Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι εκλογές στους συνεταιρισμούς

Σήμερα οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, βιώνουν τα αδιέξοδα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και, πιστεύουμε, έχουν ξεκαθαρίσει πως τα «τριάκοντα αργύρια» των χωματερών και ο... πακτωλός των ΕΟΚικών επιδοτήσεων που τους έταζαν, χρησιμοποιήθηκαν σαν μέσο εξαπάτησης των αγροτών, για να φτάσουμε στη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα. Οπου οι αγρότες ξεκληρίζονται κατά χιλιάδες, για να πάρουν τη γη τους μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις. Οπου οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν ξέρουν τι να παράγουν, πού να πουλήσουν τα προϊόντα τους και πόσο και πότε θα πληρωθούν.

Αυτά τα ολέθρια, για τους αγρότες και τη χώρα μας, αποτελέσματα δε θα υπήρχαν, αν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έβρισκαν συμμέτοχους και συνένοχους στην επιχείρηση εξαπάτησης των αγροτών, τις παρατάξεις των αγροσυνεταιριστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των στελεχών τους σε ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ -ΣΥΔΑΣΕ, στις κομματικές διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Αυτοί οι συνεταιριστές είτε στις τριτοβάθμιες οργανώσεις είτε στις διοικήσεις των Ενώσεων εκλέχτηκαν, λειτούργησαν σαν εγκάθετοι, μετατρέποντας το συνεταιριστικό - αγροτικό κίνημα σε δεκανίκι για την επιβολή των αντιαγροτικών κυβερνητικών μέτρων. Οδήγησαν στον εκφυλισμό και τη χρεοκοπία τις συνεταιριστικές οργανώσεις, συναινώντας στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της όποιας συνεταιριστικής υποδομής σε όφελος της ΑΤΕ και των εμποροβιομηχάνων. Τώρα, μάλιστα, και αφού υπονόμευσαν το συνεταιριστικό κίνημα, από κοινού με την κυβέρνηση και την ΕΕ, έρχονται, με τον τελευταίο αντισυνεταιριστικό νόμο να βάλουν «ταφόπλακα» στο συνεταιριστικό κίνημα, να μετατρέψουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σε συνεταιρισμούς κεφαλαίων, ανώνυμες εταιρίες των μεγαλοπαραγωγών!

Αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια, οι συνεταιριστές - αγρότες της Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας (ΛΑΕ), βρέθηκαν πάντα στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών, για τα κοινά συμφέροντά τους. Πρωτοστάτησαν στους ηρωικούς αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην οργάνωσή τους. Αποκάλυψαν και αντιπάλεψαν μαζί με τους αγρότες την αντιαγροτική - αντισυνεταιριστική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, για να μην περάσουν τα χειρότερα. Αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για συνεταιρισμούς που θα στηρίζουν τα ταξικά συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών ενάντια στην ασυδοσία των μεγαλεμπόρων, μεγαλοβιομηχάνων. Αγωνίστηκαν και κατάγγειλαν τα εκφυλιστικά φαινόμενα στο συνεταιριστικό κίνημα, υπεράσπισαν το συνεταιρισμό.

Αυτή την αγωνιστική πορεία για τη σωτηρία των συνεταιρισμών, την αναζωογόνηση και την ανάπτυξή τους σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν οι συνεταιριστές της ΛΑΕ. Γι' αυτό και είναι προς το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών να ενισχύσουν με την ψήφο τους, στις εκλογές των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, τη Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα. Η ΛΑΕ συσπειρώνει εκτός από τους κομμουνιστές και όλους τους αγωνιστές αγρότες, που αναδείχτηκαν στους τελευταίους σκληρούς αγώνες και όσους είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν μαζί τους για συνεταιρισμούς - όπλο στα χέρια των αγροτών, ενάντια στην ασυδοσία των μεγαλεμπόρων και των μεγαλοπαραγωγών. Η ψήφος στις παρατάξεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Σία, σημαίνει, αντίθετα, στήριξη στις ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ και των άλλων ξεπουλημένων διοικήσεων στις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιριστών, που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Οι αγρότες, λοιπόν, έχουν κάθε συμφέρον να στηρίξουν τους δικούς τους συναδέλφους στις εκλογές των συνεταιρισμών, τους αγωνιστές συνεταιριστές της Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ