Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ
ΔΕΗ - ΚΟΖΑΝΗ
Αγώνας για κρατικό, ενιαίο φορέα ενέργειας λαϊκή περιουσία

Ανεργία, ερημοποίηση, ρύπανση, είναι ορισμένα από όσα βιώνουν οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας

Τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς (φωτ.: από έκρηξη στο σταθμό 4 στο εργοστάσιο της Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ)

Eurokinissi

Τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς (φωτ.: από έκρηξη στο σταθμό 4 στο εργοστάσιο της Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ)
Σταθερά, τα τελευταία χρόνια, ο εργαζόμενος λαός της Δυτικής Μακεδονίας ζει τις επιπτώσεις από την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ΑΕ που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται με τη ΝΔ στην κυβέρνηση, μέσω της μετοχοποίησης - εργολαβοποίησης.

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί την καρδιά της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, λειτουργούν 5 Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί (ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Μελίτης). Η υλοποίηση των σχεδιασμών κυβέρνησης - κεφαλαίου στον τομέα της ενέργειας, για την περιοχή της Κοζάνης και της Φλώρινας, θα έχει ως αποτέλεσμα την παραπέρα όξυνση των προβλημάτων που σχετίζονται ή άμεσα προκαλούνται από τη δράση της ΔΕΗ ΑΕ (εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, ερημοποίηση της ευρύτερης περιοχής).

Παράλληλα, θα ενταθεί η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αυξηθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Γι' αυτό είναι ανάγκη, σήμερα περισσότερο από ποτέ, να δυναμώσει ο αγώνας του λαού, να προσανατολιστεί και να διεκδικήσει αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο φορέα ενέργειας, λαϊκή περιουσία στην υπηρεσία των συμφερόντων και των αναγκών των εργατικών, λαϊκών στρωμάτων.

Εργασιακές σχέσεις

Στα ορυχεία και τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Φλώρινα), επί μια δεκαετία τώρα, συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού με εργαζόμενους που απασχολούνται με εποχιακές, ελαστικές σχέσεις εργασίας, κακοπληρωμένοι και ανασφάλιστοι.

Από 8.500 - 9.000 μόνιμες θέσεις εργασίας το 1997, έμειναν 7.000 το 2007 και θα μειωθούν κάτω από τις 5.500 έως το 2009. Αποκαλυπτικό είναι το στοιχείο πως η ΔΕΗ - σύμφωνα με δική της ανακοίνωση - μέσα στο 2008 θα προχωρήσει σε μόλις 669 προσλήψεις για τις δραστηριότητές της σε Κοζάνη - Φλώρινα. Ενώ ήδη το 2007 έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης 800 εργαζόμενοι και τουλάχιστον άλλοι 800 θα φύγουν μέσα στο 2008.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται σταθερά ο αριθμός (περίπου 3.500) των εποχιακά απασχολούμενων με 6μηνες και 8μηνες συμβάσεις, των απασχολούμενων σε εργολάβους. Στην πλειοψηφία τους, οι εργαζόμενοι στους εργολάβους δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, αμείβονται με μισθούς πείνας (600 ευρώ), χωρίς επιδόματα, δώρα και άδειες, ενώ πολλές φορές, αν δε χάσουν τα δεδουλευμένα τους, πληρώνονται μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις.

Τις προηγούμενες μέρες, υπεργολάβος ο οποίος έχει πάρει έργο από μεγαλύτερο εργολάβο που δραστηριοποιείται στον ΑΗΣ Καρδιάς, απέλυσε 7 εργαζόμενους, επειδή διεκδίκησαν με επίσχεση εργασίας τα δεδουλευμένα που τους όφειλε από το Φλεβάρη.

Οι ανάγκες της ΔΕΗ στην περιοχή καθιστούν αναγκαίες τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις εργαζομένων, μέσα στις οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η απορρόφηση όλου του προσωπικού που σήμερα απασχολείται μέσω εργολάβων και ολιγόμηνων συμβάσεων.

Αντ' αυτού, επιλέγεται η εντατικοποίηση της εργασίας που εκφράζεται με υπέρμετρες υπερωρίες, με ανάθεση πολλαπλών καθηκόντων, που έχει ως αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να είναι ταυτόχρονα οδηγός, χειριστής, ηλεκτρολόγος, μηχανοτεχνίτης.

Πολλά εργατικά ατυχήματα

Η εντατικοποίηση της δουλειάς, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, έχει οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων, και των θανατηφόρων. Οι εργάτες μετρούν κάθε μέρα και ένα ατύχημα με ακρωτηριασμούς, σπασμένα άκρα και τραυματισμούς.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ατυχημάτων σημειώνεται κυρίως στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου, όπου απασχολούνται περίπου 1.500 εργαζόμενοι. Πρώτα θύματα αποτελούν οι εποχιακοί και οι εργαζόμενοι στους εργολάβους. Τελευταίο τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, 7 του Απρίλη. Εργαζόμενος στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου έκοψε ένα δάχτυλο του δεξιού του χεριού.

Οι κίνδυνοι ατυχημάτων πολλαπλασιάζονται και εξαιτίας της υποσυντήρησης των οχημάτων. Οπως έχει καταγγείλει το ταξικό Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), τα μεταφορικά μέσα του προσωπικού (UNIMOG) στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Περισσότερα από 90 UNIMOG εξακολουθούν να λειτουργούν, αν και από το 2003 υπάρχει απόφαση για απόσυρσή τους. Μέσα στο 2007 έπρεπε να υποβληθούν σε τεχνικό έλεγχο 146 UNIMOG και τελικά ελέγχθηκαν μόλις 16.

Περιβαλλοντοκτόνα δράση

Η ασύδοτη δραστηριότητα της ΔΕΗ έχει προκαλέσει ρύπανση του περιβάλλοντος, προβλήματα στη δημόσια υγεία - αύξηση ασθενειών του αναπνευστικού και ραγδαία αύξηση των θανάτων από καρκίνο -, έχει οδηγήσει σε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα, απαξίωση όλης της καλλιεργήσιμης γης των ορυχείων όπου έγινε η εξόρυξη του λιγνίτη, μετεγκατάσταση οικισμών με βίαιο ξεκλήρισμα αγροτικών νοικοκυριών, που για σημαντικό μέρος των κατοίκων σημαίνει ανεργία και απόγνωση.

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα μεγεθύνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, αφού η προστασία του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται σαν κόστος που μειώνει το κέρδος των μετόχων και έτσι δε χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία που θα μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις.

Αντίθετα, η ΔΕΗ χρησιμοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως όχημα στην προσπάθειά της να απαξιώσει το λιγνίτη ως εθνικό καύσιμο και να τον αντικαταστήσει με εισαγόμενα (λιθάνθρακα, φυσικό αέριο) που θα αυξήσουν την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας. Αλλωστε, ο νέος σχεδιασμός της προβλέπει ότι το 2016 η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας θα έχει μειωθεί τουλάχιστον στο 51% από 62%, που είναι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποφασίσει την κατάργηση μονάδων και τη συρρίκνωση των ορυχείων.

Διαχρονικός εμπαιγμός από τη ΔΕΗ

Απέναντι στην ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ, που στηρίζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τους ντόπιους αιρετούς του δικομματισμού, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώθηκαν και σε κοινό μέτωπο αγωνίζονται για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η Επιχείρηση. Δημιούργησαν Συντονιστικό Αγώνα Φορέων και με πολύμορφες κινητοποιήσεις, κόντρα στις διώξεις και τις απειλές, διεκδικούν: Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας τους, οργανωμένη μετεγκατάσταση των οικισμών τους και προσλήψεις στη ΔΕΗ ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας που προκαλεί η ίδια η Επιχείρηση με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις της γης τους.

Προσπαθώντας να καταστείλει τις αντιδράσεις, η ΔΕΗ ΑΕ μοιράζει υποσχέσεις για δράσεις που πολύ απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Τον περασμένο Δεκέμβρη, ανακοίνωσε ότι ταχύτατα θα πρέπει να αποκτήσει τις εκτάσεις Μαυροπηγής και Ποντοκώμης για να λειτουργήσει τα ορυχεία και να πάρει το κάρβουνο που κρύβει η γη στα σπλάχνα της. Οι όροι και το χρονοδιάγραμμα της μετεγκατάστασης ακόμη ...εξετάζονται. Στο μεταξύ, καμία δέσμευση για μετεγκατάσταση δεν ανέλαβε η ΔΕΗ ΑΕ για τους οικισμούς Ακρινής και Μαυροβουνίου, που επίσης βρίσκονται περικυκλωμένοι από τα ορυχεία και τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της. Οι κάτοικοι αυτών των οικισμών θα εξακολουθούν να ζουν με τις επιπτώσεις της ρύπανσης, αφού η ΔΕΗ δε χρειάζεται να αναπτύξει ορυχεία στις εκτάσεις τους. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το κριτήριο για τις μετεγκαταστάσεις εξαρτάται μόνο από το αν θα προκύψουν οικονομικά οφέλη για την Επιχείρηση.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, όλων των πληττόμενων από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Στήριξε τον αγώνα τους για άμεσα μέτρα ανακούφισης και τόνισε την ανάγκη αυτός ο αγώνας να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε όμως ότι η πάλη τους, για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, θα πρέπει να προσανατολιστεί στην κατεύθυνση διεκδίκησης ενιαίου δημόσιου φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού, του τόπου και του περιβάλλοντος κι όχι των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων. Κάλεσε και καλεί το λαό της περιοχής συντονισμένα να παλέψει και να διεκδικήσει:

  • ΔΕΗ ενταγμένη σε έναν κρατικό κι ενιαίο φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, με χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας, που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής - ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Αμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
  • Ολοκληρωμένη αποκατάσταση του περιβάλλοντος, με πλήρη, μακροχρόνιο σχεδιασμό, από δημόσιο φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος, που να διασφαλίζει την ανάπτυξη και συνέχιση αγροτικών, βιομηχανικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.
  • Κατασκευή λιμνοδεξαμενών, οι οποίες με την αξιοποίηση των νερών των ορυχείων και των ΑΗΣ, θα εξασφαλίσουν άρδευση όλου του κάμπου των Δήμων Ελλησπόντου, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Φιλώτα, κλπ.
  • Ταχεία μετεγκατάσταση των οικισμών και αποζημίωση τέτοια που να εξασφαλίζει την ανέγερση νέας κατοικίας με όλους τους βοηθητικούς χώρους, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη κατοικία σε ένα χωριό. Η μετεγκατάσταση όλων των οικισμών που πλήττονται να γίνει από ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευής κατοικιών.
  • Αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, μεταξύ των οποίων και ο λιγνίτης.
  • Επαρκή κρατική χρηματοδότηση της έρευνας, για την ορθολογική αξιοποίηση της λιγνιτικής παραγωγής και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.
  • Φτηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια, τη μικρή και μεσαία αγροτιά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ