Το παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα, η παγκόσμια κερδοσκοπία σε βάρος όλων των αγροτών και σε βάρος όλων των λαών του πλανήτη έχει αποκλειστικούς υπεύθυνους. Είναι ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, οι πολυεθνικές, τα παιχνίδια του κεφαλαίου στα χρηματιστήρια. Το πρόβλημα αυτό το θρέφουν και το γιγαντώνουν οι μηχανισμοί και οι κυβερνήσεις που υπηρετούν όλο αυτό το ολέθριο σύστημα. Ενας τέτοιος μηχανισμός είναι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, που διοργάνωσε άλλη μια διάσκεψη κορυφής, για το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων για την αντιμετώπιση υποτίθεται της τρέχουσας κρίσης. Στο υποκριτικό και αποπροσανατολιστικό αυτό «παιχνίδι» συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάνοντας μια εθιμοτυπική ομιλία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολυεθνικών και των εντολών της ΕΕ.
Το διατροφικό πρόβλημα επιχειρείται να εμφανιστεί ως ένας συνδυασμός δευτερευόντων προβλημάτων, χωρίς ποτέ να αγγίζεται η γενεσιουργός αιτία. Λένε για τις κλιματικές αλλαγές. Ομως ποιος προκάλεσε το πρόβλημα του θερμοκηπίου; Οι αγρότες και οι λαοί του πλανήτη; Μιλάνε για αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και την επέκταση της παραγωγής βιοκαυσίμων. Ομως, γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στο πετρέλαιο και ποιοι κερδίζουν από αυτό; Ποιοι κερδίζουν από τα βιοκαύσιμα; Ποιοι κερδίζουν από την κατακόρυφη αύξηση της τιμής αγροτικών προϊόντων, που όμως οι παραγωγοί δεν καρπώνονται; Οσοι δε βλέπουν τι συμβαίνει ή εθελοτυφλούν ή κοροϊδεύουν.
Στο σκηνικό αυτό συνέβαλαν με τις επιλογές τους όλα τα ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη και πρώτη η ΕΕ. Με τα όσα επέφερε η νέα ΚΑΠ, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο των παζαριών του ΠΟΕ, το αποτέλεσμα ήταν να ξεκληριστούν μικρομεσαίοι αγρότες, να μειωθεί η παραγωγή. Εκεί που τα αποθέματα έφταναν για έξι μήνες τώρα αρκούν μόλις για τέσσερις βδομάδες. Οι συνθήκες αυτές δημιούργησαν πολύ καλές προϋποθέσεις κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου στα τρόφιμα μέσα από τα διεθνή χρηματιστήρια των προϊόντων. Και το κακό δυστυχώς θα συνεχιστεί.
Κι ενώ κάποιοι κερδοσκοπούν ανελέητα και ασύδοτα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν ή υποσιτίζονται από τα οποία τα 28 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, όταν ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας εκτιμάει ότι η υπάρχουσα γεωργία, και όχι η μεταλλαγμένη, μπορεί να παράγει τρόφιμα για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες διπλάσιου αριθμού ανθρώπων της Γης, που σήμερα υπολογίζονται στα 6,5 δισεκατομμύρια.
Η πραγματικότητα δείχνει ότι η αγροτιά και όλα τα λαϊκά στρώματα και στο διατροφικό πρόβλημα έχουν κοινούς αντιπάλους, που είναι οι πολυεθνικές, το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών που εκφράζουν τα συμφέροντά τους. Δείχνει ότι το διατροφικό πρόβλημα δεν είναι τεχνοκρατικό ούτε συγκυριακό. Είναι καθαρά κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα. Γι' αυτό και η οριστική του λύση θα είναι πολιτική.
Οσο στην παγκόσμια και στην ελληνική οικονομική και κοινωνική ζωή κυριαρχεί το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα που το εκφράζουν, το παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα θα οξύνεται, η κερδοσκοπία θα δίνει και θα παίρνει. Ο λαϊκός αγώνας για αυξήσεις στο λαϊκό εισόδημα, κατά της ακρίβειας, κατά της κερδοσκοπίας, κατά της πείνας και του υποσιτισμού μπορεί να βάλει φρένο σ' αυτήν την πραγματικότητα, αλλά για να είναι αποτελεσματικός θα πρέπει να συσπειρώνει όλα τα λαϊκά στρώματα στο στόχο ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ