Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Λογική λύση» ζητά ο Τσερβένκοφσκι

Επίδειξη καλής βούλησης ζήτησε από την ελληνική πλευρά ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, για το ζήτημα της ονομασίας, τασσόμενος υπέρ μιας λύσης που δε θα παρεμβαίνει στην «εθνική ταυτότητα» της γειτονικής χώρας.

Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στο Πομόριε της Βουλγαρίας, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του προχτεσινού δείπνου είχε μία σύντομη συνομιλία με τον Κ. Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. «Και οι δύο με διαβεβαίωσαν ότι και δική τους επιλογή αποτελεί η εξεύρεση το ταχύτερο δυνατό λύσης για το ζήτημα αυτό. Επίσης με διαβεβαίωσαν ότι καταβάλλουν προσπάθειες η λύση να είναι λογική και δίκαιη», ανέφερε ο Τσερβένκοφσκι. Ο ίδιος επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας του ότι «δηλαδή εμείς είμαστε υπέρ μιας λογικής λύσης και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Για να επιτευχθεί μια τέτοια λύση πρέπει να επιδείξει καλή βούληση και η ελληνική πλευρά». Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι «στο παρελθόν η Ελλάδα είχε εκφράσει παρόμοιες απόψεις, αλλά πρακτικά τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα θετικά» και εξέφρασε την ελπίδα «αυτή τη φορά όσα ειπώθηκαν να γίνουν πραγματικότητα».

Ο ίδιος επισήμανε πως «από την πλευρά μας έχει ειπωθεί ότι άμεσα μετά από τις εκλογές θα είμαστε έτοιμοι για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε λύση το συντομότερο δυνατό, η οποία λύση θα είναι αποδεκτή και για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και η οποία δε θα παρεμβαίνει στην εθνική μας ταυτότητα, ενώ θα ανοίξουν εκ νέου για μας οι ευρωατλαντικές προοπτικές». Ακόμη, ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι το δικαίωμα της Ελλάδας στην άσκηση βέτο για την ένταξη νέων μελών έχει μετατραπεί σε δικαίωμα άσκησης βέτο για την ονομασία.

«Με άλλα λόγια, αυτοί θέτουν κάποια δικά τους αιτήματα, εμμένουν η λύση να ικανοποιεί αυτά τα αιτήματα. Αυτό δεν είναι συμβιβασμός. Αυτό δεν είναι δίκαιη λύση. Αυτή η εμμονή, όπως είναι ευνόητο, θα προκαλέσει διαιρέσεις στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και δυσαρέσκεια εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο γίνεται αυτό. Αυτό δεν αποτελεί στόχο μας. Εμείς ως κράτος θέλουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ για να σταθεροποιηθούμε, για να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη. Εάν το τίμημα που θα καταβάλουμε για να υλοποιήσουμε αυτόν το στόχο είναι η εσωτερική σταθερότητα, τότε δεν επιτυγχάνεται ο στόχος αυτός, αλλά κάτι εντελώς αντίθετο», κατέληξε ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ