Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Αναγκαίος ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Σημαντικά στοιχεία και μαρτυρίες παρουσιάστηκαν στην ημερίδα της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης για τα προβλήματα των μεταναστών

Αποψη από την ημερίδα και το πάνελ
Αποψη από την ημερίδα και το πάνελ
Η άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών, και ως θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αλλά και ως φτηνής εργατικής δύναμης από τους κεφαλαιοκράτες, οι συνθήκες διαβίωσης και το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιείται από τις κυβερνήσεις των καπιταλιστικών κρατών, αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της σημαντικής ημερίδας που διοργάνωσε χτες η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), στο δημαρχείο της Νίκαιας. Ταυτόχρονα, τονίστηκε η αναγκαιότητα του κοινού αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Η Ευγενία Παπαμακαρίου, γενική γραμματέας της ΕΕΔΔΑ, στην ομιλία της αναφέρθηκε στους στόχους και στο περιεχόμενο της ημερίδας. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της ΕΕΔΔΑ, εξέφρασε τη στήριξή του στην Επιτροπή και σημείωσε πως η ημερίδα αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα «να πιέσουμε την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους μετανάστες».

Στην όξυνση του φαινομένου της μετανάστευσης, ως αποτέλεσμα των ευρύτερων γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων στις χώρες προέλευσης και στις σχέσεις τους με τις χώρες υποδοχής, στάθηκε η δρ. Μάρη Λαυρεντιάδου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, χαρακτηρίζοντας τη μετανάστευση αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πορείας μιας χώρας. Παρ' όλα αυτά, «η άρχουσα τάξη προσπαθεί να το παρουσιάσει ως ένα συγκυριακό φαινόμενο, το οποίο έχει το δικαίωμα να αξιολογεί και να αποδέχεται κατά τα συμφέροντά της». Τέλος, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της κατοικίας στην ομαλή ένταξη των μεταναστών και στην ποιότητα της ζωής τους.

Καμία πρόσβαση στην Υγεία


Ο Δώρος Πολυκάρπου, εκ μέρους της κυπριακής οργάνωσης «Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό», περιέγραψε το μεταναστευτικό μοντέλο που ισχύει στην Κύπρο, το οποίο διαμορφώθηκε με τη συναίνεση κράτους - εργοδοτών - συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οπως χαρακτηριστικά είπε, οι νόμιμοι μετανάστες παίρνουν άδεια απασχόλησης με τέτοιους όρους, που ο εργοδότης μπορεί να τους διώξει ανά πάσα στιγμή. Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης των μεταναστών είναι ότι δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από ιδιωτική ασφάλιση, όπου το 50% του κόστους πληρώνει ο μετανάστης.

Μόνο όσους θέλει το κεφάλαιο

«Η ΕΕ ασκεί επιλεκτική μεταναστευτική πολιτική υπέρ της λεγόμενης χρήσιμης μετανάστευσης», επισήμανε η Λίνα Κροκίδη, δικηγόρος και μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Εξήγησε ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά σε όσους δεν είναι απολύτως απαραίτητοι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και πειθήνιοι, υπεράνω πάσης υποψίας για τη δημόσια τάξη, σύμφωνα με τους ασφυκτικούς για τις δημοκρατικές και λαϊκές ελευθερίες ορισμούς που δίνει η ΕΕ στις έννοιες ασφάλεια και τρομοκρατία.

Ο Δημήτρης Καλτσώνης, επίσης από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση», υπογράμμισε τις επιπτώσεις που έχουν τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα στην αστική δημοκρατία και στο Δίκαιο. Οπως είπε, «τα μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα μαζί με την αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού των δυνάμεων, η ένταση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, έδωσαν τη δυνατότητα να επεκταθούν μορφές εκμετάλλευσης». «Διαμόρφωσαν "ζώνες μη δικαίου", περιοχές δηλαδή όπου ακόμη και η αστική νομιμότητα δεν ισχύει». Ακόμα, ανέφερε ότι οι αμοιβές των μεταναστών βρίσκονται στο 40% των αμοιβών των Ελλήνων εργαζομένων.

Στη μεταναστευτική ροή από τη Λατινική Αμερική προς τις ΗΠΑ αναφέρθηκε, παίρνοντας το λόγο, η Δέσποινα Μάρκου, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι οι μετανάστες και οι άνεργοι των ΗΠΑ είναι τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα, ενώ αναγκάζονται να καταταγούν στον αμερικανικό στρατό για να λύσουν το πρόβλημα της επιβίωσής τους.

«Ασελγούν πάνω στο σώμα μας...»

Με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και συγκίνηση, οι παραβρισκόμενοι παρακολούθησαν το δεύτερο μέρος της ημερίδας, το οποίο άρχισε με την προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους. Στη συνέχεια, το λόγο πήραν μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας.

Ο Ταϊλάν, Κούρδος πρόσφυγας, μίλησε για το κυνηγητό εναντίον των προσφύγων, τη φύλαξη των συνόρων, την απέλαση και τη φυλάκιση. «Μας διώχνουν πίσω, παρόλο που ξέρουν πως κινδυνεύει η ζωή μας». Ο Ηλίας Αχμέντ, από την Ενωση των Εργαζομένων Μεταναστών από το Μπανγκλαντές, περιέγραψε τις συνθήκες εξαθλίωσης που εξωθούν στην οικονομική μετανάστευση, αλλά και την εξίσου άθλια κατάσταση που βρίσκουν στην Ελλάδα, αναφερόμενος και στην περίπτωση των εργαζομένων στη Μανωλάδα.

«Ασελγούν πάνω στο σώμα μας. Οχι σα μετανάστες, μα σαν εργάτες». Μ' αυτά τα λόγια ο Σπετίμ Καραγκιόζι, οικοδόμος από την Αλβανία, κάλεσε Ελληνες και ξένους εργάτες σε κοινό αγώνα, ενώ μεταφέροντας πείρα από το Συνδικάτο τόνισε την αποτελεσματικότητα των ταξικών αγώνων.

Ο Σήφης Μαυροκεφαλίδης, υπεύθυνος για τους μετανάστες στην ΕΕΔΔΑ, μίλησε για την αντιμεταναστευτική νομοθεσία στην Ελλάδα, ενώ η Εντα Γκέμη, Αλβανίδα, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταξύ άλλων, ανέδειξε την ανάγκη επέκτασης του δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία στήριξης της γυναίκας μετανάστριας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org