Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Οταν το παλεύεις, χαίρεσαι

Motion Team

Καλή η διαφήμιση, βοηθάει τα προϊόντα να φτάνουν στον πελάτη. Αλλά πόσες φορές μπορείς να πουλήσεις μια σαπίλα για φρέσκο πράγμα; Γι' αυτό αλλάζουν συχνά περιτύλιγμα τα προϊόντα. Για να μπορεί να τα υποστηρίζει η διαφήμιση. Αλλά και πάλι κάποια στιγμή έρχεται κορεσμός. Και τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Ο πελάτης θέλει να ικανοποιήσει πραγματικές ανάγκες του. Αρχίζει και το ψάχνει. Παρεμβαίνουν για λίγο κάτι δήθεν καταναλωτικές οργανώσεις να του εξηγήσουν πως μπορεί να βρει και ποιότητα, στην ουσία για να του πουλήσουν τη νέα συσκευασία, αλλά και πάλι οι ανάγκες μένουν ακάλυπτες. Είναι τότε η σειρά των ρεφορμιστών να του δείξουν πως με λίγο σκόντο στις ανάγκες του και λίγο σκόντο στο κέρδος μπορεί να βρεθεί ισορροπία. Αλλά και πάλι οι ανάγκες μένουν ακάλυπτες. Είναι η ώρα, που η συνείδηση ψάχνει να βρει τη ρίζα του προβλήματος. Είναι η ώρα, που ο πελάτης αρχίζει να κατανοεί ότι πριν από πελάτης είναι Ο παραγωγός, που του κλέβουν το προϊόν και του ζητούν μετά ως πελάτης να το αγοράσει. Είναι η ώρα, που συναντά το ριζοσπαστισμό. Κι εκεί αρχίζουν να καταγράφονται ορισμένα ωραία πράγματα στους πλέον απρόσμενους χώρους. Εκεί που η διαφήμιση τα έχει δώσει όλα, εκεί δηλαδή που το κεφάλαιο κάνει την πιο μεγάλη ιδεολογική επένδυσή του.

Ξάφνου λέξεις, όπως Φιλοσοφική, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πάντειος, Φυσικομαθηματική, Πάτρα, Θεσσαλία, Γεωπονική, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Γραφικές Τέχνες κι άλλες ων ουκ έστι αριθμός, αποκτούν μιαν άλλη διάσταση.

Σηματοδοτούν την αξία της αντίστασης, την αξία της επιμονής κόντρα στο ρεύμα, την αξία της υπεράσπισης του δίκιου, την αξία τού να θυμάται ο φοιτητής ότι είναι γιος εργάτη κι, ακόμα καλύτερα, την αξία τού να κατανοεί ο εργαζόμενος φοιτητής και σπουδαστής ότι δεν μπορεί να ψηφίζει καμιά από τις παρατάξεις που τα 'χει τάτσι μίτσι με το αφεντικό του.

Θα 'χουν πολλή δουλειά στα αμφιθέατρα οι Κνίτες. Το 'πε, ήδη, ο γραμματέας τους, «μας γεμίζει ευθύνη» η άνοδος της ΠΚΣ. Ηδη, την επόμενη βδομάδα υπάρχει απεργία. Που οργανώνεται από το ΠΑΜΕ. Κι έχει ενάντιά της αυτή η απεργία όχι μόνο τον ΣΕΒ, αλλά και το βασικό στήριγμά του, τη ΓΣΕΕ. Τι θα κάνουν οι φοιτητές; Προφανής η απάντηση.

Πάμε γι' άλλα:

Ολο αυτό το σύστημα είναι ένα καθολικά αντίπαλο σύστημα. Βρωμίζει ό,τι ακουμπά στη σαπίλα του. Οταν η αγορά φτάνει να πουλά ως εμπόρευμα σχέσεις που αφορούν το στενό πυρήνα της ιδιότητας «άνθρωπος», τότε δεν έχει πιο κάτω.

Την ίδια ώρα, το παράδειγμα με την Ινδονησία είναι χαρακτηριστικό σε αντιδιαστολή με το παράδειγμα από τις ΗΠΑ. Και στις δυο περιπτώσεις, είναι η διασφάλιση του καπιταλιστικού κέρδους αυτό που κινεί τα νήματα. Η λύση δεν μπορεί να βρεθεί έξω από την προοπτική να καταργηθεί η ίδια η επιδίωξη του καπιταλιστικού κέρδους.

Το γεγονός ότι είναι, λέει, «σοσιαλιστής» ο επικεφαλής του ΔΝΤ, δηλώνει μόνο το κοινό σύστημα που υπηρετούν οι διάφοροι Βελτρόνι και Μπερλουσκόνι στην ιταλική, στην ελληνική, ή την αμερικάνικη εκδοχή. Κι έρχεται, επίσης, να εξηγήσει γιατί αυτοί που μόνη - κύρια αποστολή τους έχουν να είναι ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων, οι εδώ κι εκεί οπορτουνιστές, από καιρό έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν ως ήττα του νεοφιλελευθερισμού το γεγονός ότι οι ίδιοι οι καπιταλιστές ζητούν ακόμα πιο ισχυρή κρατική παρέμβαση.

Ολοι αυτοί γνωρίζουν πως, αργά ή γρήγορα, η εργατική τάξη με την αποφασιστική παρέμβαση της πολιτικής πρωτοπορίας της, τους κομμουνιστές, θα βρει το μόνο δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωσή της, το δρόμο για την ανατροπή.

Σπαράγματα αυτής της διαδικασίας αναγνωρίζονται σε διάφορες πλευρές της ζωής καθημερινά. Οτι ακόμα χρειάζεται δουλειά πολλή είναι γεγονός.

Αλλά μπορούμε να πανηγυρίσουμε τη χαρά μας. Γιατί κάναμε βήμα γι' αυτήν τη δουλειά...

Ασχετο: Σωστός ο Τσακνής. Πρότεινε - αφού τα συμπληρώματα τροφής κάνουν καλό στην υγεία - να ενσωματωθούν σαν αναγκαστική παροχή στη συλλογική σύμβαση των οικοδόμων, που αποδεδειγμένα σηκώνουν περισσότερα βάρη από τους αρσιβαρίστες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηξη στα «φέσια» το εννιάμηνο(2011-10-21 00:00:00.0)
Ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ!(2005-09-28 00:00:00.0)
Αυξάνονται με ρυθμό 5,4 εκατ. ευρώ τη μέρα!(2005-05-26 00:00:00.0)
Στόχος ο περιορισμός της ελεύθερης διακίνησης ιδεών(2001-08-25 00:00:00.0)
Δυο μέτρα και δυο σταθμά(1998-07-18 00:00:00.0)
Ομοβροντία "κανονιών" στην αγορά(1995-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ