Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ... «οικολογική συνείδηση»

«Η ΕΑΒ ανέδειξε για άλλη μία φορά τον ευσυνείδητο χαρακτήρα της παρουσιάζοντας μία εξαιρετική δουλειά σχετικά με την προστασία και το σεβασμό του περιβάλλοντος. Η οικολογική συνείδηση της ΕΑΒ βρίσκεται μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο που η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να προωθήσει επιχειρηματικά και εμπορικά τις περιβαλλοντικές της πρακτικές στην εγχώρια και διεθνή αγορά». Αυτά δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα γραφεία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Η δήλωση αυτή, όμως, είναι και άκρως προκλητική. Πόσο μάλλον, όταν ότι οι ίδιοι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος - υπάγονται στο ΥΠΕΧΩΔΕ - σε περιβαλλοντικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη του 2007, σε βιομηχανικές και άλλες μονάδες της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού ποταμού, αποφάσισαν την επιβολή προστίμου στην ΕΑΒ ύψους ...150.000 ευρώ! Το δε πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο απ' όλες τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν. Προφανώς, οι επιθεωρητές δεν ...εκτίμησαν και τόσο πολύ την «εξαιρετική δουλειά» για την «προστασία και το σεβασμό του περιβάλλοντος», όσο ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Και το ζήτημα - για να το ξεκαθαρίσουμε - δεν είναι η ΕΑΒ. Είναι η κάθε ΕΑΒ, που απ' τη μια πλευρά ρυπαίνει και απ' την άλλη «ξεμπερδεύει» με ένα πρόστιμο. Και είναι, επίσης, η κυβερνητική πολιτική - σήμερα της ΝΔ χτες του ΠΑΣΟΚ - που απ' τη μια αθώωνει στην πράξη τους μεγαλοεπιχειρηματίες και απ' την άλλη επίσης «ξεμπερδεύει» με ένα πρόστιμο. Και την ίδια στιγμή, κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής πίνουν ακόμη μολυσμένο ή βρώμικο νερό, οκτώ μήνες μετά την αποκάλυψη του θέματος...

Η διάλυση των μηχανισμών ελέγχου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την πασίγνωστη αλήθεια ότι το διατροφικό σκάνδαλο με το νοθευμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο ήταν «αναπόφευκτο» και γενικότερα πως η δημόσια υγεία είναι ανοχύρωτη μπροστά στην ελεύθερη δράση των πολυεθνικών, ομολόγησε ανοιχτά η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι ο ΕΦΕΤ, εκτός των άλλων, δεν έχει δικό του εργαστήριο για να κάνει ελέγχους, ενώ τα τελωνεία δεν κάνουν ελέγχους για νοθεία με ορυκτέλαια κλπ., παρά μόνο για κάποιες τοξικές ουσίες. Συγκεκριμένα, ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», ανέφερε ότι «τα δύο τελευταία χρόνια κατασκευάζονται εργαστήρια από τον ΕΦΕΤ με σύγχρονο εξοπλισμό σε ιδιόκτητα κτίρια», τα οποία «εκτιμάται»(!) ότι θα παραδοθούν έως το τέλος του χρόνου. Αναφορικά με τους ελέγχους στις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ), είπε ότι τους «κάνουν οι Χημικές Διευθύνσεις των τελωνείων που υπάγονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους και η Διεύθυνση Μεταποίησης για τυποποίηση προϊόντων φυτικής προέλευσης, καθώς και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής για προϊόντα ζωικής προέλευσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο ΕΦΕΤ παρεμβαίνει από την εισαγωγή και μετά». Σκόπιμος κατακερματισμός και χάος δηλαδή...

... και τα «πυροτεχνήματα»

Επιπλέον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «οι έλεγχοι που γίνονται στα τελωνεία από τις Χημικές Διευθύνσεις δεν εξειδικεύονται στην ανίχνευση συγκεκριμένων ουσιών, όπως για παράδειγμα το ορυκτέλαιο, το κοβάλτιο, το αρσενικό κλπ. Το μόνο που σε ορισμένες περιπτώσεις αναζητείται είναι το πετρέλαιο»!.. Μόνο «εφόσον υπάρχει μια καταγγελία - όπως είχαμε καταγγελία στην προκειμένη περίπτωση, ή μια υπόνοια - γίνεται έλεγχος για άλλα στοιχεία», κατέληξε ο εκπρόσωπος, παραδεχόμενος ότι ουσιαστικοί έλεγχοι «δεν είναι μέσα στο πλαίσιο των ελέγχων που έχουν θεσμοθετηθεί από τις συνεργαζόμενες με τον ΕΦΕΤ ευρωπαϊκές εταιρείες». Μετά απ' όλα αυτά η κυβέρνηση πιστεύει ότι με «πυροτεχνήματα», όπως η... καρατόμηση του προέδρου του ΕΦΕΤ, θα κοροϊδέψει κανέναν;

Προγραμματικές... αποδείξεις

Και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας στα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ». Πετώντας το μπαλάκι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε σχετικά: «Βεβαίως, να το συζητήσουμε. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση» και «δεν έχουμε καμία εμμονή. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, ανοιχτοί στις συνεργασίες, θέλουμε μια άλλη προοπτική για τον τόπο, θέλουμε μια δημοκρατική προοδευτική διακυβέρνηση».

Ωστόσο, όπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει το θέμα «χωρίς ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο». Εσπευσε βέβαια να αναγνωρίσει ελαφρυντικά στη Χ. Τρικούπη λέγοντας «εμείς περιμένουμε να κατασταλάξουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ποια κατεύθυνση προγραμματική και πολιτική θέλουν ως κόμμα να προχωρήσουν».

Το ΠΑΣΟΚ βέβαια έχει προσφέρει χιλιάδες αποδείξεις της προγραμματικής και πολιτικής του κατεύθυνσης, ταξικής υπέρ του κεφαλαίου και εναντίον του λαού. Του ΣΥΝ όμως φαίνεται πως δεν του αρκούν. Θέλει κι άλλες...

Οδηγός ασυδοσίας

Για τους λόγους για τους οποίους οι κυβερνήσεις της «ελεύθερης αγοράς» έφτιαξαν μηχανισμούς όπως είναι ο «Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων» (ΕΦΕΤ) δεν είχαμε από την αρχή καμιά αμφιβολία. Δε χρειάζονται ούτε ιδιαίτερες γνώσεις ούτε καμιά φιλοσοφία για να καταλάβει ο καθένας πως ό,τι κάνουν τέτοιες κυβερνήσεις, κινείται γύρω από τον άξονα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Οτι, όμως, ένας φορέας που έστω και στα χαρτιά ασχολείται με τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων θα έβαζε το ένα από τα δυο πολυεθνικά μονοπώλια του κλάδου των τροφίμων, την UNILEVER, να συντάξει τον οδηγό με τις «βασικές αρχές υγιεινής για τα τρόφιμα», ε, αυτό, ακόμα και για εκείνους που είχαν ξεκάθαρη εικόνα για το ρόλο που καλούνταν να παίξει ο ΕΦΕΤ, πάει πολύ! Τα πράγματα όμως είναι ακριβώς έτσι! Στις σύγχρονες συνθήκες εξέλιξης του συστήματος, αυτό που θεωρητικά λέμε σύμφυση του κεφαλαίου με το κράτος, εκφράζεται και σε τέτοιου είδους σχέσεις.

Γιατί να είναι διαφορετικά; Αλλωστε, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αυτοί που καθορίζουν τις νόρμες ποιότητας των προϊόντων και προσδιορίζουν την καταλληλότητά τους προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην αγορά δεν είναι οι κρατικές υπηρεσίες, αλλά οι ίδιες οι πολυεθνικές. Σ' αυτό το φόντο, ο καθένας δικαιούται να κάνει αυτονόητους συνειρμούς σχετικά με την αποκάλυψη ότι εκτός από τις ποσότητες που επίσημα γνωστοποιήθηκε ότι κατείχε και διέθεσε στην αγορά η UNILEVER, προχτές εντοπίστηκε ότι είχε εισάγει ακόμα 10.000 τόνους ύποπτου ηλιέλαιου. Κάτι για το οποίο ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ περιορίστηκε να σχολιάσει πως «δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση»!

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η σύσταση του ΕΦΕΤ, κατήγγειλε ότι επρόκειτο για μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και αποκάλυψε ότι κυβέρνηση και ΕΕ δεν έχουν καμιά απολύτως πρόθεση να πάρουν μέτρα για να εξασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων. Αντίθετα, προειδοποιούσε ότι τα επόμενα χρόνια η κατάσταση στον έλεγχο των τροφίμων θα γίνει ακόμα χειρότερη. Ετσι κι έγινε!

Το θέμα με το μολυσμένο ηλιέλαιο είναι ένα ακόμα σκάνδαλο στη διατροφική αλυσίδα. Είναι, όμως, απόλυτα βέβαιο ότι αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με το όργιο διακίνησης και κατανάλωσης ακατάλληλων τροφίμων. Το βέβαιο είναι ότι το όργιο αυτό θα εξακολουθεί να υφίσταται στο βαθμό που στην εφαρμοζόμενη πολιτική κυριαρχεί ο «ανταγωνισμός» και η «επιχειρηματικότητα», δηλαδή η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Για να περιοριστεί το φαινόμενο της διατροφικής απειλής χρειάζεται επειγόντως ουσιαστικός προληπτικός κρατικός έλεγχος σε όλες τις φάσεις παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας. Για να εξαλειφθεί, απαιτείται κατάργηση των καπιταλιστικών μονοπωλίων και οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ανέβηκε κατακόρυφα για μια φορά ακόμη η διεθνής τιμή του πετρελαίου, αλλά αυτή τη φορά η κυβέρνηση απάντησε άμεσα.

Ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο της εισοδηματικής πολιτικής με τις κολοσσιαίες αυξήσεις του ...3% είναι έτοιμο.

Ετσι ο δημόσιος τομέας ανταγωνίζεται πλέον τον ιδιωτικό, όπου η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε την επίσης τεράστια αύξηση του 1 ευρώ τη μέρα (και πολύ λέμε).

Ε, μετά από τέτοια ροή χρήματος στα πορτοφόλια του Ελληνα μισθωτού και συνταξιούχου, δε φοβόμαστε τίποτε.

Ας κάνουν ό,τι θέλουν οι πολυεθνικές, τα χρηματιστήρια και όλοι όσοι εμπλέκονται στην ιστορία των πετρελαϊκών τιμών. Δεν τους φοβόμαστε.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ στηρίζει «το πελατειακό κράτος, ευνοεί την εύκολη κερδοσκοπία και την ανομία».

Ο Γιώργος Παπανδρέου το 'πε αυτό χτες και προφανώς πιστεύει ότι ...κάτι έκανε.

Οχι πως είναι λάθος ο συγκεκριμένος ισχυρισμός. Θα μπορούσαμε, μάλιστα, να προσθέσουμε μπόλικα ακόμη.

Από αυτά που δε θέλει να λέει η αξιωματική αντιπολίτευση κι έχουν να κάνουν με τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών και του ΝΑΤΟ.

Μόνο που δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συμπεριφέρεται σαν οι παραπάνω κατηγορίες να είναι ...άγνωστες λέξεις γι' αυτούς.

Δηλαδή, 20 χρόνια που κυβέρνησαν, δεν ήξερε κανείς σε αυτή τη χώρα τι σημαίνει «ρουσφέτι», «αρπαχτή» και «κομπίνα»; `Η, μήπως, δεν είχε παραδείγματα να δείξει με όνομα και επώνυμο;


Γρηγοριάδης Κώστας

Μόνο η ιστορία του Χρηματιστηρίου (αυτή που στη συνέχεια συγκάλυψε η ΝΔ) τα είχε όλα μαζεμένα.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ προσπαθούν να τα μπαλώσουν οι κυβερνώντες για τη ματαίωση της άσκησης στον Αϊ - Στράτη, η απλή αλήθεια δεν αλλάζει.

Το αν θα γίνει ή όχι η άσκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων το αποφάσισε το ΝΑΤΟ. Ανεξάρτητα από το πώς και το γιατί.

Κι αυτό κάτι αποδεικνύει, που μόνο καλό δεν είναι για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Κοστίζει η επιβίωση των νεογνών...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν από μερικές μέρες, ένα ακόμα νεογνό πέθανε στην Κέρκυρα, καθώς δεν υπάρχει Νεογνολογική Μονάδα για έκτακτα περιστατικά. Ηταν ο τρίτος θάνατος νεογνού την τελευταία διετία. Αμεση ήταν η αντίδραση των ταξικών δυνάμεων και σωματείων του νησιού που οργάνωσαν συγκέντρωση για το ζήτημα της Υγείας, με αιχμή το αίτημα για δημιουργία Νεογνολογικής Μονάδας στο νοσοκομείο. Αμεση ήταν η αντίδραση και του ΚΚΕ, καθώς ο βουλευτής του Κόμματος Μπάμπης Χαραλάμπους κατέθεσε για το θέμα Επίκαιρη Ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό.

Το πιο προκλητικό στην όλη υπόθεση είναι οι ισχυρισμοί του υπουργείου και του διοικητή του νοσοκομείου, οι οποίοι, όπως σημειώνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, λένε πως «...για να υπάρξει μονάδα εντατικής νεογνών πρέπει αυτή να εξυπηρετεί τουλάχιστον 2.500.000 κατοίκους και άρα κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν στην Κέρκυρα». Ακόμα και οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ δηλώνουν συνεχώς ότι «είναι "αντιοικονομικό" το καινούριο νοσοκομείο της Κέρκυρας - αν ποτέ λειτουργήσει - να προσφέρει και τριτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας».

Αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και μάλιστα εκείνων των παιδιών που μόλις έχουν ανοίξει τα μάτια τους στον κόσμο. Καμιά έκπληξη, ωστόσο, δεν προκαλούν οι ισχυρισμοί των εκπροσώπων του κεφαλαίου. Στον καπιταλισμό, η Υγεία και η Πρόνοια αντιμετωπίζονται σαν κόστος. Και σαν τέτοια εμπορευματοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται, αφήνοντας εκτεθειμένους σε πρόσθετους και μεγάλους κινδύνους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να ανατρέψουν την κατάσταση προς το δικό τους όφελος. Εντείνοντας το διεκδικητικό τους αγώνα, με καθαρό το μέτωπο στην «ανθυγιεινή» πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου.

Ο Αϊ - Στράτης δεν είναι ΝΑΤΟικός!

Είναι αστείο να ερμηνεύεται η χτεσινή δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα ως «στήριξη στις ελληνικές θέσεις». Τι είπε ο Ντ. Γκέρχαρντ; «Για εμάς ο Αϊ - Στράτης είναι ελληνική περιοχή». Το αυτονόητο δηλαδή. Ομως η δήλωσή του δεν έμεινε σε αυτό. Συνέχισε λέγοντας με νόημα ότι «για το θέμα αυτό έχει ευθύνη το ΝΑΤΟ και όχι η κυβέρνηση των ΗΠΑ». Με άλλα λόγια, ο Αμερικανός αξιωματούχος παριστάνει τον «Πόντιο Πιλάτο», αλλά επί της ουσίας ενθαρρύνει την προσπάθεια της Αγκυρας να μετατρέψει και τον Αϊ - Στράτη σε «γκρίζα περιοχή» παραπέμποντας στο ΝΑΤΟ που είναι αυτό που έχει προκαλέσει το πρόβλημα. Την ίδια άλλωστε στάση κρατούν οι ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, παίζοντας ρόλο επιδιαιτητή και μετατρέποντας το Αιγαίο σε ΝΑΤΟική θάλασσα. Το ζήτημα όμως δεν είναι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά της ελληνικής που αποδέχεται τα ΝΑΤΟικά τερτίπια που «νομιμοποιούν» τις τουρκικές αξιώσεις... Η κυβέρνηση αποδέχεται τις αστείες ΝΑΤΟικές δικαιολογίες, συμβάλλοντας έτσι στη διαιώνιση ενός νέου στάτους που επιχειρείται να διαμορφωθεί στο Αιγαίο. Η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη γιατί επιτρέπει στους ιμπεριαλιστές να είναι «ρυθμιστές» των «διαφορών» στο Αιγαίο...

Αποπροσανατολισμός με ευχολόγια και ουτοπίες

Ορισμένα ερωτήματα προκύπτουν από την ανακοίνωση του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών - μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Πιστεύει ο ΣΥΝ ότι για τις κρίσεις στην περιοχή ευθύνεται η υποβαθμισμένη διαβαλκανική συνεργασία; Αν όχι τότε προς τι η επισήμανση: «Υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης της Διαβαλκανικής Συνεργασίας για την αποφυγή κρίσεων στην περιοχή»; Συνεργασία ποιων με ποιους; Και ποιοι είναι αυτοί που θα προωθήσουν «δεσμούς πολιτιστικής και οικονομικής -αμοιβαία επωφελούς - συνεργασίας»; Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις των χωρών, ο ξένος ιμπεριαλιστικός παράγοντας που αλωνίζει στα Βαλκάνια;

Σε επίπεδο ευχών πράγματι «είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν φαινόμενα παραβιάσεων εκ μέρους της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας», όπως και να εξευρεθεί «κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας» της ΠΓΔΜ, μόνο που οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί που κινούνται σε άλλη κατεύθυνση δεν αντιμετωπίζονται με ευχές.

Αξίζει ακόμα να σημειωθούν κανά δυο ζητήματα που θέτει αυτή η ανακοίνωση. Οπως το πώς προσπερνά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και τη μετατροπή του σε ιμπεριαλιστικό προτεκτοράτο. Με τη φράση «να ενισχυθούν οι προσπάθειες για κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσόβου». `Η η αυταπάτη, για να μην πούμε βιασμός της λογικής, πως η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, σχετίζονται με «την Ευρωπαϊκή προοπτική» των χωρών της, «μακριά από νατοϊκούς σχεδιασμούς, εθνικιστικές εξάρσεις και γεωπολιτικές εντάσεις»! Να θυμίσουμε μόνο ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να στείλει ευρωστρατό στο Κοσσυφοπέδιο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για το δικαίωμα στη λαϊκή στέγη

Χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά έχουν περικυκλωθεί απειλητικά από τις τράπεζες, εξαιτίας του ραγδαία αυξανόμενου δανεισμού, ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής. Καθημερινά, κατοικίες εργατικών οικογενειών κατάσχονται ή κινδυνεύουν με κατάσχεση ενώ ετοιμάζονται να βγουν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων, με αποτέλεσμα το όνειρο για την απόκτηση ενός σπιτιού να μετατρέπεται στο χειρότερο εφιάλτη. Την ίδια αυτή στιγμή, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, που θα μπορούσε με το κατασκευαστικό του έργο να στεγάσει χιλιάδες εργατικές οικογένειες, με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, έχει μετατραπεί σε έναν από τους καλύτερους «ατζέντηδες» των τραπεζών και των μεγαλοκατασκευαστών.

Ο ΟΕΚ, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» σε κυριακάτικο δημοσίευμά του, έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια να λειτουργεί με γνώμονα την εξασφάλιση φτηνής και ποιοτικής στέγης στους δικαιούχους. Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τον έχουν μετατρέψει σε μηχανισμό εξασφάλισης πελατείας για λογαριασμό του τραπεζικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου. Ο Οργανισμός δε χορηγεί πια άτοκα δάνεια για πρώτη κατοικία. Δεν αναθέτει έργα για την κατασκευή κατοικιών, τα τελευταία περίπου 3 χρόνια. Αποδεικτικό της απαξίωσης του κατασκευαστικού του έργου, αποτελεί ο ίδιος ο προϋπολογισμός του για το 2008, στον οποίο, όπως προβλέπεται, θα διατεθούν περίπου 135 εκατομμύρια ευρώ για το κατασκευαστικό έργο, όταν για το δανειοδοτικό προϋπολογίζονται 550 εκατομμύρια ευρώ!

Η «ασπιρίνη» γι' αυτήν την προκλητική πολιτική είναι η επιδότηση του επιτοκίου. Αυτός όμως ο πακτωλός των χρημάτων, που τόσο προκλητικά καρπώνονται οι Τράπεζες και οι κατασκευαστές, είναι χρήματα από τις εισφορές και μόνο των εργαζομένων. Η κυβέρνηση δε δίνει δεκάρα τσακιστή στον ΟΕΚ. Αντίθετα, με θράσος διαφημίζει ως έργο της το όποιο έργο του Οργανισμού, για να διατηρεί εγκλωβισμένες συνειδήσεις και να εξασφαλίζει την πολυπόθητη πελατεία για το κεφάλαιο.

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, που έχει υποτάξει στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου το δικαίωμα του εργάτη στη στέγη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τη συνεπή στάση και δράση του, με ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο, καλεί σε συσπείρωση και πάλη, ώστε να αλλάξει ριζικά ο προσανατολισμός του Οργανισμού. Να παρέχει πραγματικά φτηνή, ποιοτική και σύγχρονη κατοικία. Κυρίαρχο πρόγραμμα του Οργανισμού να είναι το κατασκευαστικό. Να σταματήσει ο ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις τράπεζες. Κάνοντας καθαρό ότι το δικαίωμα στην κατοικία, όπως και στην αξιοπρεπή διαβίωση, στη δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία, περνάει μέσα από την πάλη για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, που θυσιάζει δικαιώματα στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org