Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
«Στρώνουν χαλί» για ιδιωτικοποίηση

Στους ιδιώτες εκχωρεί η κυβέρνηση υπηρεσίες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, στρώνοντας έτσι το έδαφος για μελλοντική εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου σε όλους τους τομείς των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους που τις χρησιμοποιούν.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης δύο έργα που αρχικά εξαγγέλθηκε ότι θα αναλάβει ο ΟΑΣΑ, αυτά του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) και της τηλεματικής, τελικά αποφασίστηκε να ανατεθούν σε ιδιώτες, μέσω των λεγόμενων «Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, σε ένα χρόνο που υπολογίζεται ότι θα εφαρμοστεί το ΑΣΣΚ, το χάρτινο εισιτήριο θα αντικατασταθεί με ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο πολλαπλών χρήσεων. Επισημαίνεται ότι ο τομέας του κομίστρου είναι ιδιαίτερα νευραλγικός για τη λειτουργία του συστήματος αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και η εκχώρησή του στους ιδιώτες προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τα ανταλλάγματα που προτίθεται να τους δώσει η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι τα δύο έργα (τηλεματική και ΑΣΣΚ), συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, αρχικά είχε αποφασιστεί να προκηρυχτούν από τον ΟΑΣΑ με δίδυμο διαγωνισμό. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ωστόσο, αν και προκηρύχτηκε δύο φορές τελικά ακυρώθηκε. Κατά τον υπουργό με τη μέθοδο ΣΔΙΤ οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν, καθώς θα περιοριστεί σημαντικά η γραφειοκρατία, ενώ υποστήριξε ότι δε θα υπάρξει απώλεια κονδυλίων, καθώς τα ποσά που είχαν εξασφαλιστεί από το Γ' ΚΠΣ θα κατευθυνθούν σε άλλα έργα των αστικών συγκοινωνιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ