Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αποδείχτηκε ότι το ΝΑΤΟ είναι πηγή προβλημάτων για την περιοχή

Αποκαλυπτική συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον υπουργό Αμυνας

Στην έμμεση παραδοχή ότι η ματαίωση της ΝΑΤΟικής άσκησης στον Αϊ-Στράτη, με απαίτηση της Τουρκίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εγερθούν ζητήματα εις βάρος της χώρας μας, προχώρησε χτες στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας για θέματα του υπουργείου του.

Είπε συγκεκριμένα ότι η ματαίωση της άσκησης πυροδότησε «σενάρια και παραφιλολογίες» και ανέφερε ότι αυτά τα πιθανά ή απίθανα σενάρια πρέπει να μελετηθούν, προκειμένου να προσαρμοστεί και η συμπεριφορά της Ελλάδας. Κατά τον υπουργό, στο θέμα του Αϊ-Στράτη δεν τίθεται ζήτημα «γκρίζων ζωνών» ή αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και προς τούτο επικαλέστηκε και πληροφορίες από την αμερικάνικη πρεσβεία, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει κανένα θέμα αμφισβήτησης. Υπήρξαν, είπε, διαβεβαιώσεις από τους επιτελείς του ΝΑΤΟ ότι η άσκηση θα γίνει κανονικά, αλλά στη συνέχεια το ΝΑΤΟ ειδοποίησε ότι δεν μπορεί να διαθέσει για τη διεξαγωγή της το αεροσκάφος ΑΒΑΚΣ, που ήταν απαραίτητο.

Είναι η δεύτερη χρονιά που η ελληνική πλευρά προσπαθεί χωρίς επιτυχία να εντάξει τον Αϊ-Στράτη σε ΝΑΤΟική άσκηση, αφού αντιδρούν οι Τούρκοι, οι οποίοι εφαρμόζουν την πολιτική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, μέσω της θεωρίας περί «αποστρατιωτικοποίησης». Ο Ευ. Μεϊμαράκης είπε ότι στην περιοχή μπορεί να γίνει εθνική άσκηση και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν εκχωρεί στο ΝΑΤΟ το δικαίωμα να λέει τι είναι και τι δεν είναι ελληνικό. Ο υπουργός είπε ότι η απόφαση για την πραγματοποίηση της άσκησης πάρθηκε από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών, φράση που θεωρήθηκε από κάποιους ως αιχμή κατά του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εδώ και ένα χρόνο δεν προχώρησε σε ενέργειες για την επαρκή προετοιμασία της άσκησης.

Αναφερόμενος στο θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18, είπε ότι αυτή έχει και τα θετικά της και τα αρνητικά της και υπενθύμισε ότι κατά το Σύνταγμα η θητεία είναι υποχρεωτική και κατά το νόμο πρέπει να γίνεται στα 19 χρόνια. Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση, η οποία ρίχνει το βάρος στην καταπολέμηση της φυγοστρατίας, στην ποιότητα και τη μείωση της θητείας.

Σε παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη έθεσε θέμα ουσιαστικής ενημέρωσης της Επιτροπής, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή να ασχολείται με ζητήματα επουσιώδη (όπως η αλλαγή ελλενίτ στα στρατόπεδα ή η ίδρυση νηπιαγωγείων σε αυτά), στα οποία ο Ευ. Μεϊμαράκης αφιέρωσε όλη την εισηγητική του ομιλία. Τόνισε ότι χρειάζεται ενημέρωση για την κυβερνητική θέση για την αλλαγή του δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων από «αμυντικό σε αποτρεπτικό», λέγοντας ότι γίνονται θεμελιώδεις αλλαγές και πρέπει να διευκρινιστεί ποιος είναι ο στόχος τους, ποιος είναι ο εχθρός και προς τα πού θα κατευθύνεται η λεγόμενη «αποτροπή». Ζήτησε ενημέρωση για τους εξοπλισμούς, που κοστίζουν δισεκατομμύρια και είπε ότι πρέπει να αναδειχτεί ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, μετά την έγκριση της λεγόμενης «Ευρωσυνθήκης».

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος κατήγγειλε ότι οι εξελίξεις με τη ματαίωση της άσκησης στον Αϊ-Στράτη αποκαλύπτουν το ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι αυτό αποτελεί δύναμη ειρήνης. Φάνηκε, είπε, ότι το ΝΑΤΟ είναι πηγή προβλημάτων, τα οποία μάλιστα αναπαράγει με στόχο να επιβάλει τις θέσεις του σε θέματα κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της χώρας. Ο Γ. Μαυρίκος είπε ότι η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει και το ρόλο των ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν και εκβιάζουν προκειμένου να δείξουν ότι αυτές είναι που καθορίζουν τις εξελίξεις στα σοβαρά ζητήματα του Αιγαίου. Ανέφερε ότι στο θέμα των εξοπλισμών παίζονται σοβαρά παιχνίδια και είπε ότι οι ελληνικές πολεμικές εταιρείες έχουν συρρικνωθεί και ιδιωτικοποιηθεί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα. Αναφερόμενος, τέλος, στη στράτευση στα 18 είπε ότι πρέπει ο ίδιος ο νέος να επιλέγει πότε θα πάει στο στρατό, με κριτήριο τις εκπαιδευτικές του ανάγκες.

Αξια καταγραφής είναι η τοποθέτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνου ο οποίος, παραγνωρίζοντας τελείως τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή και συγκεκριμένα στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εκτίμησε ότι η κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν έφτασε στα άκρα γιατί στην ΠΓΔΜ δραστηριοποιούνται αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θητεία στα μέτρα του ΝΑΤΟ(2009-02-17 00:00:00.0)
Ευθυγράμμιση με τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία(2008-02-09 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ δημιουργεί το πρόβλημα(2007-03-01 00:00:00.0)
Πολιτική προκλήσεων από την Τουρκία(2006-05-10 00:00:00.0)
Σικέ παιχνίδι κυβέρνησης - ΝΑΤΟ σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων(2000-10-21 00:00:00.0)
Τουρκική άσκηση κοντά στη Γαύδο!(1998-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ