Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Φαινόμενο εγγενές με τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες η διαφθορά

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση για την κύρωση διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για τη διαφθορά

Με τις θετικές ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. «πέρασε» χτες από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για τη διαφθορά. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κώστα Αλυσανδράκη να ξεκαθαρίζει ότι η διαφθορά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να θιγούν οι πραγματικές αιτίες του φαινομένου.

«Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο εγγενές με τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες», τόνισε ο Κ. Αλυσανδράκης, σημειώνοντας πως «όταν εμπλέκονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα δεν είναι περίεργο ορισμένοι να χρησιμοποιούν μη συμβατικούς τρόπους για να τα εξυπηρετήσουν». Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα επισήμανε ότι «επικεντρώνονται όχι στο ποιος είναι αδιάφθορος αλλά στο ποιος είναι λιγότερο διεφθαρμένος». Συνολικά εκτίμησε ότι «ως κοινωνικό φαινόμενο η διαφθορά κινείται στη λογική της εξυπηρέτησης του ιδιωτικού συμφέροντος μέσω της εκμετάλλευσης της δημόσιας εξουσίας», άρα «αποτελεί στοιχείο του αστικού πολιτικού συστήματος και αναπτύσσεται ανεξαιρέτως σε όλες τις βαθμίδες ανάπτυξης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε άρθρα της σύμβασης, τα οποία, στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό των συλλογικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, όπως, για παράδειγμα, η θεσμοθέτηση της ευθύνης νομικών προσώπων για θέματα διαφθοράς, που μπορεί να εφαρμοστεί σε σωματεία ή συλλογικές οργανώσεις, η ρύθμιση με την οποία προβλέπεται έκδοση κατηγορούμενου για θέματα διαφθοράς ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχει παραβεί τη νομοθεσία της χώρας στην οποία φιλοξενείται.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι αντιμετωπίζει το νομοθέτημα «κάτω από τη δογματική αντίληψη ότι για όλα φταίει ο φιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση, ο καπιταλισμός», υποστηρίζοντας πως η διαφθορά «είναι ένα φαινόμενο που ίσχυσε κατεξοχήν σε χώρες οι οποίες είχαν άλλα καθεστώτα».

Σχολιάζοντας την αναφορά αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης ο Κ. Αλυσανδράκης ανέφερε: «Δείτε την κατάσταση στις χώρες αυτές λίγο μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και λίγο πριν την ανατροπή του. Ιδιος γεωγραφικός χώρος, ίδιοι άνθρωποι, τι άλλαξε; Αλλαξε ο χαρακτήρας της εξουσίας. Πιστεύω ότι δε θα διαφωνήσετε μαζί μου ότι μετά από τις ανατροπές είχαμε τεράστια ανάπτυξη της διαφθοράς, κάτι που από μόνο του δείχνει ότι το σοσιαλιστικό καθεστώς, που υπήρχε πριν, είχε το αποτέλεσμά του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ