Παρασκευή 9 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κάνει πλάτες στην κερδοσκοπία

Παρέμβαση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Ζιώγα

Την κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων σε βασικά προϊόντα διατροφής και την πολιτική της ΕΕ, που έχουν ως θύματα τους μικρομεσαίους αγρότες αλλά και τους καταναλωτές, κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Κοντός, απέδωσε την αύξηση των τιμών στις διεθνείς εξελίξεις (ξηρασία, βιοκαύσιμα) και είπε ότι από αυτήν ευνοήθηκαν οι παραγωγοί των προϊόντων φυτικής προέλευσης. Παραδέχτηκε βέβαια ότι αυξήθηκαν οι τιμές των ζωοτροφών άρα και το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων και των παραγωγών. Είπε ότι έγιναν παρεμβάσεις σε επίπεδο ΕΕ και ανέφερε ότι ειδικά για το ρύζι το υπουργείο ενίσχυσε τους δύο συνεταιρισμούς που υπάρχουν και φρόντισε ούτως ώστε να διατίθεται το ρύζι σε στρατιωτικά πρατήρια.

Ο Γ. Ζιώγας σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού ότι ευνοήθηκαν οι παραγωγοί, υπενθύμισε ότι παράλληλα με τα αγροτικά προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές στα λιπάσματα, στους φόρους και στα φάρμακα οπότε το τελικό ισοζύγιο είναι αρνητικό για την αγροτική οικογένεια. Αναφερόμενος στην παγκόσμια έλλειψη τροφίμων τόνισε ότι αυτή είναι αποτέλεσμα των επιλογών διαφόρων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τις οποίες εφαρμόζουν στη χώρα μας οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υλοποιείτε, είπε στον υπουργό, πολιτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με στόχο να ενισχυθούν οι εισαγωγές, να γιγαντωθεί η κερδοσκοπία και να δημιουργηθούν διάφορα καρτέλ. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι στο νέο προϋπολογισμό της Κομισιόν προβλέπεται μείωση των κονδυλίων για την αγροτική παραγωγή, κάτι που σημαίνει ακόμα χειρότερες μέρες για τους κτηνοτρόφους και τους μικρομεσαίους παραγωγούς προϊόντων όπως τα σιτηρά και το ρύζι. Απαιτείται, κατέληξε, παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να αλλάξουν οι καταστροφικοί κανονισμοί της ΕΕ και οι ποσοστώσεις και να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα στην αγροτική οικογένεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ