Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Κυρίως πιάτο» το επιχειρηματικό κέρδος

...με «γαρνιτούρα» τον πολιτισμό

Με μια μακροσκελή ομιλία, χτες, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, «υποδέχτηκε» ο αρμόδιος υπουργός Δ. Αβραμόπουλος την «Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού». Μια ομιλία που επιβεβαίωσε ότι η προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και το κριτήριο που θέτει για να αξιολογηθεί είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών και μάλιστα των μεγάλων. Γιατί αυτό που προκύπτει από την τοποθέτηση του υπουργού είναι η στόχευση για τουριστική ανάπτυξη που μπορεί να υποστηριχτεί - και να υποστηρίξει με τη σειρά της - μόνο από το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή η κυρία, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση του τουρισμού συνοδεύει τις υπουργικές αναφορές ως «γαρνιτούρα».

«Προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε μια διάσταση του τουρισμού που ξεφεύγει από την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει να κάνει με τον πολιτισμό, την καλύτερη κατανόηση των λαών και οδηγεί σε αυτό που κατ' επανάληψη έχουμε χαρακτηρίσει ως αμοιβαίο πολιτιστικό σεβασμό», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος. Και αφού ξεμπέρδεψε με αυτή τη διάσταση ανέφερε μετά από λίγο πως η ποιότητα είναι το σύγχρονο στοίχημα και πως αυτό το στοίχημα «θα κρίνει την αειφόρο βιωσιμότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος». Προϊόν ο τουρισμός και με ανάλογους όρους το αντιμετωπίζει το υπουργείο, καθώς οι πιο συγκεκριμένες αναφορές είχαν να κάνουν με το διαγωνισμό της διαφήμισης για το 2006 και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στον Οκτώβρη για το διεθνή στρατηγικό σύμβουλο του «μάρκετινγκ» και το διαγωνισμό για την κατασκευή σύγχρονης διαδικτυακής πύλης.

Καθαρά επιχειρηματική διάσταση είχε και η επισήμανση ότι «ολοκληρώθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ετών 2005-2006. Προχωρούμε άμεσα στην αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος για τη χώρα». Αυτό που δεν κάνει ωστόσο η κυβέρνηση είναι να ανακοινώσει το σχέδιο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ ΑΕ) για να γίνει γνωστό το νέο σχέδιο ξεπουλήματος.

Πολλές ήταν και οι αναφορές - και του υφυπουργού Αν. Λιάσκου - σε νομοσχέδια που είναι έτοιμα ή πρόκειται να ετοιμαστούν, ιαματικού τουρισμού, θαλάσσιου αγροτουρισμού κλπ., που κρατούνται... μυστικά!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org