Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΣΤΙΒΕΝ ΣΠΙΛΜΠΕΡΓΚ
Indiana Jones (Και το βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου)

Χορεύτρια η Πλισέτσκαγια, χορεύτρια και το κορίτσι της μπάρας. Τέχνη η μία, τέχνη και η άλλη. «Zabriskie Point» από τη μια μεριά, «Indiana Jones» (Ιντιάνα Τζόουνς) από την άλλη. Κινηματογράφος ο ένας, κινηματογράφος και ο άλλος! Και μην ακούσω αυτό το ανόητο που ακούγεται. Οτι, τάχα, το ένα, «Zabriskie Point», είναι για να σκεφτόμαστε και το άλλο, «Indiana Jones», είναι για να διασκεδάζουμε! Γιατί τάχα η διασκέδαση πρέπει να γίνεται με όρους υποκουλτούρας; Κάφροι είμαστε; Δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε με πράγματα καλού και λεπτού γούστου;

Αλλά, είναι διασκέδαση να βλέπεις έναν περασμένης ηλικίας άνθρωπο, τον πρωταγωνιστή του «Indiana Jones», τον Χάρισον Φορντ, να παριστάνει το χαριτωμένο και το νεανία; Και μόνο από αυτό καταλήγεις πως δεν έχεις να κάνεις με σοβαρό και φυσιολογικό άνθρωπο. Καταλήγεις ότι κάποιος προσπαθεί να σε κοροϊδέψει. Οτι όλα αυτά που βλέπεις στην οθόνη είναι φτιαχτά, ψεύτικα, όπως η ρώμη και τα δόντια του πρωταγωνιστή της. Ψεύτικη η ιστορία, ψεύτικα τα ντεκόρ, ψεύτικες οι σχέσεις των ηρώων, ψεύτικες οι ιστορικές πληροφορίες που προσκομίζονται... Ψεύτικα όλα. Χάρτινα και ευτελέστατης καλλιτεχνικής αξίας.

Και, ωστόσο, ακόμα και σε αυτή τη «διασκεδαστική» ταινία το χούι - και ο εχθρός - δεν ξεχνιούνται. Διασκέδαση, διασκέδαση αλλά ο αντικομμουνισμός πάει... γόνατο! «Καλύτερα νεκρός, παρά κόκκινος», ακούγεται η ατάκα που προτείνεται να γίνει της μόδας! Και, επίσης, ένα στρατιωτικό τάγμα «χαχόλων» Σοβιετικών στρατιωτών, κομμουνιστών αν δεν καταλάβατε, γελοιοποιείται και εξοντώνεται από τον γεραλέο πρωταγωνιστή στο πιτς φιτίλι! Επιπροσθέτως, να μην ξεχάσουμε και τον «κακό» Στάλιν. Για την Αμερική, βέβαια, κουβέντα. Αντίθετα, «ζήτω ο Αϊκ», (Αϊζενχάουερ) φωνάζει ο Indiana Jones. Από εδώ του Ατλαντικού, ο χειρότερος Αμερικανός, ο Αλ Καπόνε, για να μην πούμε ο Μπους και πολιτικοποιήσουμε το θέμα, είναι ο καλύτερος Σοβιετικός πολίτης! (Η ταινία διαδραματίζεται το 1957 - στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου, τον οποίον επαναφέρει ο Σπίλμπεργκ).

Δε θέλω να το σοβαρέψω, αλλά Βρετανοί επιστήμονες αρχαιολόγοι θεωρούν τον Indiana Jones επικίνδυνο, ιδιαίτερα για τη νεολαία. Οι αρχαιολόγοι χαϊδεύουν με μεγάλη προσοχή και πολύ τρυφερότητα τα χώματα για να ξεθάψουν αυτά που αναζητάνε, λένε οι Βρετανοί. Ο Indiana Jones δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του. Τα κάνει όλα συντρίμμια. Κανένας σεβασμός για τους πολιτισμούς! Ο,τι δεν κατέστρεψε ο χρόνος το καταστρέφει αυτός...

Τι λέω, ο άμοιρος! Εδώ μιλάμε για συντονισμένη επιχείρηση στυγνής αρπαγής πορτοφολιών. Η ταινία θα βγει την ίδια στιγμή σε χιλιάδες αίθουσες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τι κουβεντιάζουμε, τώρα; Χέστηκαν, να με συγχωρείτε, ο Σπίλμπεργκ και οι άλλοι γι' αυτά που λένε οι επιστήμονες. Τα σούπερ μάρκετ, οι πολυσινεμάδες, είναι δικά τους, οι θεατές παραδομένοι, η επιτυχία εξασφαλισμένη. Η ηθική του μαζέματος διατρέχει ολόκληρη την πυραμίδα. Από το σκηνοθέτη, που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, μέχρι αυτόν που κόβει στην είσοδο το εισιτήριο, ο οποίος έχει τη μικρότερη.

Το θέμα της ταινίας, για να μη σας αφήσω απληροφόρητους και σας πιάσουνε Κώτσους, είναι η αναζήτηση ενός κρυστάλλινου κρανίου. Από τη μια οι Σοβιετικοί από την άλλη ο Indiana Jones. Το βρήκατε! Νικητής αναδεικνύεται ο Αμερικανός! Το κρυστάλλινο κρανίο τοποθετείται στη θέση του. Την ίδια στιγμή το δικό μας παίρνει ανάποδες στροφές! Εξω τα κορίτσια από την μπάρα! Ζήτω η Πλισέτσκαγια!

Παίζουν: Χάρισον Φορντ, Κέιτ Μπλάνσετ, Κάρεν Αλεν, Σάια ΛαΜπούφ, Τζον Χετ κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(7/6/2008)
ΑΤΙΤΛΟ(3/6/2008)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ(27/5/2008)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(25/5/2008)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ(24/5/2008)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(24/5/2008)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org