Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παραμένουν αναπάντητα

Τι ώρα ακριβώς έγινε η πρόσκρουση του «Εξπρές Σαμίνα», πάνω στις βραχονησίδες Πόρτες; Οσες μαρτυρίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας προσδιορίζουν την ώρα αυτή, στις 10.07 το βράδυ, της περασμένης Τρίτης.

Τι ώρα ειδοποιήθηκε το συντονιστικό όργανο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας; Γύρω στις 10.23 με 10.25, όπως είπαν, την άλλη μέρα, οι αρμόδιοι. Και σημειώνουμε αυτό «την άλλη μέρα», γιατί, στην πορεία, ειπώθηκαν και διαφορετικές ώρες, με γρηγορότερη την 10.20.

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, υπάρχει μια καθυστέρηση, που κυμαίνεται από 13 έως 18 λεπτά. Χρόνος κρίσιμος, για τη διάσωση των ναυαγών, αφού σε άλλα 17 έως 20 λεπτά, το πλοίο βούλιαξε εντελώς, στα αφρισμένα κύματα του Αιγαίου. Αλλωστε, όπως έχουν πει αρκετοί διασωθέντες ναυαγοί, το πρώτο χρονικό διάστημα, μετά την πρόσκρουση, το πλήρωμα προσπαθούσε να τους καθησυχάσει και δεν ήταν προσανατολισμένο στην άμεση και γρήγορη εφαρμογή των μέτρων διάσωσης.

Γιατί υπήρξε αυτή η κρίσιμη και σημαντική καθυστέρηση; Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον πλοίαρχο του «Σαμίνα» ή ο τελευταίος εκτελούσε εντολές της πλοιοκτήτριας εταιρίας;

Τα ερωτήματα αυτά ζητούν απάντηση και το γεγονός πως οι αρμόδιοι δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα σαφείς απαντήσεις, μόνο τις μεγάλες κουβέντες, περί «απόλυτης διαφάνειας» και «το μαχαίρι στο κόκαλο», δε δικαιολογούν.

Κυβερνητικά «ναυάγια»...

Αμέτρητα είναι τα «ναυάγια» που προκαλεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης. Το δείχνει καθημερινά σε όλα τα μέτωπα. Εχει, όμως, μια ιδιαίτερη αξία να επισημανθεί όταν πρόκειται για μια περιοχή, «πιλότο» των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής, όπως είναι η Βορειοκεντρική Εύβοια.

Κυβερνητική επιλογή ήταν να παραδοθεί το συγκρότημα «πρώην Σκαλιστήρη» στο Κ. Βαρβούτη. Τον εμφάνισαν στην περιοχή σαν «σωτήρα». Του παραχώρησαν αφειδώς - και ανεπιστρεπτί - δισεκατομμύρια δραχμές και άλλα κίνητρα - μέχρι και φωτογραφικές διατάξεις ψήφισαν - για να καταπολεμήσουν, δήθεν, την ανεργία και την υπανάπτυξη. Πάντα, βέβαια, με το αντίτιμο της πολιτικής ομηρίας των εργαζομένων και των κατοίκων. Ο Κ. Βαρβούτης, στα 3 χρόνια επαναλειτουργίας της επιχείρησης «δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη». Και κάποια «ωραία πρωία» δήλωσε «δυστυχώς επτωχεύσαμε», αφήνοντας «φέσι» 13 δισ. στην εταιρία, 1 δισ. δρχ. στους εργαζόμενους, άλλα στη ΔΕΗ (έχει κόψει την παροχή ρεύματος), στο ΙΚΑ, σε μαγαζάτορες του Μαντουδιού, ενώ στους πρώην εργαζόμενους οφείλει περί τα 600 εκατ. δρχ., δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Παράλληλα, όταν ανέλαβε το συγκρότημα, νοίκιασε τις δεξαμενές καυσίμων στο λιμάνι Κυμασίου, στον εφοπλιστή Καρρά που θέλει να δημιουργήσει κέντρο διανομής στο Αιγαίο, παρά την αρνητική γνωμάτευση της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Νομαρχίας Εύβοιας, παίρνοντας όμως το «οκέι» από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

... σε θάλασσες και στεριές

Ολα αυτά, για την «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση, είναι σαν να μη συνέβησαν και σήμερα προωθεί τη διάλυση του συγκροτήματος «πρώην Σκαλιστήρη» μέσα απ' την πτωχευτική διαδικασία η οποία αρχίζει στις 15 Οκτώβρη με την εκποίηση μέρους ή του όλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας. Από κει, διαμηνύει στους εργαζόμενους ότι θα πάρουν και τα λεφτά τους (αν περισσέψουν από το φαγοπότι...).

Πρόσφατα έγιναν δύο συγκεντρώσεις των πρώην εργαζομένων στο Μαντούδι, με στόχο την επαναλειτουργία της επιχείρησης (όπως είχε υποσχεθεί και ο Κ. Σημίτης στην προεκλογική του ομιλία στη Χαλκίδα στις 29 Μάρτη 2000) και την καταβολή των οφειλομένων. Παράλληλα, όμως, δραστηριοποιήθηκαν και τα «παπαγαλάκια - τσιράκια» της κυβέρνησης, οι άνθρωποί της στην ΤΑ και σε άλλους χώρους, βάζοντας μπροστά την προσφιλή τους τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

Η απομόνωση των τελευταίων, η αποφασιστική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και η ενίσχυση της αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων, των ανέργων και όλων των κατοίκων της περιοχής, αποτελούν σήμερα τις πρώτιστες προϋποθέσεις αντίστασης και της αποτροπής των χειρότερων ημερών.

Μήνυμα ταξικής αντίστασης

Κάτι γίνεται! Οι πρώτοι βηματισμοί δεν περνούν απαρατήρητοι, τραντάζουν το έδαφος σιγά σιγά όλο και περισσότερο, εργάτες δίνουν τα χέρια τους μέσα και πάνω από τις γραμμές των συνόρων, σκέφτονται μαζί, κουβεντιάζουν και σχεδιάζουν μαζί πώς θα αντιμετωπίσουν τον κοινό ταξικό εχθρό. «Το μέλλον της εργατικής τάξης, το μέλλον των λαών δε συμβιβάζεται με τον καπιταλισμό. Η στράτευση στον ταξικό αγώνα για την υπεράσπιση, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και για ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές καθώς και η κατάργηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο, παίρνουν χαρακτήρα κρίσιμο».

Πριν λίγες μέρες, περισσότεροι από 200 συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν στη γαλλική πόλη Ανεσί και έκαναν πραγματικότητα τη δεύτερη διεθνή συνδικαλιστική συνδιάσκεψη των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα. Το παραπάνω απόσπασμα από την απόφασή τους, δίνει με σαφήνεια τι θέλουν να κάνουν, γιατί συντονίζουν τη δράση τους, πού θέλουν να φτάσουν. Τα πρώτα βήματα γίνονται.

Στο Ανεσί βρέθηκαν μαζί Τούρκοι, Ελληνες, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Εγγλέζοι, Βέλγοι, Ρώσοι, Κολομβιανοί, Αυστριακοί, Αφρικανοί και πολλοί άλλοι. Δέκα χρόνια είχε να συμμετάσχει σε μια τέτοια συζήτηση, που να βάζει τα πράγματα όπως είναι, να εντοπίζει τα προβλήματα και να θέτει συγκεκριμένα καθήκοντα για τη μορφοποίηση και ισχυροποίηση του ταξικού πόλου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, δήλωσε Αυστριακός συνδικαλιστής.

Ποτέ δεν είναι αργά. Το σημαντικό είναι ότι η λυσσαλέα επίθεση που διεξάγει το κεφάλαιο απέναντι στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και όλων των λαών θα συναντήσει αντίσταση. Κι αυτή η αντίσταση δε θα ξοδευτεί με αποσπασματικούς αγώνες από χώρα σε χώρα. Δε θα είναι απλά αντανακλαστική, χωρίς σκοπό, σχέδιο και προοπτική.

Οι συνδικαλιστές που συγκεντρώθηκαν στη γαλλική πόλη, υπογράμμισαν ότι είναι ενάντια στη γραμμή της συναίνεσης που ακολουθεί η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και οι άλλες ρεφορμιστικές εθνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δεσμεύτηκαν για την προώθηση του ταξικού μαζικού συνδικαλισμού. Τόνισαν ότι θα υπερασπιστούν τις κοινωνικές κατακτήσεις, τους μισθούς, τις συνθήκες εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση. Απαιτούν συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα. Συμφώνησαν ότι θα παλέψουν ενάντια στην ανεργία, αλλά και για την ειρήνη, απαιτώντας τη διάλυση του ΝΑΤΟ και την αποχώρηση των ιμπεριαλιστών από τα Βαλκάνια.

Το μήνυμα στάλθηκε. «Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε ενωμένοι». Η ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να δρα ερήμην των εργαζομένων και των λαών. Η «νέα τάξη» δεν είναι δεδομένη. Τα ταξικά συνδικάτα και οι αγωνιστικές συνδικαλιστικές δυνάμεις απευθύνουν προσκλητήριο σε όλους αυτούς που καταπιέζονται από τα μονοπώλια, κάνουν αργά αλλά σταθερά πράξη τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Προετοιμάζονται και προχωρούν, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Τα εμπόδια δεν είναι λίγα. Οι μηχανισμοί καταστολής ενισχύονται και στηρίζονται με νέους νόμους. Η προπαγάνδα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, μέσω και της τεχνολογίας. Η εξαθλίωση εκατομμυρίων εργαζομένων τους κρατάει μακριά από τις εξελίξεις και τις προσπάθειες συντονισμού του αγώνα. Διάφορες δυνάμεις εμφανίζονται να δέχονται και να στηρίζουν τις διαθέσεις εξέγερσης ανέργων και εργαζομένων, για να τις στρέψουν σε λαθεμένα μονοπάτια, στην εκτόνωση και την περιχαράκωση.

Ωστόσο, η παραπλάνηση δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα, ούτε και τις αιτίες που την προκαλούν. Από την Κυριακή που τέλειωσε η συνδιάσκεψη, οι αποφάσεις και τα μηνύματά της μεταφέρθηκαν στους εργαζόμενους των χωρών που συμμετείχαν σ' αυτή. Ο «σπόρος» έπεσε.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη...

Γρηγοριάδης Κώστας

Χειροπιαστό δείγμα γραφής, για το πώς εννοεί η κυβέρνηση την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας, η οποία, τάχα, θα απαλλάξει την τελευταία απ' όλα τα δεινά, είναι το γεγονός ότι, αμέσως μετά την «απαγόρευση» του απόπλου σε 65 πλοία, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κάλεσε τον μεγάλο ανταγωνιστή της «Μινόαν Φλάιν Ντόλφινς», τις «Επιχειρήσεις Αττικής» του Περ. Παναγόπουλου, για να δεί αν διαθέτει πλοία προς άμεση δρομολόγηση στις γραμμές του Αιγαίου! Και, βέβαια, η απάντηση της εταιρείας ήταν η εξής, όπως διαβάζουμε στο «Βήμα»: «Δε θα έρθουμε να αντικαταστήσουμε κανέναν, θα έρθουμε για να μείνουμε»! Απάντηση αυτονόητη στον καθένα, αφού οι πάντες γνωρίζουν, ότι για τα κέρδη και τα συμφέροντά τους ενδιαφέρονται οι εφοπλιστές -όπως και τα όποια ξένα κεφάλαια καραδοκούν για να εκμεταλευθούν την διαβόητη «απελευθέρωση». Τα οσα ωραία λόγια λένε όλοι τους για δήθεν εξυπηρέτηση των νησιών και των επιβατών είναι απλά και μόνο για... κατανάλωση.

Καμμιά πολιτική παραπέρα απελευθέρωσης της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου δεν θα δόσει φιλολαϊκές λύσεις στην ακτοπλοία και στις πολύμορφες ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας. Μόνο στα πλαίσια μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, ενάντια στα μονοπώλια και την ολιγαρχία και με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων και πραγματικό αφέντη στον τόπο του, μπορούν να δοθούν φιλολαϊκές λύσεις. Στο κάτω- κάτω της γραφής, το Αιγαίο δεν ανήκει σε κανέναν εφοπλιστή...

«Δημιουργικές» ... αποκαλύψεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΛΟΙΠΟΝ, πρέπει να τους βγάζουν πιο συχνά στο «γυαλί» τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας. Εχουν οι άνθρωποι μια άνεση να εξηγούν τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε αυτούς και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κι έτσι μπορεί να βλέπει ο κόσμος!

Πάρτε παράδειγμα τον Γ. Αγούδημο που ήταν χτες στο «Μέγκα» και ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρθηκε δυο φορές σε «παζάρια» ανάμεσα στην εταιρία του και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και σε προσφορές που του έκαναν για «να τον γλυκάνουν», όπως είπε...

Ετσι για να ξέρουμε τι ρολό παίζουν και τι δουλιά κάνουν οι εκάστοτε υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας είτε λέγονται Σουμάκης, είτε Παπουτσής, είτε όπως αλλιώς. Αγοράζουν, πουλάνε άδειες ναυσιπλοΐας διατηρούν ισορροπίες και δεν κοιτάζουν τίποτε άλλο.

Οσα περισσότερα λέγονται κι όσα περισσότερα γράφονται για το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» μάλλον καταλήγει κάνεις να πιστεύει ότι... λίγα, συγκριτικά με αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν, είναι τα ναυάγια που ζήσαμε.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ κυβέρνηση έκανε χθες... «δημιουργικές», όπως τις χαρακτήρισε, συναντήσεις ανάμεσα στον Σημίτη, τον Παπουτσή και τον Σουμάκη. Αραγε ο τελευταίος πώς παραβρέθηκε; Ως πρώην υπουργός Ναυτιλίας ή ως υπεύθυνος οικονομικών του ΠΑΣΟΚ; Ισως και με τις δυο ιδιότητες, γιατί όπως δείχνουν οι καταστάσεις μάλλον... δεν είναι άσχετες μεταξύ τους.

Τουναντίον τα μονοπώλια στο χώρο της ναυτιλίας δε δημιουργούνται στο τσάμπα. 'Η μήπως δημιουργούνται; Τώρα, όσο για τα... αντικειμενικά κριτήρια χορήγησης αδειών σε εφοπλιστές, που είπε χθες ο Στ. Σουμάκης, τι να σχολιάσει κάνεις; Αυτά ούτε καν οι αδαείς δεν τα πιστεύουν. Μόνο όσοι εθελοτυφλούν, και σίγουρα ελάχιστοι Ελληνες έχουν τέτοιες προθέσεις.


Γρηγοριάδης Κώστας

Επικίνδυνα βήματα αυταρχισμού

Σημειώναμε τις προάλλες ότι η ...πανηγυρική και πέραν κάθε αμφισβήτησης αποκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα και περιεχομένου της Σένγκεν, ως ηλεκτρονικού συστήματος φακελώματος των πολιτών, έγινε στην Πράγα. Κι αυτό, γιατί, χρησιμοποιώντας τα αρχεία της Σένγκεν, οι τσεχικές αρχές ασφαλείας δεν επέτρεψαν σε εκατοντάδες Ευρωπαίους πολίτες να εισέλθουν στη χώρα, μόνο και μόνο επειδή στα ηλεκτρονικά τους «κατάστιχα» ήταν καταγραμμένες οι πολιτικές και ιδεολογικές τους απόψεις και τάσεις.

Τώρα, έχουμε άλλη μια σοβαρή απειλή των ατομικών και συλλογικών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Σύμφωνα, με πρόσφατη κατ' αρχήν απόφαση των 15 υπουργών Δικαιοσύνης, των χωρών - μελών της ΕΕ, δίνεται το δικαίωμα στον οποιοδήποτε εισαγγελέα της ΕΕ, να διατάζει την παρακολούθηση των τηλεφωνικών και γενικότερα όλων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (σταθερών, κινητών, φαξ, ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, κλπ.) του οποιουδήποτε πολίτη, μόνο και μόνο γιατί τον θεωρεί ύποπτο συμμετοχής σε οργανωμένο έγκλημα ή τρομοκρατική ενέργεια. Και, βέβαια, ό,τι «βγάζει» η όποια παρακολούθηση θα εμπλουτίζει τους ηλεκτρονικούς φακέλους της Σένγκεν...

Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι στην προαναφερόμενη Σύνοδο των 15 υπουργών Δικαιοσύνης συμμετείχε και ο Μ. Σταθόπουλος, ο οποίος συμφώνησε με την κατ' αρχήν απόφαση, αλλά, μετά τη λήξη των εργασιών, απέφυγε να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους...

Το κουβανικό θαύμα στην υγεία

Στην Κούβα βρίσκεται τις μέρες αυτές αντιπροσωπεία του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, μετέδωσε προχτές το BBC. Γιατί; Μα, για να μελετήσει το κουβανικό δημόσιο σύστημα υγείας. Εχει προκαλέσει κατάπληξη στους Βρετανούς αρμοδίους, σημείωσε ο δημοσιογράφος του BBC, το γεγονός πως η Κούβα διαθέτει - παρά τις δεκαετίες του ιμπεριαλιστικού εμπάργκο και του αμερικανικού πολύμορφου «πολέμου» - ένα εξίσου, αν όχι καλύτερο απ' αυτό της Βρετανίας, δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο, μάλιστα, κοστίζει μόνο 35.000 δραχμές κατ' άτομο ετησίως, ενώ η αντίστοιχη βρετανική δαπάνη ξεπερνά τις 430.000 δραχμές. Το σχετικό ρεπορτάζ, βέβαια, αναφέρθηκε και σ' άλλα στοιχεία. Οπως, ότι στην Κούβα υπάρχουν περισσότεροι από 30.000 οικογενειακοί γιατροί και 21 Ιατρικές Σχολές, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία μόνο 11.000 και 13 αντίστοιχα. Ακόμη, ότι τα σαράντα τελευταία χρόνια -μετά την επανάσταση - η Κούβα όχι μόνο κάλυψε τη σοβαρή απόσταση, που τη χώριζε - στα ζητήματα δημόσιας υγείας - από τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, αλλά και πολλές τις έχει ξεπεράσει.

Μακάρι, λοιπόν, οι Βρετανοί αρμόδιοι, να παραδειγματιστούν, αλλά πολύ αμφιβάλλουμε. Αλλωστε, το... μυστικό του κουβανικού θαύματος στην υγεία - όπως και σε άλλους τομείς - βρίσκεται στο γεγονός, πως είναι ολοκληρωτικά υποταγμένο στις ανάγκες και τον έλεγχο του λαού, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε στοιχείο εμπορευματοποίησης. Στοιχεία, δηλαδή, που βρίσκονται στην αντίθετη άκρη της πολιτικής της κυβέρνησης Μπλερ.

Ο ... ατυχέστατος κ. Ρέππας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Γιατί περίμενε το ναυάγιο η κυβέρνηση για να «ακινητοποιήσει» εκείνα τα πλοία που δεν πληρούν τις συνθήκες ασφαλείας; Γιατί τέτοιος φτηνός εντυπωσιασμός, γιατί τέτοια ανέξοδη υποκρισία, τη στιγμή που μια ολόκληρη χώρα πενθεί; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει κάθε νοήμων άνθρωπος μετά το «πυροτέχνημα» του κ. Παπουτσή.

Υπάρχει όμως και κάποιος που δεν αντιλαμβάνεται γιατί οργίζεται ο κόσμος με αυτά τα «κολπάκια». Είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φυσικά. Ο οποίος πώς νομίζετε ότι επιχείρησε να εξηγήσει τη χρονική... σύμπτωση του ναυαγίου με την απόφαση περί «ακινητοποίησης» των πλοίων; Λέγοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο» (!) και κατέληξε: «Η συσχέτιση που γίνεται είναι ατυχέστατη»!

Τελικά ο πλέον «ατυχέστατος» σε αυτό τον τόπο είναι ο λαός. «Ατυχέστατος» με τους κυβερνώντες του. Δε φτάνει που τον «πνίγουν», αμέσως μετά ασελγούν και κατά της νοημοσύνης του.

Αναρωτιόμαστε...

Ολόκληρη η Ελλάδα, πλέον, έχει καταλάβει, το ρόλο που έπαιξε ο πρώην υπουργος Εμπορικής Ναυτιλίας στη γιγάντωση της «Μίνοαν Φλάϊν Ντόλφινς», της ιδιοκτήτριας, δηλαδή, εταιρείας του «Εξπρες Σάμινα». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως τον ομολογούν ακόμη και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Μόνον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει... καταλάβει τίποτε και προχθές δήλωσε... ατάραχος: «Ο κ. Σουμάκης είχε μια καλή θητεία»...

Αναρωτιόμαστε, πόσο έπαιξε ρόλο, για τη δήλωση αυτή, η φιλική σχέση του κ. Σουμάκη με τον πρωθυπουργό, όπως και μια άλλη ιδιότητά του, ως ταμία της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ;

Σάπιο καράβι

Φέρετρο - πλοίο

κι η «Ελλάς»,

σκάφος που 'χει

σαπίσει,

το «φάγαν»

τα συμφέροντα,

οι μίζες,

το μπαξίσι,

η διαπλοκή

και το «σφυρί»

κι η υποταγή

στη Δύση!

* * *

Φέρετρο - πλοίο

κι η «Ελλάς»

και λίγο

να τρακάρει

θ' ανοίξει σίγουρα

στα δυο

κι αμέσως

θα μπατάρει

και όσον κόσμο

κουβαλά

στον πάτο

θα τον πάρει!


Ο οίστρος

Οι εκλογές στους συνεταιρισμούς

Σήμερα οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, βιώνουν τα αδιέξοδα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και, πιστεύουμε, έχουν ξεκαθαρίσει πως τα «τριάκοντα αργύρια» των χωματερών και ο... πακτωλός των ΕΟΚικών επιδοτήσεων που τους έταζαν, χρησιμοποιήθηκαν σαν μέσο εξαπάτησης των αγροτών, για να φτάσουμε στη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα. Οπου οι αγρότες ξεκληρίζονται κατά χιλιάδες, για να πάρουν τη γη τους μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις. Οπου οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν ξέρουν τι να παράγουν, πού να πουλήσουν τα προϊόντα τους και πόσο και πότε θα πληρωθούν.

Αυτά τα ολέθρια, για τους αγρότες και τη χώρα μας, αποτελέσματα δε θα υπήρχαν, αν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έβρισκαν συμμέτοχους και συνένοχους στην επιχείρηση εξαπάτησης των αγροτών, τις παρατάξεις των αγροσυνεταιριστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των στελεχών τους σε ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ -ΣΥΔΑΣΕ, στις κομματικές διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Αυτοί οι συνεταιριστές είτε στις τριτοβάθμιες οργανώσεις είτε στις διοικήσεις των Ενώσεων εκλέχτηκαν, λειτούργησαν σαν εγκάθετοι, μετατρέποντας το συνεταιριστικό - αγροτικό κίνημα σε δεκανίκι για την επιβολή των αντιαγροτικών κυβερνητικών μέτρων. Οδήγησαν στον εκφυλισμό και τη χρεοκοπία τις συνεταιριστικές οργανώσεις, συναινώντας στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της όποιας συνεταιριστικής υποδομής σε όφελος της ΑΤΕ και των εμποροβιομηχάνων. Τώρα, μάλιστα, και αφού υπονόμευσαν το συνεταιριστικό κίνημα, από κοινού με την κυβέρνηση και την ΕΕ, έρχονται, με τον τελευταίο αντισυνεταιριστικό νόμο να βάλουν «ταφόπλακα» στο συνεταιριστικό κίνημα, να μετατρέψουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σε συνεταιρισμούς κεφαλαίων, ανώνυμες εταιρίες των μεγαλοπαραγωγών!

Αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια, οι συνεταιριστές - αγρότες της Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας (ΛΑΕ), βρέθηκαν πάντα στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών, για τα κοινά συμφέροντά τους. Πρωτοστάτησαν στους ηρωικούς αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην οργάνωσή τους. Αποκάλυψαν και αντιπάλεψαν μαζί με τους αγρότες την αντιαγροτική - αντισυνεταιριστική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, για να μην περάσουν τα χειρότερα. Αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για συνεταιρισμούς που θα στηρίζουν τα ταξικά συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών ενάντια στην ασυδοσία των μεγαλεμπόρων, μεγαλοβιομηχάνων. Αγωνίστηκαν και κατάγγειλαν τα εκφυλιστικά φαινόμενα στο συνεταιριστικό κίνημα, υπεράσπισαν το συνεταιρισμό.

Αυτή την αγωνιστική πορεία για τη σωτηρία των συνεταιρισμών, την αναζωογόνηση και την ανάπτυξή τους σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν οι συνεταιριστές της ΛΑΕ. Γι' αυτό και είναι προς το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών να ενισχύσουν με την ψήφο τους, στις εκλογές των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, τη Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα. Η ΛΑΕ συσπειρώνει εκτός από τους κομμουνιστές και όλους τους αγωνιστές αγρότες, που αναδείχτηκαν στους τελευταίους σκληρούς αγώνες και όσους είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν μαζί τους για συνεταιρισμούς - όπλο στα χέρια των αγροτών, ενάντια στην ασυδοσία των μεγαλεμπόρων και των μεγαλοπαραγωγών. Η ψήφος στις παρατάξεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Σία, σημαίνει, αντίθετα, στήριξη στις ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ και των άλλων ξεπουλημένων διοικήσεων στις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιριστών, που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Οι αγρότες, λοιπόν, έχουν κάθε συμφέρον να στηρίξουν τους δικούς τους συναδέλφους στις εκλογές των συνεταιρισμών, τους αγωνιστές συνεταιριστές της Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org