Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ζήτησε ... νομιμοποίηση των ελληνικών δυνάμεων κατοχής στην περιοχή

Κριτική για έλλειψη σχεδιασμού στην εξωτερική πολιτική άσκησε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενώ κράτησε άκρως υποκριτική στάση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ζητώντας μεν να μην αναγνωριστεί, αλλά παράλληλα ζήτησε τη ...νομιμοποίηση της παραμονής των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι «το προπατορικό αμάρτημα αυτής της υπόθεσης διαπράχθηκε όταν μια κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχε δύο διαφορετικές πολιτικές: Αλλη του πρωθυπουργού, και άλλη του υπουργού Εξωτερικών». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «το "βέτο" στο Βουκουρέστι και οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν και λάθη και παραλείψεις της στην πορεία των διαπραγματεύσεων της τελευταίας περιόδου».

Ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της ουσίας της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας πως «η Ελλάδα επιθυμεί τη συνεννόηση. Επιθυμεί να είναι ακόμα και το όχημα για την ένταξή τους (σ.σ της ΠΓΔΜ) στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ. Ακριβώς, όπως πράξαμε και για την ένταξη άλλων βαλκανικών χωρών σε αυτούς τους Οργανισμούς».

Οσον αφορά το Κόσσοβο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να «μην προχωρήσετε σε αναγνώριση του Κοσσόβου. Θα είναι ένα λάθος ολέθριο, που θα το βρούμε μπροστά μας». Ομως, σημείωσε στη συνέχεια ότι «μετά από τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Κόσσοβο, η παρουσία της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ εκεί δεν έχει πια νομιμοποιητική βάση, αφού η εντολή του ΟΗΕ έληξε και πάντως το περιεχόμενό της ήταν απολύτως διαφορετικό από αυτό που διαμορφώνουν οι συνθήκες τώρα, μετά την κρατική συγκρότηση και τη μονομερή αναγνώριση. Και η ελληνική μονάδα στο Κόσσοβο, από την άποψη του διεθνούς δικαίου, είναι κυριολεκτικά στον αέρα», καταλήγοντας ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να επανεξεταστεί, στο σύνολό της, το θέμα της στρατιωτικής δύναμης στο Κόσσοβο στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Συνολικά, επισήμανε ότι «η χώρα βαδίζει χωρίς σχέδιο. Δεν έχει μια σαφή, συγκροτημένη και μακρόπνοη στρατηγική συμμαχιών, που θα της επέτρεπε να αποφεύγει πιέσεις, να μην κινδυνεύει με απομόνωση και να μην είναι αναγκασμένη να εκμαιεύσει στήριξη για τις θέσεις της, μπορεί, ποιος ξέρει, και παραχωρώντας εξοπλιστικές συμβάσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσια συζήτηση(2008-02-26 00:00:00.0)
«Πακέτο» Κόσσοβο και ονομασία ΠΓΔΜ(2007-12-08 00:00:00.0)
«Γράμματα» από την Ουάσιγκτον(2007-09-26 00:00:00.0)
«Το όνομα θα κριθεί στον ΟΗΕ»(2005-11-23 00:00:00.0)
Δεν έχει «ταμπού» με τα σύνορα(2005-04-17 00:00:00.0)
Πιστό πάντα στις εντολές των ΗΠΑ(2004-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ