Περισσότεροι από 1,2 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό. Την τελευταία 20ετία, οι ιδιωτικοποιήσεις των φορέων διαχείρισης του νερού «σαρώνουν» σε όλο τον κόσμο
Eurokinissi |
Με πρόσχημα τη λειψυδρία |
Το νερό, ο πολύτιμος αυτός φυσικός πόρος στις καπιταλιστικές χώρες μετατρέπεται ολοένα και πιο πολύ σε πανάκριβο εμπόρευμα και η διαχείρισή του, αντί να γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες του λαού, γίνεται με βάση την κερδοφορία των μονοπωλίων. Παράλληλα, κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη δράση των διάφορων βιομηχανιών, όπως αποδείχτηκε από τη μόλυνση του Ασωπού και της Κορώνειας.
Παρ' όλα αυτά, μέσω μιας συνεχούς προπαγάνδας, επιδιώκεται - από τις ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης υδάτων - να περάσει η αντίληψη ότι ευθύνονται οι ίδιοι οι χρήστες που ...«σπαταλούν» το νερό.
«Η διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων είναι ένα μεγάλο στοίχημα (...). Η ενεργοποίηση όλων μας αποτελεί μία πράξη ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές», αναφέρει σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Γ. Σκόδρας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ.
Πίσω από αυτή τη θέση - ότι δήθεν όλοι είμαστε υπεύθυνοι - κρύβεται η προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από τους ίδιους, αλλά και δικαιολόγησης των συνεχών αυξήσεων της τιμής του νερού, μέσω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθούν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Είναι ενδεικτικό ότι στο ίδιο άρθρο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, αναφέρει πως «από τα 8 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος που καταναλώνει η χώρα, το 45% περίπου, δηλαδή 3,3 δισ. κυβικά, συνιστούν διάφορες απώλειες, που θα μπορούν να περιοριστούν σημαντικά με την εφαρμογή διαχειριστικών παρεμβάσεων». Δηλαδή, νερό υπάρχει, αλλά η ιδιωτικοποιημένη διαχείριση, οδηγεί σε φαινόμενα έλλειψης.
Motion Team |
Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην ΕΥΑΘ |
Την τελευταία 20ετία, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ιδιωτικοποιήσεις των φορέων διαχείρισης του νερού «σαρώνουν». Σήμερα, πάνω από 460 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξαρτώνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, όταν το 1990 ήταν μόλις 51 εκατομμύρια. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι έως το 2015 περισσότερο από το 75% της ευρωπαϊκής αγοράς καθώς και το 65% της αντίστοιχης αμερικανικής, θα ιδιωτικοποιηθούν. Τη μερίδα του λέοντος από την αύξηση αυτή των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να καρπωθούν περίπου 10 πολυεθνικές - κολοσσοί.
Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προωθούν με συνέπεια τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση, προς το παρόν, των δύο μεγαλύτερων φορέων διαχείρισης νερού στην Ελλάδα, της ΕΥΔΑΠ (Αθήνα) και της ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη).
Οι ιδιωτικοποιήσεις ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με οδυνηρές συνέπειες για το λαό. Στην εφταετία της μετοχοποιημένης ΕΥΔΑΠ, ο λαός του Λεκανοπεδίου είδε τους λογαριασμούς που πληρώνει να αυξάνονται κατά 52,5% όσον αφορά τα τέλη αποχέτευσης και μέχρι 145% την τιμή του νερού!
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της Επιχείρησης στις 21 Μάρτη έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση να γίνουν και φέτος νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς, στην τιμή του νερού, στα τέλη αποχέτευσης, αλλά και με την επιβολή ενός νέου χαρατσιού για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας! Την ίδια στιγμή, τα κέρδη μετά φόρων της εταιρείας για το 2007 αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με το 2006, ενώ ήδη, το πρώτο τρίμηνο του 2008 τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 16%!
Αντίστοιχα, στην ΕΥΑΘ, ανακοινώθηκαν αυξήσεις τιμολογίου μέχρι και 33% για το 2007 και προδιαγεγραμμένες αυξήσεις κάθε χρόνο μέχρι και το 2011. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι πληροφορίες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η πολυεθνική εταιρεία «Suez» (κατέχει ήδη το 5% των μετοχών της ΕΥΑΘ και ένα μικρότερο μερίδιο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ), αλλά και διάφορες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες ή και Ελληνες εφοπλιστές.
Στο «κόλπο» της εμπορευματοποίησης του νερού αρχίζει να μπαίνει και η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ετσι, σε πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα (29 Μάη), με θέμα τους υδάτινους πόρους, παρουσιάστηκε μελέτη που δίνει κατεύθυνση για αύξηση των τιμολογίων του νερού, με πρόσχημα την ανεπάρκειά του και τη «σωστή» διαχείρισή του!