Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για το δικαίωμα στη λαϊκή στέγη

Χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά έχουν περικυκλωθεί απειλητικά από τις τράπεζες, εξαιτίας του ραγδαία αυξανόμενου δανεισμού, ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής. Καθημερινά, κατοικίες εργατικών οικογενειών κατάσχονται ή κινδυνεύουν με κατάσχεση ενώ ετοιμάζονται να βγουν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων, με αποτέλεσμα το όνειρο για την απόκτηση ενός σπιτιού να μετατρέπεται στο χειρότερο εφιάλτη. Την ίδια αυτή στιγμή, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, που θα μπορούσε με το κατασκευαστικό του έργο να στεγάσει χιλιάδες εργατικές οικογένειες, με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, έχει μετατραπεί σε έναν από τους καλύτερους «ατζέντηδες» των τραπεζών και των μεγαλοκατασκευαστών.

Ο ΟΕΚ, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» σε κυριακάτικο δημοσίευμά του, έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια να λειτουργεί με γνώμονα την εξασφάλιση φτηνής και ποιοτικής στέγης στους δικαιούχους. Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τον έχουν μετατρέψει σε μηχανισμό εξασφάλισης πελατείας για λογαριασμό του τραπεζικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου. Ο Οργανισμός δε χορηγεί πια άτοκα δάνεια για πρώτη κατοικία. Δεν αναθέτει έργα για την κατασκευή κατοικιών, τα τελευταία περίπου 3 χρόνια. Αποδεικτικό της απαξίωσης του κατασκευαστικού του έργου, αποτελεί ο ίδιος ο προϋπολογισμός του για το 2008, στον οποίο, όπως προβλέπεται, θα διατεθούν περίπου 135 εκατομμύρια ευρώ για το κατασκευαστικό έργο, όταν για το δανειοδοτικό προϋπολογίζονται 550 εκατομμύρια ευρώ!

Η «ασπιρίνη» γι' αυτήν την προκλητική πολιτική είναι η επιδότηση του επιτοκίου. Αυτός όμως ο πακτωλός των χρημάτων, που τόσο προκλητικά καρπώνονται οι Τράπεζες και οι κατασκευαστές, είναι χρήματα από τις εισφορές και μόνο των εργαζομένων. Η κυβέρνηση δε δίνει δεκάρα τσακιστή στον ΟΕΚ. Αντίθετα, με θράσος διαφημίζει ως έργο της το όποιο έργο του Οργανισμού, για να διατηρεί εγκλωβισμένες συνειδήσεις και να εξασφαλίζει την πολυπόθητη πελατεία για το κεφάλαιο.

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, που έχει υποτάξει στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου το δικαίωμα του εργάτη στη στέγη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τη συνεπή στάση και δράση του, με ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο, καλεί σε συσπείρωση και πάλη, ώστε να αλλάξει ριζικά ο προσανατολισμός του Οργανισμού. Να παρέχει πραγματικά φτηνή, ποιοτική και σύγχρονη κατοικία. Κυρίαρχο πρόγραμμα του Οργανισμού να είναι το κατασκευαστικό. Να σταματήσει ο ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις τράπεζες. Κάνοντας καθαρό ότι το δικαίωμα στην κατοικία, όπως και στην αξιοπρεπή διαβίωση, στη δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία, περνάει μέσα από την πάλη για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, που θυσιάζει δικαιώματα στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ