Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Αμυνας

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας-Θράκης, με θέμα τη Χρηματοδότηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ανησυχούν για το μέλλον τους, καθώς βλέπουν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να δρομολογήσει μέτρα που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα της εταιρείας, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί. Συγκεκριμένα, έχει εγκριθεί ειδική χρηματοδότηση είκοσι εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα μεταφράζονταν σε συμβάσεις για την ΕΛΒΟ από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί και πιστωθεί μόνο πέντε εκατομμύρια, ενώ για τα υπόλοιπα η κυβέρνηση σιωπά.

Να σημειωθεί ότι στις γραμμές παραγωγής της βιομηχανίας βρίσκεται από καιρό μόνο ένα όχημα και τα οικονομικά μεγέθη της εγείρουν μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητά της. Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση εμπαίζει με τη στάση της όχι μόνο τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ, αλλά και δεκάδες άλλες δορυφορικές επιχειρήσεις, που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν.

Οι κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) έχουν σοβαρές ευθύνες για τη διαμορφούμενη κατάσταση, αλλά και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης (τον Αύγουστο του 2000, επί ΠΑΣΟΚ, το 43% των μετοχών της εταιρείας, καθώς και το μάνατζμεντ, πέρασαν στην κοινοπραξία των εταιρειών ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΜΕΤΚΑ ΑΕ).

Ωστόσο, η ΕΛΒΟ θα μπορούσε να αποτελέσει, από κοινού με άλλες βιομηχανίες, τον ενιαίο φορέα εθνικής αμυντικής βιομηχανίας για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτως ώστε η Ελλάδα να απεμπλακεί από τους ΕυρωΝΑΤΟικούς οργανισμούς και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξοπλισμών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει άμεσα η Κυβέρνηση, προκειμένου:

  • Να πιστωθούν τα ποσά που υποσχέθηκε η κυβέρνηση προς την ΕΛΒΟ, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική διαδικασία και να μην κινδυνέψουν θέσεις εργασίας.
  • Να επανέλθει η ΕΛΒΟ υπό τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ