Με τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συνδέεται η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, που προοιωνίζεται πιο βαθιά εμπλοκή της κυβέρνησης στα αμερικανικά σχέδια στα Βαλκάνια
Την ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των «μονομερών αναγνωρίσεων» της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου το αμέσως επόμενο διάστημα φέρεται να αξίωσε η Κοντολίζα Ράις από την Ντ. Μπακογιάννη, με «αντάλλαγμα» την ένταση των «πιέσεων» στην ηγεσία της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από τη συνάντηση που είχαν χτες στις Βρυξέλλες η Ελληνίδα ΥΠΕΞ με την Αμερικανίδα ομόλογό της στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συνάντηση την είχε ζητήσει η Κ. Ράις, γεγονός που παραδέχτηκε χτες η Ελληνίδα ΥΠΕΞ.
Η Ντ. Μπακογιάννη, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση είπε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν δύο: Οι εξελίξεις στο Κόσσοβο και οι συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Από μόνη της η «ατζέντα» των συνομιλιών «μαρτυρά» τη σύνδεση που κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να «ενσωματώσει» πιο αποτελεσματικά την ελληνική κυβέρνηση στα σχέδιά της στα Βαλκάνια. Προς το παρόν, η ελληνική κυβέρνηση στήριξε στη χτεσινή Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ τη συνέχιση της παραμονής των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής στο Κόσσοβο με εντολή μάλιστα για ετοιμότητα επέμβασης στην περίπτωση που υπάρξουν «επεισόδια» μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Θεωρείται πολύ πιθανό να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στις «μονομερείς αναγνωρίσεις», στις οποίες φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν η Ουάσιγκτον από κοινού με την ΕΕ, καταβάλλοντας συστηματικές προσπάθειες, για να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις που υπάρχουν σε ορισμένα κράτη - μέλη. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά για τη χώρα μας χρησιμοποιεί ως εργαλείο «πειθούς» της κυβέρνησης το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ειδικότερα, η Ντ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ενημέρωσε την Αμερικανίδα υπουργό για τους λόγους, για τους οποίους η Ελλάδα θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, επί του θέματος της οριστικής ονομασίας της τελευταίας. Η ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι εκτός από το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το άλλο θέμα που συζήτησε με την Αμερικανίδα υπουργό είναι οι εξελίξεις στο Κόσσοβο.
Η υπουργός ανέφερε τις θέσεις της κυβέρνησης για τα δύο αυτά θέματα, που βρίσκονταν εξάλλου στην «ατζέντα» της συνόδου του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, για το Κόσσοβο τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της αποστολής και της παρουσίας της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο στη βάση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα και το ΝΑΤΟ «θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής». Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης επικαλέστηκε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας ζήτησε η ίδια από το ΝΑΤΟ την παραμονή της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.
Αναφερόμενη, ειδικότερα, στην προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να καταβάλει «εργώδεις» προσπάθειες για να ανταποκριθεί στους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η «Ατλαντική Συμμαχία» για να δεχτεί νέα κράτη - μέλη. Προειδοποίησε όμως ότι «οι αποφάσεις (σ.σ. του ΝΑΤΟ) για τις προσκλήσεις δεν πρέπει να θεωρούνται και δεν είναι δεδομένες», ενώ ξεκαθάρισε ότι τυχόν πρόσκληση θα σημάνει το τέλος των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν χρονικό ορίζοντα και αυτός ο χρονικός ορίζοντας είναι η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ», τόνισε.
Ανέφερε ότι «η έως τώρα στάση της κυβέρνησης των Σκοπίων, όπως εκδηλώνεται με σειρά αντιπαραγωγικών ενεργειών και αποφάσεων αδιαλλαξίας και αλυτρωτικής λογικής πλήττει τις σχέσεις της καλής γειτονίας και εμποδίζει τις προοπτικές οικοδόμησης συμμαχικών σχέσεων». Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα πρέπει να λάβει πολιτικές αποφάσεις, «ανάλογης γενναιότητας με αυτές που έχουμε λάβει στην Ελλάδα ώστε να υπάρξει αλλαγή πλεύσης». Συνεχίζοντας, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «τώρα είναι η στιγμή για επίλυση ζητημάτων που η διαιώνισή τους έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια».
Η ΥΠΕΞ ερωτηθείσα, εξ άλλου, για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι (ο οποίος είπε ότι η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας είναι θετική εξέλιξη, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι θα λυθεί σύντομα και το πρόβλημα) ανέφερε ότι συγκρατεί κυρίως το σημείο της δήλωσης, το οποίο αναφέρει ότι η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων είναι θετική. Συνεχίζοντας επί του θέματος αυτού, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο και δε θα πρέπει να θεωρηθεί πως έχουν το χαρακτήρα οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στο κεφάλαιο διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η υπουργός είπε ότι η Κροατία είναι η υποψήφια χώρα που βρίσκεται στην καλύτερη θέση, ακολουθεί η Αλβανία, η δε ΠΓΔΜ θα πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες.
Αναφορικά με το Αφγανιστάν, που ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι βασικός στόχος είναι «η ουσιαστική υποστήριξη και η αποτελεσματική εκπαίδευση των εθνικών αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που συνδράμουν στις προσπάθειες της αφγανικής κυβέρνησης». Η ελληνική κυβέρνηση όμως φρόντισε να είναι έτοιμη, αποφασίζοντας την περασμένη Τετάρτη την αποστολή 12 στρατιωτικών - «εκπαιδευτών».