Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στο προσκήνιο τα προβλήματα της νησιωτικής περιφέρειας

Αντιπροσωπεία εκπροσώπων μαζικών φορέων από την Ελλάδα, με πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του KKE, επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και είχε συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες

Συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησε στις 9 και 10 του Δεκέμβρη ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσώπων μαζικών φορέων των νησιών της χώρας μας, που επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες με πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του KKE.

H αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Τούσσα και εκπροσώπους Εργατικών Κέντρων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζικών φορέων και οργανώσεων των νησιωτικών περιοχών, είχε συνάντηση με εκπρόσωπο του επιτρόπου Περιβάλλοντος, Στ. Δήμα, στον οποίο και έθεσε τα εξής ζητήματα: Την καταπάτηση από ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους δασών και γενικότερα δημόσιων εκτάσεων στο Δήμο Κρανιδίου και στην ευρύτερη περιοχή, την αλλοίωση και καταστροφή του περιβάλλοντος στο «Λεόντι Κυψέλης» του Δήμου Αίγινας, στο Δήμο Αμπελακίων και γενικότερα στην περιοχή της Σαλαμίνας, καθώς και τα προβλήματα της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλοία, την ασύδοτη βιομηχανική δραστηριότητα και τη διοχέτευση ανεπεξέργαστων αποβλήτων στις θαλάσσιες περιοχές, την ουσιαστικά ανεξέλεγκτη μόλυνση από ιχθυοτροφικές μονάδες, τις σοβαρές επιπτώσεις τους για το περιβάλλον και τους κατοίκους των νησιών.

Με ιδιαίτερη έμφαση η αντιπροσωπεία ανέδειξε τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ικαρία και αυτό που αφορά στην ανακύκλωση σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων επέδωσε στον εκπρόσωπο του επιτρόπου Περιβάλλοντος το ψήφισμα Θηραίων πολιτών με χιλιάδες υπογραφές απαιτώντας:

α) Τη συνέχιση των εργασιών απορρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου του SEA DIAMOND από εξειδικευμένο συνεργείο.

β) Την άμεση απάντληση των καυσίμων.

γ) Την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου από την Καλντέρα.

Στα πλαίσια κλιμάκωσης του αγώνα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προγραμματίζει για το νέο έτος κινητοποίηση και στις Βρυξέλλες, με αγωνιστική παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από τη συνάντηση έγινε για ακόμη μία φορά φανερό ότι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ δεν κινείται στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά σ' αυτή της προστασίας των συμφερόντων των εφοπλιστών και γενικότερα του κεφαλαίου. Ετσι αναδείχτηκε μέσα από τη συζήτηση και τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ανέλκυσης του πλοίου και απορρύπανσης της περιοχής, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Sea Diamond» με το σχετικό κόστος.

Στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αντιπροσωπεία ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους καθώς και των νησιών με τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας και τον καθοριστικό τους ρόλο για την επιβίωση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, των κατοίκων των νησιών. Κατήγγειλε την ασυδοσία των εφοπλιστών, που με την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου επέβαλαν την κατάργηση του καμποτάζ με τον αντιλαϊκό κανονισμό 3577/92 της ΕΕ, με αποτέλεσμα την εκτίναξη στα ύψη των τιμών των εισιτηρίων και των ναύλων, τον παροπλισμό άνω των 40 πλοίων και τη δραστική μείωση της συχνότητας των δρομολογίων, την όξυνση στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών. H πολιτική αυτή καταδικάζει τα νησιά σε απομόνωση, πλήττει βάναυσα το βιοτικό επίπεδο των νησιωτών, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει ιλιγγιωδώς τα κέρδη των εφοπλιστών, στα οποία προστίθενται οι πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις που εισπράττουν από το δημόσιο.

Οι συναντήσεις επιβεβαίωσαν στην αντιπροσωπεία ότι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠAΣOK και της ΕΕ είναι εχθρική απέναντι στους εργαζόμενους, στους κατοίκους των νησιών, στους ναυτεργάτες, συνολικά στα λαϊκά στρώματα.

Το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι κάτοικοι των νησιών και οι ναυτεργάτες διεκδικούν Δημόσιο Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που θα εξασφαλίζει καθημερινή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, με φτηνά εισιτήρια, σε σύγχρονα και ασφαλή πλοία. Απαραίτητες προϋποθέσεις γι' αυτό είναι η μαζική αποδυνάμωση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, γενικότερα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, η αποφασιστική ενίσχυση του KKE. Η κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων με το ΚΚΕ ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της, σε συνδυασμό με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ