Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή ανακοίνωση Κομμουνιστικών - Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων

Motion Team

Με θέμα «Οι λαοί των Βαλκανίων αντιστέκονται στο ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλισμό», έγινε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες της Βαλκανικής. Τις θέσεις του ΚΚΕ ανέπτυξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (αναλυτικά η εισηγητική ομιλία δημοσιεύτηκε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»), ενώ στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλονίκης, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνάντησης αποφασίστηκε να δοθεί η παρακάτω κοινή ανακοίνωση για τον Τύπο:

«Στις 13 Σεπτέμβρη 2008 στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση 8 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων από 6 χώρες των Βαλκανίων και συγκεκριμένα από Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Τουρκία.

Η Συνάντηση, που έγινε παράλληλα με τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, που είναι φέτος αφιερωμένο στα 90 χρόνια του ΚΚΕ, αποτέλεσε μια ακόμη αφορμή για την ενίσχυση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων της Βαλκανικής.

Από τις εργασίες της Συνάντησης στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τις εργασίες της Συνάντησης στη Θεσσαλονίκη
Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μας, μετά και τις τελευταίες αιματηρές εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου, τη σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων, των δρόμων μεταφοράς τους και την κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στις αγορές για τα μονοπωλιακά μεγαθήρια.

Σημειώθηκε πως η παραπέρα διεύρυνση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΝΑΤΟ με νέες χώρες των Βαλκανίων και της πρώην ΕΣΣΔ, η εμφάνιση στην περιοχή των Βαλκανίων νέων στρατιωτικών βάσεων και ξένων στρατιωτικών σωμάτων, η δημιουργία προτεκτοράτων στην περιοχή μας, με την ενεργό συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και η προσπάθεια ανακίνησης από τους ιμπεριαλιστές υπαρκτών ή και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, αποτελούν παράγοντες αποσταθεροποίησης της Βαλκανικής, προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και δίνουν έδαφος για την παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Μεγάλες ευθύνες φέρνουν οι ΗΠΑ, ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αφού αυτές είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διαμέλισαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία, δημιούργησαν το προηγούμενο του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, κάνοντας "φύλλο και φτερό" τα απομεινάρια του Διεθνούς Δικαίου και είναι αυτές που μηχανεύονται νέα αντιδραστικά σχέδια κατά των λαών για την προώθηση των συμφερόντων τους.

Από κινητοποιήσεις των κομμουνιστών της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία
Από κινητοποιήσεις των κομμουνιστών της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία
Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης των Βαλκανικών Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, συζητήθηκαν οι εμπειρίες των κομμάτων στους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την υπεράσπιση των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Οι μετέχοντες διαπίστωσαν ότι 20 χρόνια μετά τη νίκη της αντεπανάστασης, ο καπιταλισμός έφερε απίστευτη εκμετάλλευση, ανεργία, φτώχεια, ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, μεταναστευτικά ρεύματα, πρωτόγονο αντικομμουνισμό, σοβινισμό και περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή.

Ωστόσο, παρά τη συντονισμένη επίθεση ΗΠΑ κι ΕΕ στην περιοχή αναπτύσσονται σημαντικοί αγώνες. Οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν τους πρόσφατους εργατικούς αγώνες για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια σε Ελλάδα και Τουρκία, τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, νοσηλευτών, των εργατών της DACIA και των χαλυβουργείων σε Ρουμανία, Βουλγαρία, καθώς και την απεργιακή κινητοποίηση στην Κροατία, άλλους αγώνες που αναπτύσσουν εργαζόμενοι και φοιτητές σε χώρες της Βαλκανικής.

Η απόρριψη της νέας Ευρωσυνθήκης, οι αγώνες ενάντια στους νέους αμερικανικούς πυραύλους, οι αγώνες γενικά στην Ευρώπη και στον κόσμο ασκούν σημαντική επίδραση και στην περιοχή μας.

Σημειώθηκε, από εκπροσώπους των κομμάτων, η ανάγκη αποφασιστικής ανάπτυξης του κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος στην περιοχή και η ενίσχυση του συντονισμού του. Καθοριστικής σημασίας είναι η ανάπτυξη ενός πολύμορφου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος όπως και ταξικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα της περιοχής.

Οι συμμετέχοντες θα ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες ενάντια στον εθνικισμό, στη διαίρεση και το μίσος των λαών, ενάντια στη διαμόρφωση νέων προτεκτοράτων, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στην πρόσδεση των χωρών στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Θα προωθήσουν τον αγώνα για τα κοινά ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων της Βαλκανικής, τον απεγκλωβισμό των χωρών από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια κι οργανώσεις, την αναζωογόνηση των σοσιαλιστικών - κομμουνιστικών ιδανικών στα Βαλκάνια.

Σημειώθηκε πως η χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων στα Βαλκάνια, η ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τα μέτρα καταστολής κατά των κομμουνιστών και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που λαμβάνονται σε όλη πλέον την Ευρώπη, αυξάνουν και την ανάγκη τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά κόμματα να δράσουμε καλύτερα, πιο οργανωμένα και συντονισμένα μέσα στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιΝΑΤΟικό και μαζικό, εργατικό κίνημα.

Στη Συνάντηση των ΚΚ εκφράστηκε η κοινή διάθεση για να ενισχυθούν και να πυκνώσουν οι κοινές πρωτοβουλίες, ο συντονισμός και η κοινή δράση των Κομμάτων μας, αλλά και οι ευρύτερες αντιιμπεριαλιστικές δράσεις. Οπως:

  • Τα ΚΚ μπορούν καλύτερα να συμβάλουν στην ενίσχυση και διεύρυνση του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου.
  • Να αναπτυχθούν και να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους εργατικούς και άλλους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες που γίνονται στη Βαλκανική.
  • Να δυναμώσει παραπέρα η πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, στις ξένες βάσεις και τα στρατεύματα, ενάντια στη λεγόμενη Βαλκανική Ταξιαρχία και τη συμμετοχή των στρατιωτικών σωμάτων από βαλκανικές χώρες σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε άλλες χώρες, όπως Αφγανιστάν, Ιράκ, στον Περσικό και αλλού.
  • Να επιστρέψουν τα στρατεύματα από βαλκανικές χώρες, που βρίσκονται σήμερα εκτός συνόρων.
  • Καμιά εμπλοκή των χωρών μας στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στον Καύκασο και στις απειλές που εκτοξεύονται κατά του λαού του Ιράν, της Συρίας, όπως και κατά άλλων λαών.
  • Να μην τηρηθούν οποιεσδήποτε "συμβατικές υποχρεώσεις" που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκουν τις χώρες μας.
  • Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Κούβας και να δυναμώσουμε την πάλη μας για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών από τις φυλακές των ΗΠΑ.

Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα των Βαλκανίων επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να εργαστούν από κοινού σε διμερή και πολυμερή βάση για τον καλύτερο συντονισμό και δράση για όλα τα παραπάνω. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εργαστούν, ώστε ο συντονισμός των κομμάτων μας να αποκτήσει στην πορεία πιο μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά.

Κόμματα που συμμετείχαν

-- ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

-- ΚΟΜΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

-- ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

-- ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

-- ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΠΓΔΜ)

-- ΝΕΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

-- ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

-- ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΜΕΡ) ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Χαιρετιστήριο μήνυμα στη Συνάντηση έστειλε το ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω άλλων διεθνών υποχρεώσεών του.

Επίσης, το ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ δεν μπόρεσε να φτάσει έγκαιρα στις εργασίες, λόγω της απεργίας των τελωνειακών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ