Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΕΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ!

Σε ιλιγγιώδη ύψη πέταξε το 8μηνο Γενάρη-Αυγούστου 2005 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών

Σε πρωτόγνωρα ύψη εκτοξεύτηκαν στο 8μηνο Γενάρη-Αυγούστου οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, σε μια εξέλιξη που αποκαλύπτει το μέγεθος των «παράπλευρων απωλειών» που φέρνει η «ανάπτυξη».

Τα σπασμένα πληρώνουν πρώτα και κύρια οι μικρότερες επιχειρήσεις και ΕΒΕ, οι οποίοι, ως οι πλέον αδύναμοι κρίκοι, αναγκάζονται να περάσουν έξω από το πεδίο του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού. Η ζοφερή κατάσταση οικονομικής ασφυξίας προκύπτει ανάγλυφα από τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών που κοινοποιούνται στην «Τειρεσίας ΑΕ». Μέσα στο οκτάμηνο η αξία των ακάλυπτων επιταγών ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών - ένα μέσο συναλλαγής που συνεχώς φθίνει - έφτασε τα 112 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή τα «φέσια» ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ και σε ημερήσια βάση φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 5,5 εκατ. ευρώ! Ιδιαίτερα υψηλοί είναι και οι ρυθμοί διόγκωσης της αξίας των ακάλυπτων επιταγών που φέτος κινείται σε ποσοστά της τάξης του 70%! Να σημειωθεί ότι τα επίσημα στοιχεία που αναφέρονται στα «φέσια», στην πραγματικότητα είναι υποτιμημένα, αφού δεν υπολογίζεται το σύνολο των υποχρεώσεων που δεν πληρώθηκαν, αλλά μόνο οι επιταγές που σφραγίστηκαν στις τράπεζες και τα γραμμάτια που διαμαρτυρήθηκαν.

Οι μαύρες λίστες, πάντως, της «Τειρεσίας ΑΕ» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επιχειρήσεων, επαγγελματιών και καταναλωτών που απειλούνται πλέον με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα. Είναι φανερό ότι οι διάφορες κυβερνητικές ρυθμίσεις, όπως η πρόσφατη για τα πανωτόκια, δεν είναι παρά απλές ασπιρίνες χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Το πρόβλημα είναι σύμφυτο με τους κανόνες λειτουργίας του «ελεύθερου ανταγωνισμού», στο πλαίσιο του οποίου θα ανακυκλώνεται συνεχώς με τη μια ή την άλλη μορφή.

Από τα επίσημα στοιχεία -Γενάρης-Αύγουστος 2005 - της «Τειρεσίας ΑΕ», που ελέγχεται από την Ενωση Τραπεζών, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Εκτινάχτηκαν πάνω από 1 δισ. ευρώ έναντι 593,3 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2004. Ο ρυθμός διόγκωσης φτάνει σε 68,5%. Ο αριθμός τεμαχίων των διαμαρτυρημένων επιταγών έφτασε τις 82.514 (από 56.275 πέρσι) παίρνοντας αύξηση 46,6%. Η διόγκωση (τόσο σε αξία όσο και σε αριθμό τεμαχίων), και μάλιστα σε μια περίοδο που οι τράπεζες παίρνουν πρόσθετα κατευναστικά μέτρα, αποκαλύπτει το μέγεθος της ασφυξίας και της πραγματικής κατάστασης στην «αγορά»
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Πλησίασαν τα 112 εκατ. ευρώ (από 105,8 εκατ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 5,9%. Το συγκεκριμένο καταδείχνει και τη διογκούμενη αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να αποπληρώσουν τις δόσεις για εμπορεύματα που αγόρασαν με συναλλαγματικές
  • Τα συνολικά «φέσια» ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ (από 699 εκατ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 57,4%.

Με απίστευτο θράσος οι τραπεζίτες φτάνουν στο σημείο να κατηγορήσουν για τα «φαινόμενα» υπερδανεισμού τα θύματα και πελάτες τους. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών σε χτεσινές δηλώσεις ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα υπερχρέωσης», προσθέτοντας το κατάπτυστο «επιχείρημα» ότι «υπάρχει ελευθερία και την ελευθερία πρέπει να ξέρει κανείς να τη διαχειρίζεται»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ