Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η απάντηση στον εμπαιγμό

Γρηγοριάδης Κώστας

Τι κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας; Εμπαίζει προκλητικά τα λαϊκά στρώματα και ρίχνει στάχτη στα μάτια τους. Οποιος αμφιβάλλει, ας διαβάσει την απάντηση που έδωσε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί απέναντι στα ασταμάτητα κύματα ακρίβειας: «Η κυβέρνηση κάνει διαρκώς κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση ενισχύει την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση ενισχύει το σύστημα των ελέγχων, το οποίο λειτουργεί μέσα στην κοινωνία μας και φροντίζει ώστε οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι να μπορούν, με τις αυξήσεις που δίνει η κυβέρνηση, με τα ποσά τα οποία, όπως ξέρετε και σας έχουμε ανακοινώσει, αναπροσαρμόζονται σημαντικά από την 1η του έτους, ώστε η μερίδα αυτή του πληθυσμού να μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα»(!). Το «ζουμί» της εξωφρενικά προκλητικής αυτής δήλωσης είναι απλά ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Ούτε θέλει ούτε μπορεί. Απλούστατα, γιατί όπως έχει πει επανειλημμένα ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής το πρόβλημα της ακρίβειας θα το λύσει ο «ανταγωνισμός»(!)... Ακριβώς επειδή το έχει λύσει ο ανταγωνισμός εδώ και πολλά χρόνια, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους: Να «κοντύνουν» αυτούς που έχουν επιτρέψει στον «ανταγωνισμό» να καθορίζει τη ζωή τους.

Φοβούνται το λαϊκό κίνημα

Ο ένας μετά τον άλλον οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι της άρχουσας τάξης βάζουν το δικό τους λιθαράκι σε αυτό που ξέρουν και μπορούν να κάνουν: Να συμβάλλουν στην οργανωμένη προβοκάτσια και επίθεση στο λαϊκό κίνημα. Είτε με αφορμή το σχολείο στο Παγκράτι, είτε με αφορμή το Πάντειο, στόχος της επίθεσης είναι να χτυπηθούν το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και η πολιτική δύναμη που δίνει προοπτική στην πάλη, το ΚΚΕ. Προχτές ήταν ο αρθρογράφος στο «Βήμα» που μιλούσε για «πραξικόπημα». Χτες τη σκυτάλη πήρε ο Π. Μανδραβέλλης, ο οποίος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, κατηγόρησε το ΚΚΕ ως υπεύθυνο για όλα τα «στραβά» της κοινωνίας. Εφτασε στο σημείο να εξομοιώσει τη μαφία με τους φοιτητές! Τη μαφία των μηχανισμών που υποστηρίζουν αυτός και η τάξη που υπηρετεί.

Ξέρουν πολύ καλά ότι το καζάνι βράζει, η λαϊκή αγανάκτηση φουντώνει. Και όσο και αν προσπαθούν να πριμοδοτήσουν τη διάχυση της αγανάκτησης σε ανέξοδα κανάλια, δυναμώνει καθημερινά η φωνή αντίστασης και προοπτικής, που καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα σε «απειθαρχία και ανυπακοή» στην πολιτική των μονοπωλίων. Και είναι αυτό ακριβώς που φοβούνται: Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα που διεκδικεί όσα του ανήκουν, δεν υποχωρεί από τα δικαιώματά του και που στην προοπτική του μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία η οποία του ανήκει. Και αυτό το καθιστά πραγματικά επικίνδυνο για την εξουσία τους. Αυτή την προοπτική επιδιώκουν να προβοκάρουν η αστική τάξη και οι κονδυλοφόροι της.

Κλειστές οι πόρτες των σχολείων στην πρόληψη

Οι μαθητές, το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο κομμάτι στα ναρκωτικά, μένουν στο απυρόβλητο της πρόληψης. Ο λόγος για το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στα Κέντρα Πρόληψης και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, με ευθύνη του υπουργείου. «Είναι προκλητικό και ξεδιάντροπο την ίδια στιγμή να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα μέσα στα σχολεία εταιρείες και επιχειρήσεις για να διαφημίζουν προϊόντα ή να κάνουν μαθήματα αγωγής και υγείας», κατήγγειλαν χτες οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, απαιτώντας μεταξύ άλλων να γίνουν οι κατάλληλες νομοθετικές πράξεις ώστε να ανοίξουν έστω και καθυστερημένα οι πόρτες των σχολείων στην πρόληψη.

«Στρεβλώσεις» και στρεβλώσεις

Σε «εξωγενείς παράγοντες και σε στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά» απέδωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Φώλιας, τις ανατιμήσεις, για να αναφερθεί ανέξοδα σε «προσπάθειες να ορθώσουμε ανάχωμα στην ακρίβεια».

Μία μόλις βδομάδα μετά το χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και μπροστά στο νέο κύμα ανατιμήσεων που έχουν στα συρτάρια τους τα σούπερ μάρκετ για την 1η του καινούριου χρόνου, είναι τουλάχιστον προκλητικό να ακούγονται αυτά από την κυβέρνηση.

Οσο για τις «στρεβλώσεις», η κύρια στρέβλωση που υπάρχει είναι η ίδια η κυβερνητική πολιτική που με την πολιτική απελευθέρωσης των τιμών - την οποία κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να την εφαρμόζει με την ίδια συνέπεια - έχει απελευθερώσει τις κερδοσκοπικές ορέξεις των μονοπωλίων.

Ο... ΙΚΑς και οι κλέφτες

«

Ποιος είναι αυτός ο ΙΚΑς», ρωτούσε, έμπλεος θυμού, το αφεντικό του, ο «μπακαλόγατος» Χατζηχρήστος, στην κλασική, πια, κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Της κακομοίρας». Σήμερα, πλέον, οι εργαζόμενοι ξέρουν τι είναι το ΙΚΑ. Αυτό που δεν ξέρουν, όμως, είναι πού πάνε οι εισφορές που καταβάλλουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Αυτοί πληρώνουν, κανονικά, κάθε μήνα το μερίδιο που τους αναλογεί για την ασφάλιση και τη σύνταξή τους, αλλά το Ταμείο τους έχει πάντα ελλείμματα, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Πώς και γιατί γίνεται αυτό; Είναι απλό. Κάποιοι «βάζουν χέρι» στα Ταμεία. Ποιοι; Οι κυβερνήσεις.

Ναι, από το 1950 μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων στη χώρα μας κλέβουν, με το «έτσι θέλω», τα λεφτά των ασφαλισμένων! Και τι τα κάνουν; Κάποια από τα κλεμμένα τα προσφέρουν, δανεικά κι αγύριστα, στους ιδιώτες επιχειρηματίες για να κάνουν - λέει - «επενδύσεις», που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας. Οι επιχειρηματίες τα «τσεπώνουν» και «κάνουν τη δουλιά τους», χωρίς, όμως, κατά το πλείστον, να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς η ανεργία, αντί να μειώνεται, συνεχώς αυξάνεται. Και πολλοί από τους χρηματοδοτούμενους «επενδυτές» μεταφέρουν εκτός συνόρων τις επιχειρήσεις τους και μην τους είδατε, μην τους απαντήσατε.

Πολλά από τα κλεμμένα οι κυβερνήσεις τα παίζουν στον τζόγο, με σκοπό - λένε - να τ' αυγατίσουν και απ' τα κέρδη που θα εξασφαλίσουν να «μπαλώσουν τρύπες» του κρατικού προϋπολογισμού. Βεβαίως, τις περισσότερες φορές, αντί για κέρδη έχουν «χασούρα» - έτσι είναι ο τζόγος - με αποτέλεσμα να αυξάνονται κι άλλο τα ελλείμματα των Ταμείων. Και κάποια στιγμή έρχονται οι εκάστοτε κυβερνώντες και δηλώνουν: «Τα ασφαλιστικά ταμεία φαλιρίζουν και, σε λίγο καιρό, δε θα μπορούν να δίνουν ούτε τις συντάξεις. Αρα, πρέπει να πάρουμε μέτρα». Και καλούν τους εργαζόμενους σε «διάλογο» για ν' αποδεχτούν αύξηση των εισφορών τους, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων.

Ετσι, ο κλέφτης εμφανίζεται σαν σωτήρας κι αντί να δώσει πίσω τα κλεμμένα, ζητάει κι άλλα για να 'χει να κλέβει! «Μα, όπως ήρθαν τα πράγματα δεν υπάρχει άλλη λύση», ισχυρίζονται οι κυβερνώντες της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενοι του ΠΑΣΟΚ. Πώς δεν υπάρχει: Δώστε πίσω όλα τα κλεμμένα και πολλά μπορούν να διορθωθούν. Πού θα τα βρείτε; Πάρτε τα από αυτούς που τα δώσατε. Και σταματήστε να ευνοείτε, με μύριους τρόπους, την πλουτοκρατία. Μπορείτε, π.χ., να αυξήσετε την εργοδοτική εισφορά, να πατάξετε την εισφοροαπαλλαγή και την τεράστια εισφοροδιαφυγή των μεγαλοεργοδοτών και του ίδιου του κράτους. Δε θα το κάνετε, γιατί, ως κυβερνήσεις του κεφαλαίου, υπηρετείτε τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Επομένως; Οι εργαζόμενοι στους δρόμους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Αλλά αυτό δε φτάνει. Χρειάζεται πολιτικός αγώνας για την ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης. Κι η πανελλαδική απεργία, στις 12 του Δεκέμβρη, μπορεί και πρέπει να πάρει αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Περί ... στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΑΝ Ο ΟΤΕ (όπως παραδέχεται η κυβέρνηση) είναι επιχείρηση «στρατηγικής σημασίας» και δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε ιδιώτης να κάνει «επιθετικές εξαγορές» των μετοχών του, τότε μάλλον πρέπει να μας εξηγήσουν ...τι δουλιά έχει στο χρηματιστήριο.

Και ο ΟΤΕ και άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου που «χτίστηκαν» με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και τώρα παραδίδονται στην ιδιωτική χρηματιστική κερδοσκοπία.

Εκτός αν οι «στρατηγικής σημασίας» επιχειρήσεις πρέπει να ξεπουλιούνται σε αυτούς που επιλέγει η κάθε κυβέρνηση ενώ οι υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις μπορούν να ξεπουλιούνται ...γενικώς.

Πάντως, η περίφημη τροπολογία του Αλογοσκούφη το μόνο που αποδεικνύει είναι το αδιέξοδο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και ότι παραδίδουν τα πάντα στην «ιδιωτική πρωτοβουλία», όπως ακριβώς υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΕΠΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ τη φορτώνουν χρέη, την υπονομεύουν, την παραχωρούν σε εταιρείες «μάνατζμεντ» και την απαξιώνουν και σε ...μια μέρα λένε ότι θα την ανοιγοκλείσουν και όλα θα διορθωθούν.

Για την «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) μιλάμε, φυσικά, και για τις φοβερές ιδέες της κυβέρνησης, για τις οποίες δε μας λένε ότι θα οδηγήσουν και μερικές χιλιάδες εργαζομένων στην ανεργία και θα εξαφανίσουν την έννοια του εθνικού αερομεταφορέα.


Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Μάλλον ο Κ. Χατζηδάκης έχει μπερδέψει την ΟΑ με το ...διακόπτη που ανάβει το φως, αν πιστεύει ότι μπορεί να την «ανοιγοκλείνει».

ΣΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο ο Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου - λέει - να εποπτεύσει τις εκεί επιχειρήσεις και να ενημερωθεί για την αποτελεσματικότητά τους.

Αυτό που δε μας διευκρίνισαν είναι αν θα μεταβεί ...ένστολος ή με κανονικά ρούχα. Μην απορήσετε πάντως καθόλου αν τον δείτε ...με στολή παραλλαγής και με πιστόλι.

Τα πάντα θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να μας πείσει ότι έχει ...πόλεμο με την εγκληματικότητα.

Ευχαριστίες Μπαρό

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ο κ. Μπαρό είναι ικανοποιημένος από τις προσπάθειες του Κωστή Χατζηδάκη για την επίλυση του προβλήματος της Ολυμπιακής». Καμία έκπληξη φυσικά δεν προκαλεί η δήλωση που έκανε χτες (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) η εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμοδίου για θέματα μεταφορών Ζακ Μπαρό. Ο Ελληνας υπουργός Μεταφορών δίνει διαρκώς αναφορά και απολογείται για την υλοποίηση των «κατευθυντήριων γραμμών» της Κομισιόν, με στόχο το «θάνατο» της «Ολυμπιακής», ώστε να κυριαρχήσουν στους ευρωπαϊκούς αιθέρες δύο - τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Η ελληνική κυβέρνηση και με ξεχωριστό ζήλο ο Κ. Χατζηδάκης συμμετέχουν δραστήρια στα σχέδια της Κομισιόν, που δεν μπορεί παρά να εκφράζει την ικανοποίησή της.

Οι δράστες της «νόμιμης» ληστείας

Συμπτωματικά, τη μέρα που ανακοινωνόταν ότι οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης για τα λαϊκά νοικοκυριά ανέρχονταν στο 10-15% μέσα σε ένα χρόνο, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα κέρδη των επιχειρήσεων στον κλάδο τροφίμων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ICAP, τα κέρδη των εταιρειών αυτών αυξήθηκαν κατά 12,31% το 2006 και ανήλθαν στα 2,95 δισ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος (72,17%) απέσπασαν οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες. Ας πάψει λοιπόν το παραμύθι της «εισαγόμενης» ακρίβειας που έσπευσαν να πουλήσουν από την πρώτη στιγμή ο Γ. Αλογοσκούφης και η κυβέρνηση για να δικαιολογήσουν τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από τα μονοπώλια. Τα κέρδη των τελευταίων είναι η καλύτερη απόδειξη για τους υπαίτιους της «νόμιμης» ληστείας των λαϊκών νοικοκυριών.

Για να κινείται η αγορά

Το εξωφρενικό ποσό των 8 εκατ. ευρώ, την τελευταία πενταετία, έχουν διαθέσει οι διοικήσεις του Δήμου Αθηναίων, για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς! Οπως προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Αθήνας Νικ. Κακλαμάνη για το θέμα, οι φετινές «γιορτές» θα κοστίσουν στους Αθηναίους 1,5 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και οι περσινές.

Και, για να πάρουμε μια ιδέα, του τι σημαίνει «Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις», ο δήμαρχος έδωσε τον παρακάτω... ορισμό: Από αυτές, είπε, προκύπτει «οικονομικό όφελος για τις τοπικές οικονομίες, έμμεσα ή άμεσα, χάρη στην αύξηση της εμπορικής κίνησης, την προσέλκυση επισκεπτών και την ενίσχυση της εικόνας της πόλης στο εξωτερικό». Δηλαδή, τα χρήματα αυτά, κάθε χρόνο δίνονται για να... κινηθεί η αγορά. Πάντως, για να καταλάβουμε και ποιες είναι οι προτεραιότητες της διοίκησης, την ίδια περίοδο - που δόθηκαν 8 εκατ. ευρώ για τις γιορταστικές εκδηλώσεις - οι επενδύσεις για το πράσινο ήταν μόλις ...7 εκατ. ευρώ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ακρίβεια

Ανεξέλεγκτη η ακρίβεια καταβροχθίζει τα λαϊκά εισοδήματα, τα οποία, ούτως ή άλλως, επί δεκαετίες τώρα βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το Νοέμβρη που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, αν και υποεκτιμημένα, είναι ωστόσο καταλυτικά: Δεκάδες προϊόντα, τα οποία αποτελούν τη βάση τη λαϊκής κατανάλωσης (ψωμί, αλεύρι, αυγά, ζυμαρικά, κρέατα, όσπρια, πετρέλαιο, βενζίνες, κλπ.), ακρίβυναν μέσα σ' ένα δωδεκάμηνο σε διψήφια ποσοστά. Οι τιμές έχουν πάρει φωτιά και τα λαϊκά εισοδήματα πυρπολούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι εργαζόμενοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ, οι άνεργοι με το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ, η γενιά της υποαπασχόλησης και των νέων εργασιακών σχέσεων, όλοι αυτοί θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Γιατί αυτό είναι το σύστημα.

Οταν, βέβαια, μιλάμε για ακρίβεια - άνοδο των τιμών, δεν αναφερόμαστε σε έννοιες αφηρημένες, κενές περιεχομένου. Η τιμή του εμπορεύματος ενσωματώνει σχέσεις παραγωγής. Και στον καπιταλισμό εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής. Δεν ενσωματώνει μόνο την αξία των πρώτων υλών και τους μισθούς, αλλά και το κέρδος, την υπεραξία, που οικειοποιείται ο επιχειρηματίας κεφαλαιοκράτης. Ως εκ τούτου οι τιμές των εμπορευμάτων ενσωματώνουν σχέσεις κυριαρχίας και υποταγής, της εργατικής τάξης στην τάξη των κεφαλαιοκρατών.

Οι απολογητές του συστήματος μας πιπιλίζουν το μυαλό, επί δεκαετίες, ότι ο κρατικός έλεγχος των τιμών αποτελεί απαράδεκτη στρέβλωση, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή... Οτι οι τιμές δε διατάσσονται! Οτι ο κεφαλαιοκρατικός ανταγωνισμός είναι εκείνος που διασφαλίζει τη μείωση των τιμών... Οτι η λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα προέλθει από την ...«απελευθερωμένη» αγορά. Η κοροϊδία είναι προφανής. Καθημερινά διαπιστώνουμε τη διάψευση παρόμοιων ιδεολογημάτων, τη σύγκρουσή τους με την πραγματικότητα. Αλλωστε, πρόκειται για ιδεολογήματα τα οποία εκπορεύονται από τα επιτελεία του μονοπωλιακού κεφαλαίου, τα οποία του χρησιμεύουν προκειμένου να δημιουργήσει σύγχυση, να διαιωνίζεται η πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, να αναπαράγεται η απαξίωση της αγοραστικής δύναμης του λαϊκού εισοδήματος, να συγκαλύψει συνολικά την καθημερινή και απροκάλυπτη ληστεία σε βάρος των εργαζομένων.

Οι κυβερνώντες, που πάντα βρίσκουν σοφιστείες για να προσφέρουν κάλυψη στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχουν την αγορά και καθορίζουν τα επίπεδα των τιμών, μέσω του Γ. Αλογοσκούφη επικαλούνται τώρα τις μεγάλες αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων και άρα τον «εισαγόμενο πληθωρισμό»! Τόσο καλά. Γιατί συγκαλύπτουν την ουσία της πολιτικής τους που είναι η συνεχής ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου θα αναπαράγει συνεχώς και θα διευρύνει τα προβλήματα διαβίωσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό μαζί με την αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων για τη στοιχειώδη προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τις επιθέσεις της οικονομικής ολιγαρχίας (ανθρώπινοι μισθοί και συντάξεις), πρέπει να συνειδητοποιηθεί πως τελικά ο στόχος είναι η ίδια η πλουτοκρατία και το σύστημά της. Ας το έχουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι γιατί διαφορετικά θα 'ρθουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες...

Ανάσταση νεκρών... στη Ρωσία

Η προσπάθεια των αρχών της Μορντόβια, μιας ρωσικής επαρχίας, να εξασφαλίσουν ένα «αξιόλογο» αποτέλεσμα για το κόμμα του Προέδρου Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία» (ΕΡ) στις εκλογές της Κυριακής 3 Δεκέμβρη, γράφει πραγματικά ιστορία. Μπορεί με βάση τα επίσημα στοιχεία εκεί να ψήφισαν τελικά το 93,41%, από το 94,5% των εγγεγραμμένων που φέρονται να «προσήλθαν» στις κάλπες, όμως το ενδιαφέρον είναι πως με βάση τα όσα αποκαλύπτονται τώρα σε ορισμένες περιοχές της Μορντόβια το κόμμα της ΕΡ συγκέντρωσε ποσοστά άνω του ...100%, και συγκεκριμένα από 104% έως 109%. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, βλέποντας πως κάτι δεν πάει καλά με τα νούμερα, διέταξε ανακαταμέτρηση των ψήφων, με αποτέλεσμα αυτά να κατέβουν στα ...τυπικά όρια.

Ομως, το πρόβλημα δεν είναι μόνον εκεί. Δεκάδες είναι πλέον τα στοιχεία που έρχονται στο φως. Π.χ. στην εδαφική εκλογική περιφέρεια 18 της περιοχής «Πετρογκράντσκι» στο Λένινγκραντ, από τους 100.133 εγγεγραμμένους ψήφισαν 105.604, δηλαδή 5,5 χιλιάδες άνθρωποι παραπάνω!

Μπας και ξεκίνησε η ...ανάσταση των νεκρών από τη Ρωσία του Πούτιν;



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ