Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ιστορία αγώνων, θυσίας και προοπτικής

Motion Team

Ενενήντα χρόνια ΚΚΕ. Μία διαδρομή που βιώσαμε μέσα από την πολύμορφη αφήγηση της ΚΝΕ, με λόγο ποιητικό, μουσική, εικόνες και τραγούδια στην Κεντρική Σκηνή. Από τη Φεντερασιόν, τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, και την ίδρυση του ΣΕΚΕ, του μετέπειτα ΚΚΕ, ως το Μάη του '36. Και αργότερα από την ίδρυση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, τον Εμφύλιο και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας ως τις διώξεις του μετεμφυλιακού καθεστώτος και τη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη. Ακολουθούν η ΕΔΑ, η αντιδικτατορική πάλη και η λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου ως τις ανατροπές και την ανασυγκρότηση του Κόμματος. Σήμερα η ρεαλιστική και μόνη εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ για το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, το σοσιαλισμό.

Ενενήντα χρόνια ΚΚΕ. Μέσα από ένα μνημειακής μορφής περίπτερο, όπου η εξύψωση των 90 χρόνων δράσης του Κόμματος αποδίδεται με δύο τρίγωνα, των οποίων οι νοητές προεκτάσεις κορυφώνονται προς τα πάνω και καταλήγουν σε ένα λαμπερό σφυροδρέπανο, σε ψηλό πύργο. Στη βάση του πύργου εκτέθηκαν αντικείμενα σε προθήκες, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο την παρακαταθήκη που κουβαλάει το ΚΚΕ στην 90χρονη πορεία του. Το σφυροδρέπανο στην κορυφή των τριγώνων, μικρό στις διαστάσεις, «αποσπάται» από το σύνολο και προβάλλεται σε μεγέθυνση στο βάθος, δίπλα στην κεντρική σκηνή, με ένα μεγαλύτερο σφυροδρέπανο - σύμβολο. Η έμπνευση και η κατασκευή του περιπτέρου των 90χρονων ανήκει στους Σωτήρη Αβραμόπουλο, πολιτικό μηχανικό, Στέφανο Τικέλη, πολιτικό μηχανικό, και Νίκο Παναγιωτίδη, αρχιτέκτονα. Είναι ένα πάντρεμα του μνημείου στο «Treptower Park», του νεκροταφείου του Κόκκινου Στρατού με 80.000 νεκρούς στρατιώτες, που έπεσαν το 1945 για την κατάληψη του Βερολίνου και βρίσκεται στο Βερολίνο, και του μνημείου με το σφυροδρέπανο, που βρίσκεται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Χιλιάδες επισκεπτών στάθηκαν στα «χνάρια» του αγώνα στις προθήκες

Motion Team

Χιλιάδες επισκεπτών στάθηκαν στα «χνάρια» του αγώνα στις προθήκες
Ενενήντα χρόνια ΚΚΕ. Στις φροντισμένες προθήκες της απέριττης κατασκευής των 90χρονων, εκθέματα, που κρατούν μέσα τους μια ολόκληρη ιστορία. Οπως, λάφυρα από ΝΑΤΟικά άρματα από τον πόλεμο του 1999, θραύσματα από όπλα και οβίδες των μαχητών του ΔΣΕ στο Γράμμο και το Βίτσι, αντικείμενα μαχητών του ΔΣΕ από το Τσάρνο του Γράμμου. Η εφημερίδα που μιλάει για τη «Δίκη της ΟΠΛΑ», φύλλο της 15ης Σεπτέμβρη του 1947, όπου 52 κομμουνιστές καταδικάστηκαν σε θάνατο, 7 φυλακίστηκαν ισόβια, 8 αθωώθηκαν. Τεύχη της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης από το 1932, φύλλα του «Ριζοσπάστη» από το 1936 και το Μάη του '36! Φέιγ βολάν, προκηρύξεις, σπάνιες εκδόσεις, συλλογές.

Χαιρετισμοί από κόμματα των Βαλκανίων

Χαιρετισμό στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ απηύθυναν εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συμμετείχαν στη Βαλκανική Συνάντηση που έγινε το Σάββατο 13 του Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, οι Αλεξάντερ Παούνοφ, από το ΚΚ Βουλγαρίας, Βασίλι Κολάροφ, από το Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών, Βλαντιμίρ Καπουράλιν, από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, Μπράνκο Κιτάνοβιτς, από το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, και Μεμέτ Οζέρ, από το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας (EMEP).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάρρηξη στο Ιστορικό Μουσείο «Χαρίλαος Φλωράκης»(2009-03-24 00:00:00.0)
Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού(2008-09-26 00:00:00.0)
Πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση(2008-09-13 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ απευθύνεται στη νέα γενιά(2008-09-09 00:00:00.0)
Πολιτεία αφιερωμένη στην πρωτοπόρα θεωρία και δράση(2008-08-31 00:00:00.0)
Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ(2008-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ