Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παρακαταθήκη αγώνα από τις φυλακές Αλικαρνασσού

Στο Φεστιβάλ ΚΚΕ -ΚΝΕ στο Ηράκλειο μίλησε ο Στ. Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τη μαζικότατη συμμετοχή νέων αλλά και ανθρώπων όλων των ηλικιών, που κατέκλυσαν το νέο χώρο στο Κομμένο Μπεντένι, πραγματοποιήθηκε, το διήμερο του Σαββατοκύριακου 13 - 14 Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και εκατοντάδες νέοι και νέες, πολλοί για πρώτη φορά, μίλησαν με τους κομμουνιστές, για την πολιτική του ΚΚΕ, για τα προβλήματα της νεολαίας και τη διέξοδο που προτείνει το Κόμμα.

Ενδεικτικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο συμμετείχαν στην εκδήλωση για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που πέρασαν από τις φυλακές της Αλικαρνασσού. Σε φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα, πρόβαλλαν η περηφάνια και η αισιοδοξία για το μέλλον μέσα από τις παρακαταθήκες και τη στάση ζωής που άφησαν κληρονομιά οι προηγούμενες γενιές των αγωνιστών κομμουνιστών.

Σ' αυτούς τους ηρωικούς αγώνες χιλιάδων και χιλιάδων κομμουνιστών για τα ιδανικά και οράματα του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην κεντρική ομιλία του ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ, την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, τονίζοντας την ευθύνη των κομμουνιστών για συνέχιση του αγώνα τους, ώστε να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους όλο το λαό.

Τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» δεν έχουν λύσεις για το λαό. Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παραιτηθούν από τα σύγχρονα δικαιώματά τους τόνισε ο ομιλητής. Ο μόνος δρόμος να τα διεκδικήσουν και να τα κατακτήσουν είναι να κλιμακώσουν την πάλη, να δυναμώσουν την ανυπακοή και την απειθαρχία στην ΕΕ, στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Να παλέψουν για την ανατροπή του «ευρωμονόδρομου», για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία.

Σήμερα, τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, όπως το εισόδημα, η ανασφάλεια, η συνταξιοδότηση, τα προβλήματα της Υγείας, της Παιδείας, του ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολουμένων γίνονται βραχνάς. Το Κόμμα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για όλα τα λαϊκά προβλήματα. Με οδηγό τη στρατηγική του, την πολιτική του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για το σοσιαλισμό, δουλεύουμε καθημερινά ολοένα και πιο αποτελεσματικά για την ενότητα της εργατικής τάξης, για τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία. Για να κοντεύουμε το δρόμο στο δικό μας αύριο».

Συγκινητική ήταν η εκδήλωση για τους Αλύγιστους της ταξικής πάλης, κομμουνιστές, αγωνιστές που πέρασαν από τις φυλακές Αλικαρνασσού, με τη συμμετοχή όχι μόνο νέων ανθρώπων αλλά και πολιτικών κρατουμένων που πέρασαν από εκεί και συγγενών τους.

Χιλιάδες κομμουνιστές πέρασαν από το κάτεργο της Αλικαρνασσού. Από τις φυλακές πέρασαν περισσότεροι από 7.000 - 8.000 πολιτικοί κρατούμενοι κατά το διάστημα από το 1945 έως το 1963. Από αυτούς, αρκετοί εκτελέστηκαν στον τόπο των εκτελέσεων (Δύο Αοράκια) ή στο νεκροταφείο της Σούδας μετά από μεταγωγή σε αυτές. Ο τελευταίος εκτελεσθείς πολιτικός κρατούμενος της φυλακής Αλικαρνασσού ήταν ο Χρήστος Καρανταής στέλεχος του ΚΚΕ που, το 1952, είχε έρθει από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας - όπου είχε φυγαδευτεί - στην Ελλάδα, για την ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων. Την περίοδο 1950-60 οι φυλακές της Αλικαρνασσού, αποτελούν ένα από τα πιο φοβερά κολαστήρια της χώρας και δεκάδες είναι οι κομμουνιστές που στήθηκαν μπροστά στις κάννες των πολυβόλων στους τόπους εκτέλεσης, στα Δύο Αοράκια, στο νεκροταφείο της Σούδας και στο παλιό νεκροταφείο του Ηρακλείου.

Αργότερα, κατά την περίοδο της εφταετίας οι φυλακές Αλικαρνασσού ξανάνοιξαν για πολιτικούς κρατούμενους. Μόνο που αυτή τη φορά οι κρατούμενοι είναι γυναίκες. Ανάμεσα σ' αυτές εκατοντάδες κομμουνίστριες και πατριώτισσες του αντιδικτατορικού αγώνα πέρασαν από το φοβερό μπουντρούμι. Μεταξύ αυτών και η Χρυσούλα Γκόγκογλου, η Αύρα Παρτσαλίδου, η Μίνα Γιάννου, η Λούλα Λογαρά, η Ρούλα Κουκούλου, η Θέτις και Μαργαρίτα Κωτσάκη και πολλές άλλες, στελέχη του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίμησαν τους αλύγιστους στις φυλακές της Αίγινας(2021-07-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-08-10 00:00:00.0)
Πρόβλημα με τη σίτιση των κρατουμένων(2012-02-08 00:00:00.0)
Στο κάτεργο όπου γράφτηκαν ηρωικές σελίδες αυτοθυσίας και αγώνα(2008-11-30 00:00:00.0)
Τιμή και σεβασμός στο ΚΚΕ(2004-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ