Παρασκευή 9 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενάντια στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα

Η είδηση για την πρόσκληση των φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, να κάνουν «πρακτική άσκηση» στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει. Το ΝΑΤΟ δεν κρύβει τους σκοπούς του: Ζητά νέους να δουλέψουν γι' αυτό, να καταθέσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στους εγκληματικούς στόχους του και μέσα από αυτήν τη διαδικασία να δηλητηριάσει τις νεανικές συνειδήσεις, ωραιοποιώντας και διαφημίζοντας την πολιτική του ιμπεριαλισμού και του πολέμου, μια μηχανή του οποίου είναι και το ΝΑΤΟ.

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση διαλαλεί την αλλαγή του αμυντικού δόγματος της χώρας, ώστε να προσομοιάζει περισσότερο στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή που Ελληνες φαντάροι συμμετέχουν σε κατοχικούς στρατούς εκτός συνόρων. Και ξέρουν πού ποντάρουν: Στην εφιαλτική ανασφάλεια του κάθε νέου που με την απειλή της ανεργίας σπρώχνεται να γίνει μισθοφόρος, στο στραγγαλισμό του νέου επιστήμονα που οδηγείται να συλλέγει πιστοποιητικά, ψευτο-καταρτίσεις, δεξιότητες, προκειμένου να είναι ...ανταγωνιστικός.

Μεγαλώνει, λοιπόν, η οργή και αγανάκτηση. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους στα Ιδρύματα που γίνονται «ντίλερ» των προσκλήσεων της λυκοσυμμαχίας. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για Ιδρύματα που δέχονται να στείλουν τους φοιτητές τους ως βορά στους οργανισμούς του πολέμου, να κάνουν τάχα «πρακτική άσκηση» στα εργαστήρια του θανάτου, να συμμετέχουν σε σχεδιασμούς «χειρουργικών» χτυπημάτων σε λαούς και να λούζονται με την προπαγάνδα περί «αποτροπής» των απειλών ...εξωτερικών και εσωτερικών.

Είναι οι αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, που «λύνουν τα χέρια» των διοικήσεων των Ιδρυμάτων, καθώς έχουν δώσει το έναυσμα για στενότερη σύνδεση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Κι αυτό δε σημαίνει μόνο στενή διαπλοκή των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, δε σημαίνει μόνο έρευνα και εκπαίδευση προσανατολισμένη να υπηρετεί τις απαιτήσεις των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, αλλά σημαίνει ακόμα και ανάπτυξη των υπηρεσιών των Ιδρυμάτων προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, παράδοση της τεχνογνωσίας, των υποδομών, ακόμα και των ίδιων των φοιτητών στα γεράκια του ΝΑΤΟ!

Γι' αυτό και η αντίσταση απέναντι σε τέτοιου είδους προκλήσεις μέσα στα Ιδρύματα (αυτή θα πρέπει να είναι η στάση πρυτάνεων και πανεπιστημιακών δασκάλων, λόγω ακριβώς της επιστημονικής και ερευνητικής - εκπαιδευτικής τους ιδιότητας) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αγώνα ενάντια στο σύνολο των αναδιαρθρώσεων, την πάλη ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο, την απαίτηση «έξω οι εταιρείες από τις σχολές». Είναι ενιαία η κλωστή που διαπερνάει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και ενάντια στην υποταγή των πανεπιστημίων, της επιστήμης και της παραγωγής νέας γνώσης στα κελεύσματα της «νέας τάξης». Είναι κοινός ο αγώνας του λαού και της νεολαίας, που πρέπει να ενταθεί και ενάντια στο μισθοφορικό στρατό, ενάντια στην προσαρμογή των ενόπλων δυνάμεων στις ΝΑΤΟικές απαιτήσεις, ο αγώνας για να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται εκτός συνόρων, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, αλλά και η πάλη για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για έρευνα προς όφελος του λαού, για επιστήμονες στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ