Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα παρέμβαση από τον Αμερικανό πρέσβη

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Νέες πιέσεις για «ενεργειακή απεξάρτηση» της χώρας από τη Ρωσία άσκησε ο Αμερικανός πρέσβης, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να τη «δέσει» πιο σφιχτά στους αγωγούς αμερικανικών συμφερόντων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας χτες στο 2ο Ενεργειακό Διάλογο ΝΑ Ευρώπης, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε με τη μάσκα του υπερασπιστή των «ελληνικών συμφερόντων», επαναλαμβάνοντας το γνωστό επιχείρημα ότι η Ελλάδα «δε βρίσκεται στην ευνοϊκότερη διαπραγματευτική θέση», όταν προμηθεύεται το 80% του φυσικού αερίου από την «Γκάζπρομ». Και ενώ δήλωσε ότι τάχα «οι ΗΠΑ σέβονται το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει τη δική της ενεργειακή πολιτική», την ίδια στιγμή αμφισβήτησε το δικαίωμά της να υπογράψει τη συμφωνία για το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ»! «Κατά τη δική μας άποψη ο πρωταρχικός στόχος του "Σάουθ Στριμ" είναι να καθυστερήσει ή να εμποδίσει τη δημιουργία του αγωγού "Ναμπούκο"», αποφάνθηκε, συμπληρώνοντας ότι «το ζήτημα είναι πώς θα αυξηθεί η ροή των ενεργειακών πηγών της Κασπίας προς και διά μέσου της Ελλάδας»...

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδη, ο Αμερικανός πρέσβης δεν παρέλειψε να παρέμβει στα πάντα, αναφερόμενος στο εμπόριο, στην εκπαίδευση και στο ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια. Σε σχετική ερώτηση για το θέμα που έχει προκύψει με τη μη συμπερίληψη του Αϊ - Στράτη σε ΝΑΤΟική άσκηση, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε: «Για εμάς ο Αϊ - Στράτης είναι ελληνική περιοχή και δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένη. Για το θέμα αυτό έχει ευθύνη το ΝΑΤΟ και όχι η κυβέρνηση των ΗΠΑ». Ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ΠΓΔΜ πρόβλεψε πως ...σύντομα θα βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί την Ελλάδα.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καταγγέλλει

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την παρουσία και δραστηριότητα του αμερικανικού παράγοντα και των υποτακτικών του στην πόλη. «Είναι και πικρές και πρόσφατες οι συνέπειες από την πρόσδεση της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό άρμα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία της χώρας μας έχουν νωπές τις μνήμες από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, τις σφαγές των αμάχων, το απεμπλουτισμένο ουράνιο και άλλα, που ήταν μια ακόμα "προσφορά" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στους λαούς των Βαλκανίων και στην προστασία του περιβάλλοντος», τονίζεται. Ενώ για τη συνάντηση του νομάρχη με τον πρέσβη των ΗΠΑ υπογραμμίζεται:

«Είναι προκλητική η στάση του νομάρχη Θεσσαλονίκης που σε αντίθεση με τα φιλειρηνικά - αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού του νομού εκθείασε το ρόλο των ΗΠΑ και εναπέθεσε στους φονιάδες των λαών την επίλυση του προβλήματος με την ΠΓΔΜ. Ταυτόχρονα, πρόκληση αποτελούν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για τη συμβολή του νομάρχη Θεσσαλονίκης στη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας, τη στιγμή που με τεράστιες και τις ευθύνες της νομαρχίας η λίμνη αργοπεθαίνει».

«Οι αναφορές του Αμερικανού πρέσβη στο εμπόριο, στην εκπαίδευση και στο ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια φανερώνουν το μέλλον που προδιαγράφουν οι ιμπεριαλιστές με τη σύμφωνη γνώμη των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων για την πόλη και την περιοχή μας: Ορμητήριο για καταλήστευση των γειτονικών χωρών και λαών, το παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων της Βαλκανικής, τον έλεγχο των δρόμων των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, βάση για στρατιωτικές επεμβάσεις και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία να αποδοκιμάσουν πολύμορφα τη στάση του νομάρχη, τις δηλώσεις δουλοπρέπειας στον αμερικανικό παράγοντα. «Η συσπείρωση και δράση ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο νέο γύρο αλλαγής συνόρων που έρχεται, ενάντια στη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, η ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίου οφέλους με τους γειτονικούς λαούς, χωρίς επιδιαιτητές, είναι η μόνη λύση για το λαό μας, για τους λαούς των Βαλκανίων», τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ