Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΣΟ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Ψήφισμα ενάντια στα σχέδια για 65ωρο

Το υπογράφουν 150 συνδικαλιστές από 24 χώρες και επιδόθηκε χτες στα γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Την πλήρη αντίθεσή τους στην καθιέρωση του 65ωρου εκφράζουν με ψήφισμα - το οποίο χτες επιδόθηκε στα γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες - οι 150 συνδικαλιστές από 24 χώρες όλου του κόσμου που συμμετείχαν σε διεθνή σύσκεψη με θέμα «Παγκοσμιοποίηση και εργατικά δικαιώματα», που έγινε στις 15 και 16 Δεκέμβρη, στη Λισαβόνα. Τη σύσκεψη συνδιοργάνωσαν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία μαζί με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στις Κατασκευές, την Κεραμοποιία και το Γυαλί (FEVICCOM), τους Σιδηροδρόμους (SNTSF) και Γεωργίας - Τροφίμων - Ποτών -Ξενοδοχείων - Τουρισμού (FESAHT) της χώρας.

Η καθιέρωση του 65ωρου οδηγεί στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αναδεικνύει τους κινδύνους που απειλούν βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα. Οι συνδικαλιστές καταδικάζουν ακόμα τις ατομικές συμβάσεις «που υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και βλάπτουν το ρόλο των συνδικάτων και των συλλογικών συμφωνιών και διαπραγματεύσεων».

«Το ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα θα επιμείνει στην υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ως ζήτημα τιμής. Απαιτούμε τη διασφάλιση σταθερού χρόνου εργασίας για όλους τους εργαζόμενους», σημειώνουν οι συνδικαλιστές. Η σύσκεψη αποφάσισε να αποτελέσει η 1η Απρίλη του 2009 διεθνή μέρα δράσης «για τα εργατικά δικαιώματα ενάντια στην εκμετάλλευση», με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα προγραμματιστούν σε διάφορες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ