Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανάγκη εξεύρεσης κοινής «γλώσσας»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ως το σημαντικότερο ζήτημα στην πρόοδο των εργασιών των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας, προκειμένου να φτάσουμε σε απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, χαρακτήρισε το να μπορούν οι δύο κοινότητες να «μιλούν την ίδια γλώσσα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Επανέλαβε τις επιφυλάξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την πρόοδο των εργασιών, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, η οποία μιλούσε για λύση δύο κρατών και την ανάγκη συνεργασίας τους, καθώς και την παρθενογένεση του νέου κράτους, την οποία χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνη θέση «γιατί αν την αποδεχτούμε, σημαίνει ότι απαλείφουμε την ιδέα και την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι «το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας, η οποία πρέπει να αλλάξει τις θέσεις στο Κυπριακό και να επιτρέψει στο λαό της Κύπρου να βρει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», επισημαίνοντας την ανάγκη η Αγκυρα «να επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να διαχειριστεί την τύχη της».

Στο μεταξύ αύριο Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Κύπριου Προέδρου και του Μ. Ταλάτ, για την προετοιμασία της οποίας συναντήθηκαν οι σύμβουλοί τους, Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί. Και σε αυτή τη συνάντηση η πλευρά Ταλάτ εμφανίστηκε να επιμένει στην έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων στις 21 Ιουνίου κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, ενώ θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως πρέπει πρώτα να υπάρξουν πραγματικά αποτελέσματα στις Ομάδες Εργασίας και τις Τεχνικές Επιτροπές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ