Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φόρος τιμής στους νεκρούς καπνεργάτες του Μάη του '36

Motion Team

Ιδιαίτερη στιγμή της Βαλκανικής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ήταν η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Καπνεργάτη, δίπλα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στους αντιπροσώπους των κομμάτων από τα Βαλκάνια εξηγήθηκε το ιστορικό γεγονός της μεγάλης απεργίας των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το Μάη του 1936 που ματοκυλίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις επί κυβέρνησης Μεταξά (πριν εγκαθιδρυθεί η φασιστική δικτατορία).

Το μνημείο αναπαριστά τη γνωστή φωτογραφία της μάνας που σπαράζει γονατισμένη πάνω από το δολοφονημένο παιδί της, στις 9 Μάη του 1936, τον Γιώργη Τούσση. Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στις 17 Μάη στο «Ριζοσπάστη» από την πρώτη του σελίδα ήταν αυτή που ενέπνευσε το μεγάλο λαϊκό ποιητή Γιάννη Ρίτσο για να γράψει το κορυφαίο του έργο τον «Επιτάφιο».

Αντιπρόσωποι από το ΚΚ Αλβανίας, ΚΚ Βουλγαρίας, Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών, το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, το Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (EMEP) και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, κατέθεσαν στεφάνι με την επιγραφή Βαλκανική Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς αγωνιστές του εργατικού κινήματος στη χώρα μας.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ήταν οι Δημήτρης Κουτσούμπας και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και συμμετείχαν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλονίκης, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και ο Γιώργος Χαβατζάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ