Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τους αδίκησε!!!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε μέγα ατόπημα υπέπεσε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης όταν σε πρόσφατη ομιλία του κατηγόρησε τον ΣΥΝ ότι... θέλει να φύγει η χώρα από την ΟΝΕ. Εξαλλοι έγιναν στην Κουμουνδούρου γι' αυτή τη δήλωση που συνιστά «κατάφωρη διαστρέβλωση των θέσεών μας», όπως δήλωσε χτες ο Γ. Δραγασάκης στον Ρ/Σ «Το κόκκινο». Κι έτσι είναι. Ο ΣΥΝ είχε χαιρετίσει σαν ιστορικό επίτευγμα την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το «εικονοστάσι» που προσκυνά γονυπετής. Από πού κι ως πού ο Κ. Σημίτης του προσβάλλει τα ιερά και όσιά του; Κι επειδή η προσβολή ήταν μεγάλη, ο Γ. Δραγασάκης κάλεσε τον Κ. Σημίτη να ζητήσει πάραυτα συγνώμη, όπως συγκεκριμένα δήλωσε: «Κι εμείς διαβάσαμε με μεγάλη έκπληξη αυτό το οποίο μου λέτε και περιμένουμε από τον κ. Σημίτη συγνώμη προς τον ΣΥΝ και τα μέλη του ΣΥΝ (...). Περιμένουμε τη συγνώμη του»!

«Βγάζει λάδι» την ΕΕ

Να «βγάλει λάδι» την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στη λαίλαπα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που εξαπλώνονται ραγδαία επιχειρεί, με ανακοίνωσή του, ο ευρωβουλευτής του «ΣΥΝ» Δ. Παπαδημούλης. Σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Σπίλντα, σε ερώτησή του για τις συμβάσεις «stage» στην Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση οφείλει σαφείς απαντήσεις όχι μόνο στους απογοητευμένους νέους και τις οικογένειές τους, αλλά και στην Κομισιόν..!» Δηλαδή, το στέλεχος του ΣΥΝ επιχειρεί να αθωώσει την πολιτική της ΕΕ και ούτε λόγο - ούτε πολύ να την παρομοιάσει ως τον «προστάτη» των νέων απέναντι στην κακή ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ, καθόλου δεν είναι έκθετες απέναντι στην Κομισιόν, αφού το καθεστώς της ευελιξίας που κατατρώει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλη την ΕΕ είναι κοινό έργο τόσο των εθνικών κυβερνήσεων, όσο και των υπερεθνικών οργάνων της ΕΕ. Το αντίθετο μάλιστα, η Κομισιόν ως θεματοφύλακας και η «σιδηρά χειρ» των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο, όπως θα ήθελε ο Δ. Παπαδημούλης. Καταλαβαίνουμε, βέβαια, τον πόνο του, και την προσπάθειά αυτού και του κόμματός του, ως γνήσιου εκφραστή του ευρωμονόδρομου, να προφυλάξουν το ίματζ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό, εκτός από την κυβέρνηση, την ίδια την Κομισιόν, έκθετοι απέναντι στη νέα γενιά, στη γενιά της ανασφάλιστης εργασίας, είναι και αυτοί, που - όπως ο ΣΥΝ - συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και της πολιτικής της.

Το «άγιο δισκοπότηρο»...

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ Δ. Στρατούλης δήλωσε στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» για την παραχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ»: «Μιλάμε για το άγιο δισκοπότηρο του ΟΤΕ, μιλάμε για τα άγια των αγίων. Η εκχώρηση του μάνατζμεντ είναι η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση. Δεν υπάρχει άλλο βήμα πέρα από αυτό».

Τα περί «άγιου δισκοπότηρου» είχε επαναλάβει πριν λίγες μέρες η συνδικαλιστική παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ) στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) για να υποστηρίξει ότι το αίτημα «δημόσιος έλεγχος του ΟΤΕ» πρέπει να είναι και το μοναδικό στις απεργίες που έγιναν. Στη λογική αυτή είχαν συμφωνήσει οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Και τι σημαίνει «δημόσιος έλεγχος» μιας καπιταλιστικής επιχείρησης; Οτι κερδίζουν οι εργαζόμενοι; Σταματά η εκμετάλλευση; 'Η δουλεύουν την κοινωνία;

Εκείνες τις μέρες πάλι, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ισχυριζόταν ότι «ο ΟΤΕ είναι περιουσία του ελληνικού λαού» και ότι «ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Καραμανλής δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εκχωρούν το μάνατζμεντ της δημόσιας περιουσίας στους Γερμανούς επενδυτές». Υπάρχει δηλαδή πανσπερμία δηλώσεων που όλες συγκλίνουν στην ίδια θέση...

... του Μάαστριχτ

Αναδεικνύοντας το... δισκοπότηρο του μάνατζμεντ, ο ΣΥΝ συμβάλλει ώστε να συγκαλύπτεται η ουσία του πραγματικού προβλήματος, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι το 72% των μετοχών του ΟΤΕ βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών, με το 60% στα χέρια ξένων θεσμικών επενδυτών, ελέω της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτή την πολιτική, που φόρτωσε με χίλια μύρια δεινά τόσο τους εργατοϋπαλλήλους στον Οργανισμό, όσο και συνολικά τους εργαζόμενους, επιχειρεί να αθωώσει ο ΣΥΝ, να αποστρέψει τους εργαζόμενους από το αναγκαίο όσο ποτέ αντιπάλεμά της.

Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με την προσπάθεια του ΣΥΝ να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι μια επιχείρηση μπορεί να ασκεί και φιλεργατική πολιτική, αν το μάνατζμεντ ανήκει στο κράτος που υπηρετεί το κεφάλαιο! Πρόκειται για πραγματικό δηλητήριο στους αγώνες των εργαζόμενων, οι οποίοι έχουν συμφέρον να απομονώσουν, να καταδικάσουν και να προσπεράσουν τέτοιες λογικές. Και επειδή στην τελευταία ανακοίνωση της παράταξης του ΣΥΝ στον ΟΤΕ διαβάσαμε ότι παλεύουν για «επανεθνικοποίηση των επιχειρήσεων στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας όπως ο ΟΤΕ», ρωτάμε: Μιλώντας για «επανεθνικοποίηση», γιατί δε λένε τι θα κάνουν και με τ' άλλα μονοπώλια στο συγκεκριμένου τομέα, «Vodafon», «Wind» κλπ; Και ταυτόχρονα τι θα κάνουν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που επιβάλλει την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και την οποία ψήφισε με χέρια και με πόδια ο ΣΥΝ; Γι' αυτά δε λένε κουβέντα...

Για τις κινητοποιήσεις των γιατρών

Χιλιάδες γιατροί σε όλη τη χώρα, με κινητοποιήσεις ανά νοσοκομείο και πόλη, διεκδικούν αυτές τις μέρες τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η κυβέρνηση από απλήρωτες εφημερίες. Η διαμαρτυρία των γιατρών, με ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών του κλάδου, είναι αποσπασματική. Φέρνει, ωστόσο, στην επιφάνεια το οξυμένο πρόβλημα του χρόνου εργασίας, συνολικά των σχέσεων εργασίας στα νοσοκομεία, που είναι συνέπεια και ταυτόχρονα αντανακλούν την πολιτική που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα. Αυτή την πολιτική υπηρετούν με συνέπεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε βάρος ασθενών, γιατρών και νοσηλευτών.

Τα εκρηκτικά αδιέξοδα που προκύπτουν από τις διαπιστωμένες ελλείψεις σε γιατρούς (πάνω από 3.000) και νοσηλευτές (πάνω από 25.000 με τους παλιούς κανονισμούς) αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, σε βάρος της σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα. Οι ιδιώτες έχουν βάλει στο χέρι ζωτικές λειτουργίες των δημόσιων νοσοκομείων και διεκδικούν επιτακτικά μερίδιο σε υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με τη νοσηλεία και τα εργαστήρια.

Η κυβέρνηση βαθαίνει την εμπορευματοποίηση και προωθεί την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων πριν προχωρήσει ακόμα και στις ελάχιστες προσλήψεις. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι οι απανωτές εφημερίες, τα εξαντλητικά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί, η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους γιατρούς, τα χιλιάδες συσσωρευμένα ρεπό των νοσηλευτών. Οι συνέπειες είναι εξίσου επώδυνες για τους ασθενείς, που βασίζονται στην υπερπροσπάθεια των υγειονομικών να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. Πρόβλημα που αθροίζεται στο κόστος της Υγείας, στις υποβαθμισμένες υπηρεσίες, στη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος απομυζά μεγάλο μέρος του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στηρίζουν την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αγανάκτηση γιατρών και ασθενών, για να επιβάλουν μεγαλύτερες ανατροπές στο χρόνο εργασίας με την εφαρμογή των ευρωενωσιακών οδηγιών της διευθέτησης. Για να πληρώσει τις εφημερίες, η κυβέρνηση ζητάει από τους γιατρούς να δηλώσουν ότι με προσωπική ευθύνη εξαιρούνται από τα ανώτερα όρια εργασίας που προβλέπει υποκριτικά η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι οδηγίες της ΕΕ οδηγούν απευθείας στη διευθέτηση και στην ατομική διαπραγμάτευση του ωραρίου εργασίας.

Η μόνη φιλολαϊκή απάντηση στην κατάσταση που διαμορφώνει η κυρίαρχη πολιτική είναι η καθολική δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια. Η κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η πλήρης στελέχωση όλων των βαθμίδων της Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές, η κάλυψη κάθε μονάδας Υγείας με την αναγκαία υποδομή και με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, το 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο, με μια εφημερία τη βδομάδα και κατώτερο μισθό 1.700 ευρώ για όλους τους γιατρούς, όπως προτείνει το ΚΚΕ. Αυτοί και άλλοι στόχοι πάλης μπορούν και πρέπει να γίνουν κτήμα των υγειονομικών. Να αποτελέσουν αιτήματα ενός πλατιού μετώπου πάλης από υγειονομικούς, συνδικάτα και φορείς, που θα επιβάλει μέτρα προς όφελος των εργαζομένων, θα ανοίξει το δρόμο για ριζοσπαστικές φιλολαϊκές αλλαγές.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Μασημένα λόγια συνενόχων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΤΑΞΕΙ, αφού όλες οι διαπραγματεύσεις για το θέμα των Σκοπίων είναι «φανερές» και όχι κρυφές - όπως υποστήριξε στη Βουλή ο πρωθυπουργός - τότε τι είναι αυτό που ...σκέπτονται οι κυβερνώντες για την αναγνώριση ή όχι του Κοσσόβου;

Γιατί αν τους ρωτήσεις τι θα κάνουν για το θέμα αρχίζουν τα ...περίεργα: «Θα σταθμίσουμε», «θα εξετάσουμε», «θα συνυπολογίσουμε», «θα συγκρίνουμε»...

Λες και δεν πρόκειται για περίπτωση κατάφωρης παραβίασης του - όποιου τέλος πάντων - διεθνούς δικαίου και γενικώς του δικαίου.

Σαν να μην ξέρουν ακόμη και οι πέτρες, γιατί, πώς και από ποιους ξεκίνησε αυτή η ιστορία.

Τελικά, μπορεί να δηλώνουν «υπερήφανοι» για την εξωτερική τους πολιτική, αλλά μοιάζουν μάλλον αποκαμωμένοι.

Φαίνεται ότι ακόμη κι αυτό το «βέτο» που ψέλλισαν στο Βουκουρέστι τους έχει εξοντώσει...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ μοίρα πάνω - κάτω, όμως, είναι και ο Γιώργος Παπανδρέου. Δηλώνει, βεβαίως, ότι δεν πρέπει να αναγνωριστεί το Κόσσοβο, αλλά κρατάει και «πισινή»...

Πρέπει - υποστηρίζει - να βρούμε τρόπο να νομιμοποιήσουμε την ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων στην περιοχή στο πλαίσιο της KFOR.

Δηλαδή, της στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται πλέον εκεί για έναν και μόνο λόγο: Να εγγυηθεί τη νομιμοποίηση του εγκλήματος που γίνεται στην πράξη.

ΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ θα μπορούσε, όμως, να περιμένει κανείς κι από τους δυο τους; Μπορεί να είναι η περίοδος που θέλουν να μας πουλήσουν αντι-αμερικανισμό (ο καθένας με τον τρόπο του).

Ομως, όλοι γνωρίζουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Με κόμματα προσηλωμένα στο να βρίσκεται η Ελλάδα στο επίκεντρο των αμερικανικών και ευρωπαϊκών σχεδιασμών.

Με ό,τι, φυσικά, αυτό συνεπάγεται και για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τους λαούς που πλήττονται από τις «παρεμβάσεις» του ΝΑΤΟ.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αμερικανικά παραμύθια

Προφανώς, η Ντ. Μπακογιάννη θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός καταναλώνει κουτόχορτο. Δεν εξηγείται αλλιώς η σαθρή «επιχειρηματολογία» της με την οποία προσπάθησε να υποστηρίξει τη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν. Ούτε λίγο ούτε πολύ η υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να πείσει ότι η ΝΑΤΟική επέμβαση έγινε επειδή στη μακρινή αυτή χώρα «τα κορίτσια απαγορεύεται να πηγαίνουν σχολείο» ή ότι οι γυναίκες - μοιχές λιθοβολούνται ή επειδή καλλιεργείται το όπιο που «γεμίζει τις αγορές όλης της Δύσης». Με βάση αυτά αναμάσησε το αμερικανικό σύνθημα ότι «βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν για ανθρωπιστικούς λόγους». Δεν αξίζει μάλλον να απαντήσει κανείς επί της ουσίας, αφού τα παραπάνω επιχειρήματα έχουν καταρρεύσει προ πολλού, αφήνοντας να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί λόγοι της επέμβασης. Ασφαλώς και τους γνωρίζει και μάλιστα πολύ καλύτερα η Ντ. Μπακογιάννη - δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ότι μετά την επέμβαση η καλλιέργεια του οπίου πολλαπλασιάστηκε με τις ευλογίες του στρατού κατοχής - αλλά η δουλειά της είναι να υπερασπίζεται τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ξεχνάει όμως ότι δεν απευθύνεται σε «Αμερικανάκια»...

Κοινή «βαλκανική» πολιτική

Γρηγοριάδης Κώστας

Για διγλωσσία και θολά μηνύματα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου στη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή, αλλά και ο ίδιος δεν πήγε πίσω. Από τη μια, είπε να μην αναγνωρίσει η κυβέρνηση το Κόσσοβο, αλλά ταυτόχρονα ζήτησε από την κυβέρνηση να μην αποσύρει από εκεί το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα. Προχωρώντας ακόμα περισσότερο, υπέδειξε στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να νομιμοποιηθεί η στρατιωτική επέμβαση και παρουσία. «Δε σας ζητήσαμε μονομερώς να αποσύρετε τα στρατεύματα, σας ζητήσαμε να θέσετε το ζήτημα επί τάπητος και, αν δεν υπάρξουν βεβαίως οι απαραίτητες αλλαγές, διευκρινίσεις και κινήσεις, ώστε νομικά, να είναι η Ελλάδα κατοχυρωμένη και αυτά τα παιδιά, απέναντι στα οποία έχουμε ευθύνη εμείς, εμείς εδώ στη Βουλή, έχουμε ευθύνη για τις ζωές τους...», είπε χαρακτηριστικά. Η «νομική κατοχύρωση», που ζητούσε, ήρθε αργότερα από την Ντ. Μπακογιάννη που υποστήριξε ότι στο Κόσσοβο βρίσκονται «οι θεσμοθετημένες δυνάμεις της ΕΕ», επιχείρημα που καθόλου δε σχολίασε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η ουσία είναι μία: Η «βαλκανική» πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι εναρμονισμένη με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΕΕ και στο πλαίσιό της προσπαθούν να μεγαλώσουν το μερίδιο της λείας...

Η Σύμβουλος

Αντιγράφουμε από το «ναυτίλο» του Στάθη στην «Ελευθεροτυπία» χτες: «Αγρια πράγματα κι απίστευτα! Μιλούσαν χτες στο δελτίο ειδήσεων του Mega πολλοί προσκεκλημένοι για το θέμα της ντόπας. Ανάμεσά τους ο κ. Γιώργος Λιάνης του ΠΑΣΟΚ κι απέναντί του η κυρία Ελένη Αυλωνίτου, πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης, υποψήφια του ΣΥΝ για τη δημαρχία του Γαλατσίου και εργοφυσιολόγος στο επάγγελμα. Η κυρία Αυλωνίτου, λοιπόν, έκανε σκληρή κριτική στον κ. Λιάνη για τα πεπραγμένα του εν εξουσία, ώσπου ο πρώην υφυπουργός εξερράγη και την τάπωσε: "Μα εσείς, κυρία μου, ήσασταν ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ μου τότε! Γιατί δε μου τα λέγατε όλα αυτά εγκαίρως;". Μούγκα η κυρία Αυλωνίτου ή αλλιώς η αιδήμων σιωπή της πάπιας. Απτόητος ο Λιάνης επανερχόταν: "Ησασταν Σύμβουλός μου ή μήπως όχι;". Τσιμουδιά η κυρία Αυλωνίτου. Κιχ...».

Εμείς δε χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτα. Η Ελ. Αυλωνίτου είναι στέλεχος του Συνασπισμού και προφανώς εμπίπτει σε εκείνη την κατηγορία στελεχών του ΣΥΝ για τα οποία η Τόνια Αντωνίου του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει στις 21 Γενάρη του 2004 - σε εκπομπή της ΝΕΤ και σε απάντηση της κατηγορίας του Π. Λαφαζάνη ότι το κόμμα της δημιούργησε ένα «αλαζονικό κράτος» - το εξής: «Μα, τι λέτε; Οι μισοί γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης είναι του Συνασπισμού»!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βούρκος ντόπινγκ

Η υπόθεση ντόπινγκ στην Αρση Βαρών είναι βούρκος. Ολο το αστικό εποικοδόμημα, αστικά ΜΜΕ, αστικά κόμματα, αθλητικοί παράγοντες, μπροστά στην πρεμούρα τους να αποσείσουν τις ευθύνες τους, πασχίζουν να κρύψουν τη συμβολή τους στις αιτίες της ύπαρξης και αναπαραγωγής ενός δημιουργήματός τους. Γιατί ο εμπορευματοποιημένος πρωταθλητισμός - δικός τους είναι - χωρίς ντόπινγκ, είναι φαΐ χωρίς αλάτι. Τουλάχιστον, ο Τζέκος το 2004 ήταν ειλικρινής, όταν είπε πως «ντοπαρισμένος είναι αυτός που πιάνεται». Φαίνεται δε πως αυτό είναι και το όριο της υποτιθέμενης καταπολέμησης του ντόπινγκ. Και αυτό θα αναπαράγεται όσους όρκους πίστης και αν δίνουν στο λεγόμενο καθαρό πρωταθλητισμό. Είναι αξία τους ο άκρατος ανταγωνισμός και εδώ εντάσσεται και το εμπόρευμα «πρωταθλητής». Γιατί είναι «πολλά τα λεφτά» και σίγουρα τα κέρδη αυτής της «πολυκλαδικής βιομηχανίας» παραγωγής του.

Τούτη δω η πραγματικότητα που διαμορφώνουν ξανά, όπως και το 2004, με τη συγκεκριμένη ιστορία, στοχεύει ίσια στις λαϊκές συνειδήσεις με έναν, τον ίδιο πάντα, σκοπό. Τη διατήρηση των θεμελίων της οικονομικής βάσης που στηρίζουν το αστικό αθλητικό εποικοδόμημα και στηρίζονται και σ' αυτό και την αναπαραγωγή του. Είναι σαν το σύστημα της εξουσίας τους. Φαίνεται δημοκρατικό, αλλά δεν είναι. Πρέπει όμως να το κάνουν να φαίνεται για να εγκλωβίζουν συνειδήσεις. Ετσι και το ντοπάρισμα θα υπάρχει και θα εξαπλώνεται και η άκρατη υποκρισία των καθαρών αγώνων θα φαίνεται «έργο αγαθό». Και τα δύο τα κουμαντάρει το ίδιο το σύστημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ντόπινγκ δεν είναι ότι φτιάχνει «μεταλλαγμένους» ανθρώπους. Είναι η συνείδηση που επιδιώκει να διαμορφώσει στις λαϊκές μάζες, ότι ο επαγγελματίας πρωταθλητής ξεχωρίζει, καταχτά δόξα και χρήμα που αυτή φέρνει από τους χορηγούς, όχι μόνο ως κίνητρο αλλά ως ιδανικό, ως αξία ζωής, και να παρουσιάζεται ως ίνδαλμα και ιδανικό. Αλλωστε, πολλοί γονείς «βάζουν» τα παιδιά τους στον αθλητισμό με αυτό ακριβώς το κίνητρο. Ετσι, χάνεται το γεγονός ότι δημιουργούν κάποιοι μεταλλαγμένους, μη «κανονικούς ανθρώπους», για να υπηρετούν μια ιστορικά ξεπερασμένη κοινωνία, την οποία διαφεντεύουν οι λίγοι, οι κηφήνες της, που ζουν ως παράσιτά της από την κλεμμένη εργασία των πολλών. Μα μήπως αυτοί είναι οι μη κανονικοί;

Επομένως, το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι το κοινωνικό ντοπάρισμα ανοχής ή υποταγής στο σύστημα. Μα ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της φύσης και της ζωής του ανθρώπου, και ως τέτοιο είναι ζήτημα κοινωνικό. Μέρος του συνολικού κοινωνικού ζητήματος που στις ταξικές κοινωνίες η ουσία του είναι η εκμετάλλευση. Ως τέτοιο πρέπει να εντάσσεται στην ταξική πάλη, ως ένα από τα μέτωπά της. Η κατάργηση της εμπορευματοποίησής του, η επανάκτησή του ως συστατικού μέρους της ανθρώπινης ζωής και ολόπλευρης ανάπτυξης, ως φυσικής αγωγής δηλαδή, ως μαζικού λαϊκού αθλητισμού, είναι προϋπόθεση για να ξαναγίνει αδιάσπαστο μέρος της φυσιολογικής κοινωνικής ζωής του ανθρώπου, χωρίς εξαναγκασμό και αποξένωση. Και αυτή η κατάργηση απαιτεί την πάλη για την αντικατάσταση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας με την κοινωνική. Ετσι θα τον κάνει καθολικό κοινωνικό φαινόμενο, δηλαδή δικαίωμα για όλους, στο συναγωνισμό και την άμιλλα του αγώνα των ανθρώπων μιας κοινωνίας, που καταργώντας την εκμετάλλευση θα κατακτούν τον κόσμο ολόκληρο, περνώντας από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ