Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Μείζον» ζήτημα η ονομασία της ΠΓΔΜ στη βαλκανική πολιτική

«Φτωχά» τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΝΑ Ευρώπης στο θέρετρο Πομόριε της Βουλγαρίας

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανέδειξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής των βαλκανικών χωρών ο Κ. Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί «μείζον» για τη βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης, που κατά «τα λοιπά» είναι εναρμονισμένη με τα επεμβατικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός, λίγο πριν και τις εκλογές στη γειτονική χώρα, χρησιμοποίησε χαμηλούς τόνους, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα συμβιβασμού στην «άλλη πλευρά», ενώ στο περιθώριο της συνόδου είχε μια σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπρ. Τσερβένκοφσκι. Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής έκρινε σκόπιμο να δώσει εξηγήσεις για το «βέτο» στο Βουκουρέστι, λέγοντας ότι «δεν επιδιώκουμε την απομόνωση της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν υπήρξε αυτός ο στόχος μας». Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει μια ρεαλιστική λειτουργική λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με μια βιώσιμη συνολική συμφωνία την οποία θα επισφραγίσει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Στον ίδιο τόνο, μιλώντας στη Σύνοδο των ηγετών της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο θέρετρο Πομόριε της Βουλγαρίας, σημείωσε ότι «επιδιώκουμε μια διευθέτηση με κέρδη για όλους, μια λύση με κέρδη και για τους δύο που θα συνυπολογίζει τις ευαισθησίες και των δυο χωρών και θα ωφελήσει το σύνολο της περιοχής». Αν και η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να αποδοκιμάζει τα χρονοδιαγράμματα που επιδιώκουν να θέσουν οι ΗΠΑ, ωστόσο ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι «έχει έρθει η ώρα να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας». Υπενθύμισε την «κοινή απόφαση» του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας ότι «οι καλές γειτονικές σχέσεις και η επίλυση του θέματος της ονομασίας αποτελούν προτεραιότητα για την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσσόβου ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι «είναι η πρόκληση - κλειδί για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη», επαναλαμβάνοντας τη θέση για λύση μέσα από μια συναινετική διευθέτηση. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στο θέμα του Κοσσόβου «γιατί οι αξίες της Ευρώπης είναι εκείνες που παρέχουν τις εγγυήσεις για σταθερότητα στην περιοχή»... Δεν παρέλειψε να ανακατευτεί με τις πολιτικές εξελίξεις στη Σερβία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων θα οδηγήσουν σε γόνιμο αποτέλεσμα για το σχηματισμό κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό. Επίσης ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα συνεχίσει να εργάζεται για να καταλάβει η Σερβία μια θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια που της ανήκει.

«Φτωχά» αποτελέσματα

Γενικότερα πάντως τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των βαλκανικών κυβερνήσεων ήταν φτωχά, καθώς οι συμμετέχοντες έχουν ήδη πάρει θέση στη διαμάχη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, ενώ ο στόχος για μια «περιφερειακή ολοκλήρωση», συμπληρωματική σε ΕΕ και ΝΑΤΟ παραμένει μακρινό όνειρο... Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η περιφερειακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής». «Πλατφόρμα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία επιταχύνει πολύ την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ», χαρακτήρισε από την πλευρά του την περιφερειακή συνεργασία ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Ιβάιλο Κάλφιν.

Στη σύνοδο ελήφθησαν ορισμένα οργανωτικού χαρακτήρα μέτρα προκειμένου να διασωθεί το «εγχείρημα» της «περιφερειακής συνεργασίας». Ανακοινώθηκε, για παράδειγμα, η απόφαση για την ίδρυση Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας και η ίδρυση γραμματείας του Συμβουλίου με έδρα στο Σεράγεβο. Ο Κ. Καραμανλής ενδιαφέρθηκε για την ίδρυση περιφερειακού αναπτυξιακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη που θα έχει στόχο «να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής».

  • «Η Σερβία δε θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσσοβο ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα και θα υποβάλει βέτο σε κάθε τελικό κείμενο σε φόρουμ, στο οποίο υπάρχει αναφορά ή υπαινιγμός για "ανεξαρτησία"», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής. Η αναμενόμενη αντίδραση του Βελιγραδίου είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια ουδέτερη αναφορά στο κείμενο της διακήρυξης: «Οι αντιπροσωπείες σημείωσαν τις διαφορετικές απόψεις των χωρών - μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για το ζήτημα του Κοσσόβου», είναι η μοναδική αναφορά σύμφωνα με το βουλγαρικό ραδιόφωνο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ