Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Οξύνουν «έντεχνα» τις διαφορές για τη μελλοντική δομή και λειτουργία της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ(του ανταποκριτή μαςΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Ηγαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και η Κομισιόν παρουσίασαν χτες ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο τις «προετοιμασίες», που έχουν γίνει ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Μπιαρίτς (13/14 Οκτώβρη) για το βασικό ζήτημα της Συνόδου Κορυφής, αυτό της πολιτικής αναθεώρησης (Διακυβερνητική Διάσκεψη), οξύνοντας έντεχνα τις «διαφορές», όσον αφορά τον τρόπο μελλοντικής αυταρχικής δομής και λειτουργίας της ΕΕ. Πρόκειται για το παραδοσιακό «πλαίσιο διαπραγμάτευσης» που έχει χρησιμοποιηθεί από τις ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» στις προηγούμενες Διακυβερνητικές Διασκέψεις (ΔΔ) του Μάαστριχτ (1992) και του Αμστερνταμ (1997) και αφορά στην έντεχνη δημιουργία «κρίσης», ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν υπό το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» και με συνοπτικές διαδικασίες.

Ετσι και τώρα, ενόψει της ολοκλήρωσης της ΔΔ για την πολιτική αναθεώρηση της ΕΕ, Κομισιόν και κυβερνήσεις (Συμβούλιο), έχοντας «μοιράσει την τράπουλα» αναλαμβάνουν να παίξουν το ρόλο του «κακού» και του «καλού», εξουδετερώνοντας ενδεχόμενες αντιρρήσεις των μικρών, ασθενών κρατών - μελών και αποκρούοντας, εκ των προτέρων, κάθε συζήτηση περί δημοκρατικού ελέγχου των όποιων αποφάσεων.

Ο «σκληρός», ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι, δήλωσε χτες καθαρά ότι χωρίς «ενίσχυση του αποφασιστικού ρόλου» των Βρυξελλών και χωρίς κατάργηση του «βέτο» η ΕΕ δεν πρόκειται, δήθεν, να «ανταποκριθεί στις προκλήσεις» της διεύρυνσης και «εκτίθεται σε μόνιμη κρίση». Ο Γάλλος προεδρεύων του Συμβουλίου Ρ. Μοσχοβισί, ο «μαλακός» της υπόθεσης, δε διαφώνησε επί της ουσίας της αυταρχικής πολιτικής αναθεώρησης, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι «αν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία», δηλαδή συμμόρφωση, μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας (7/9 Δεκέμβρη) να ανοίξει νέος γύρος ΔΔ με τα «εναπομείναντα» ζητήματα. Αλλά με την «αυστηρή προϋπόθεση», στην οποία εμπλέκεται και το «κύρος της Γαλλίας», ότι θα υπάρξει απόφαση:

1) για την επιβολή της «αρχής της ενισχυμένης συνεργασίας» των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων», ώστε να αποφευχθεί «επανάληψη της ανικανότητας της ΕΕ που παρατηρήθηκε στον πόλεμο των Βαλκανίων» (Ρ. Πρόντι),

2) πως θα καταργηθεί ό,τι απέμεινε από το δικαίωμα «βέτο» στη λήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο και θα επεκταθεί η «αρχή της ειδικής πλειοψηφίας» και

3) ότι θα αλλάξει η δομή και η λειτουργία της Κομισιόν και η ισχύουσα αρχή «ένας επίτροπος για κάθε κράτος - μέλος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι, δήλωσε ξεκάθαρα ότι «η τάση να πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή κατασκευή θα μπορούσε να προχωρήσει με μεθόδους βασισμένους αποκλειστικά στη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων είναι πολύ «ανησυχητική» και «μπορεί να μετατρέψει την ΕΕ σε λέσχη συζητήσεων» και να «ξεγελάσει τους πολίτες» (!!!). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν αυτή η «διακυβερνητική μέθοδος» θα οδηγήσει σε «κατακερματισμό» της ΕΕ και θα «παραλύσει» τον «αποφασιστικό» ρόλο της Κομισιόν και την «καθοδήγηση» των Βρυξελλών.


Β. ΓΚΙΝΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ