Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες λαού και νεολαίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ΚΚΕ - ΚΝΕ

Η κόκκινη πολιτεία πλημμύρισε νιάτα

Motion Team

Η κόκκινη πολιτεία πλημμύρισε νιάτα
Μία πραγματική λαοθάλασσα πλημμύρισε το μαρτυρικό τόπο του Στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης, στις τριήμερες εκδηλώσεις του 34ου Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τις 12-14 Σεπτέμβρη. Πάνω από 30.000 λαού πέρασαν τις πύλες του Φεστιβάλ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, χιλιάδες νέοι θέλησαν να γνωρίσουν την ΚΝΕ με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή από τον εργατόκοσμο των Δυτικών Συνοικιών.

Το Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» άνοιξε τις πύλες του μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, χάρη στην τεράστια δουλειά που κατέβαλαν τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Οπου το παρελθόν ένδοξων αγώνων του Μάη του '36, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού έσμιγε με τους αγώνες του Μάρτη του '99, όταν οι κομμουνιστές πρωτοπόροι σταμάτησαν τα ΝΑΤΟικά τρένα και τανκς συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός μεγάλου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Στο 34ο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αναδείχτηκε η ιστορική αξία του Στρατοπέδου «Παύλου Μελά» ως τόπου - συμβόλου της θυσίας των απλών ανθρώπων για τις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της προκοπής και της ειρήνης του λαού μας. Αναδείχτηκε, ωστόσο, και η ξεχωριστή, επίκαιρη σημασία του ως ελεύθερου χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, για να μην τσιμεντοποιηθεί, για να μην περάσει με τη μία ή την άλλη μορφή στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων που θα τον εκμεταλλευτούν με κριτήριο το κέρδος.

Στο χώρο του Φεστιβάλ που στήθηκε με πολύ μεράκι, πρωτοτυπία, δημιουργικότητα, εφευρετικότητα, όλοι, από το μικρό παιδί μέχρι τους απόμαχους της δουλειάς, μπορούσαν να βρουν αυτό που τους ενδιαφέρει. Πολλά ήταν τα νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα που ανέβηκαν στη σκηνή, καλλιτέχνες αφιέρωσαν έργα τους στα 90 χρόνια ΚΚΕ, παίχτηκε θεατρικό έργο του Γ. Ρίτσου, χορευτικά συγκροτήματα σύγχρονου και παραδοσιακού χορού προβλήθηκαν καθώς και τρεις ταινίες αφιερωμένες στα Βαλκάνια, στο Μάη του '36, στην Κούβα. Εκφράστηκε επίσης πολύμορφα η απαίτηση για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με θέματα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στον Καύκασο» με ομιλητές τους Χρ. Κόφφα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Β. Παπαγεωργίου, καθηγητή του ΑΠΘ, Αν. Ανανιάδου, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη». Επίσης, «Αθλητισμός και Ντόπινγκ» με ομιλητές τους Γ. Νοττάκη, μέλος της ΝΕ και του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Χρ. Γκοτζαμανίδη, καθηγητή του ΑΠΘ, και «Το ρεμπέτικο στη Θεσσαλονίκη» με ομιλητές τον τραγουδιστή Αγάθωνα και τον ερευνητή Ηλία Καπετανάκη.

Εγινε μεγάλο αφιέρωμα με στίχους, μουσική και προβολές για τα 90 χρόνια ΚΚΕ από ομάδα της ΚΝΕ. Μεγάλες μουσικές συναυλίες με γνωστούς τραγουδιστές και συγκροτήματα διασκέδασαν τους επισκέπτες του. Αλλά αυτό που πραγματικά ξεχώρισε φέτος ήταν η μαζική συμμετοχή χιλιάδων νέων ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στο πολιτιστικό - πολιτικό κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ