Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΛΑΝΤΕΣ
Cocalero

Το ντοκιμαντέρ του Αλεχάντρο Λάντες, παρότι δεν είναι κινηματογραφικά δυνατό, παρότι δε σε παρασύρει με τις δυνατές και αποκαλυπτικές εικόνες του, παρότι δε σε τραβάει στο εσωτερικό του, καταφέρνει, το δίχως άλλο, να σε γεμίσει με σκέψεις! Σκέψεις αισιόδοξες, αλλά και σκέψεις γεμάτες προβληματισμό.

Οι αισιόδοξες σκέψεις έχουν να κάνουν με την πίστη του λαού της Βολιβίας, πως μπορεί να εκλέξει δικό του πρόεδρο. Τον Ινδιάνο Εβο Μοράλες! Και, επίσης, με τις προσπάθειες και τον αγώνα αυτών των απλών και αμόρφωτων ανθρώπων, να οργανωθούν για να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Μην ξεχνάμε πως από τη μια μεριά έχουμε τον καταπιεσμένο και απληροφόρητο λαό, τον πεινασμένο λαό της Βολιβίας, και από την άλλη την έμπειρη αστική τάξη, το στρατό και τους Αμερικανούς! Και ο λαός νικάει! Ο Εβο Μοράλες, σε πείσμα κάθε συμβατικής λογικής, γίνεται πρόεδρος της Βολιβίας!

Από το σημείο αυτό και μετά έρχονται οι σκέψεις και οι προβληματισμοί. Θα καταφέρει ο λαός, ο άοπλος λαός, να κρατήσει στην εξουσία τον Εβο Μοράλες; Το παράδειγμα της Χιλής είναι τόσο πρόσφατο! Αλλά, επίσης, θα κρατήσει ο Εβο Μοράλες το λόγο του; Θα μείνει σταθερός στο πλευρό του λαού; Η αστική τάξη, ο στρατός, οι Αμερικάνοι δε στέκονται με δεμένα χέρια. Οργανώνουν τις βολιβιανές αστικές και αντεπαναστατικές κατσαρόλες!

Η ταινία του Αλεχάντρο Λάντες παρακολουθεί την προεκλογική πορεία του λαού της Βολιβίας και του Εβο Μοράλες. Παρακολουθεί την οργανωμένη λαϊκή εκλογική προσπάθεια. Παρακολουθεί την άνοδο του πρώτου Ινδιάνου Προέδρου στη Λατινική Αμερική. Και μετά την άνοδο, παρακολουθεί, για λίγο, και τις πρώτες δυσκολίες. Τις πρώτες αντεπιθέσεις της άρχουσας τάξης, του στρατού και των Αμερικάνων.

Για την ώρα νικητής βγαίνει ο Εβο Μοράλες! Η αγωνία των Βολιβιανών, και η δική μας, είναι, να μην πισωγυρίσει η χώρα. Τα πρώτα μηνύματα, παρ' όλες τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις, είναι αισιόδοξα. Ωστόσο...

Πηγαίνετε να δείτε την ταινία. Το «Cocalero» θα σας προβληματίσει! Φέρνει - και αυτό - στην επιφάνεια τη δημοκρατική αλλαγή, την ανάληψη της εξουσίας από τα λαϊκά στρώματα, την επανάσταση. Θα σας προβληματίσει, για τους όρους αυτών των αλλαγών. Για τις προϋποθέσεις, για την επιτυχία αυτών των αλλαγών. Και, επίσης, θα πάρετε και μια ακόμα εικόνα από τη Λατινική Αμερική των ημερών μας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org