Τρίτη 18 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Λαιμητόμος στα εργατικά δικαιώματα

Το νομοσχέδιο είναι «λαιμητόμος στα εργατικά δικαιώματα» τόνισε, παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος. Οπως είπε, το νομοθέτημα «γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο», ενώ «το πλατύσκαλο που πατά είναι οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας». Συνέχισε λέγοντας ότι «έρχεται να ικανοποιήσει συνολικά τους βιομηχάνους, τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια» ζητώντας «αντίσταση και ανυπακοή», αφού όπως ξεκαθάρισε «ζητούμε την απόσυρσή του και ζητάμε από την εργατική τάξη να το καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο». Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ καταδίκασε τη «βία απέναντι στους εργαζόμενους που αντιστέκονται», ενώ για την κοινοβουλευτική σπουδή της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική διαδικασία, που επιχειρεί να υποβαθμίσει τη δυνατότητα ενημέρωσης των εργαζομένων». Σχολιάζοντας τις κατευθύνσεις του νομοσχεδίου ο Γιώργος Μαυρίκος τόνισε πως «έχει κυοφορηθεί στα επιτελεία της ΕΕ» και αποτελεί «ευθυγράμμιση με την απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ», ενώ «επιβεβαιώνει το ρόλο και το χαρακτήρα της ΕΕ» και «αποκαλύπτει τις ευθύνες των κομμάτων που είτε στηρίζουν άκριτα την ΕΕ είτε μακιγιάρουν τις πολιτικές τους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «τομής» και «μεταρρύθμισης» που επιχειρείται με το νομοσχέδιο, μιλώντας για «ψεύτικα μεγάλα λόγια, που η εργατική τάξη τα έχει ξανακούσει κατ' επανάληψη», θυμίζοντας ότι «το 1993 έλεγαν ότι η ψήφιση εκείνων των νομοσχεδίων θα διαμόρφωνε μια προοπτική για 30 χρόνια», ενώ «τα ίδια επιχειρήματα ακούγαμε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» όταν επιχειρήθηκε να «περάσει» το νομοσχέδιο Γιαννίτση.

Απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα περί νωπής κυβερνητικής εντολής, προκειμένου να «περάσουν» τέτοια νομοθετήματα, ο Γιώργος Μαυρίκος αναρωτήθηκε ρητορικά: «Προεκλογικά είπατε ότι θα αυξήσετε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης; Οτι θα μειώσετε τις επικουρικές συντάξεις; Οτι θα χτυπήσετε τα Βαρέα και Ανθυγιεινά;». Οσον αφορά το επιχείρημα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού υπέρ των νεότερων γενιών επισήμανε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θέλει «νεολαία χωρίς δικαιώματα και προοπτική, ώστε μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί». Για το θέμα της χρηματοδότησης ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι «οι οφειλές του κράτους είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ» και «οι εισφορές των εργοδοτών 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ», επισημαίνοντας ότι στην ουσία «το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι ιδεολογικό και πολιτικό» και όχι οικονομοτεχνικό. Επίσης σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο χτυπά τη μητρότητα με τον περιορισμό των δικαιωμάτων που είχαν απομείνει», ενώ παράλληλα «επιχειρείται η ενίσχυση της ιδιωτικοποιημένης επαγγελματικής ασφάλισης».

Σχετικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μίλησε για «ουσιαστική κατάργηση», αφού προβλέπεται «ποινή 6% το έτος σε όποιον επιχειρήσει να συνταξιοδοτηθεί» πρόωρα. Τέλος, αναφορικά με τις ενοποιήσεις σημείωσε ότι «η τάση για ενοποιήσεις είναι τάση για ισοπέδωση», ενώ χαρακτήρισε το Ταμείο Αλληλεγγύης «προσπάθεια για ενοχοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ