δίωξη» για τις καταλήψεις και γιατί δε θέλουν να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ οι γονείς τους για τη μόρφωσή τους, θέλουν σχολείο να μορφώνει πραγματικά κι όχι να μπαινοβγαίνουν οι επιχειρήσεις να καθορίζουν το περιεχόμενό του και πολλά άλλα.

Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ, παίρνει ανοιχτά θέση ενάντια στις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις (για τις κινητοποιήσεις το μόνο που λέει είναι, οι μαθητές και οι φοιτητές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την κυβέρνηση, προφανώς θέλει το κίνημα να δρα υπέρ του ΠΑΣΟΚ), και ζητά αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Για το αίτημά του περί αύξησης των δαπανών, ακουμπάει μεν σε μια υπαρκτή ανάγκη, αλλά προβάλλεται για να κρύψει την πλήρη και ουσιαστική ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία. Μιλώντας για δαπάνες, το ΠΑΣΟΚ δεν εξετάζει από πού προέρχονται, αφού είναι υπέρ της ιδιωτικής χρηματοδότησης της εκπαίδευσης (τόσο από επιχειρήσεις, όσο και από τη λεγόμενη «ανταποδοτική» λειτουργία σύμφωνα με την οποία πληρώνουν γονείς, φοιτητές κ.τ.λ. για τις «υπηρεσίες που τους παρέχονται»).

Οσο για το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσει τα περί δήθεν «ελεύθερης πρόσβασης» και ζητά σχετικό διάλογο, ό,τι υπόσχεται πως θα κάνει η κυβέρνηση δηλαδή. Μιλά για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ, χωρίς να αντιτίθεται στην επιχειρηματική δράση στην Παιδεία, όπως το ΠΑΣΟΚ δηλαδή. Και σε χτεσινή συνάντηση που έστησε με μαθητές, δήθεν για να ακούσει τους προβληματισμούς τους, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι... δεν έχει πρόβλημα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως είχε δηλώσει παλιότερα και ο Α. Τσίπρας!

Συμπέρασμα: Ολοι αυτοί που φωνάζουν «να ακούσουμε τη νεολαία», είναι ακριβώς αυτοί που κλείνουν ερμητικά τα αυτιά τους στα πραγματικά αιτήματα του νεολαιίστικου κινήματος. Οι προτάσεις τους για την Παιδεία, που επαναλαμβάνουν τώρα για να «κατευνάσουν» τον αγώνα των παιδιών που βρίσκονται στα θρανία της εκπαίδευσης, είναι προτάσεις πλήρως ενσωματωμένες στην κυρίαρχη πολιτική, στην πολιτική της ακριβοπληρωμένης αμορφωσιάς.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ