Τρίτη 18 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενιαίος αγώνας για την ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή

Το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και στη συνέχεια θα αποχωρήσει από τη συζήτηση επί των άρθρων, αφού δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αλλάξει το παραμικρό από τις κυβερνητικές προβλέψεις.

Αυτό ανακοίνωσε χτες από το βήμα της Βουλής η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε παρέμβασή της κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι το Σαββατοκύριακο με πρωτοβουλία του ΚΚΕ έγινε στην Αθήνα Συνάντηση 23 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της ΕΕ από 20 χώρες - μέλη και ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη Συνάντηση ήταν ο απολογισμός των κοινωνικών δικαιωμάτων των λαών της ΕΕ, μπροστά μάλιστα στην Εαρινή Σύνοδο των ηγετών της Ενωσης. Διαπιστώθηκε, είπε, ότι κυρίως από το 1992 και μετά και αφού προηγήθηκε η σχετική προεργασία σε όλες τις χώρες της ΕΕ, παίρνονται τα ίδια ακριβώς μέτρα όσον αφορά στο Ασφαλιστικό. Και στη χώρα μας, είπε, αυτό εκφράστηκε με τους νόμους Σιούφα, Ρέππα και το σημερινό νομοσχέδιο. Μπορεί να υπάρχουν, τόνισε, κάποιες ιδιομορφίες σε κάθε χώρα αλλά η λογική και τα επιχειρήματα είναι ίδια σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Σε όλες τις χώρες, είπε, οι κυβερνώντες επικαλούνται τον «εκσυγχρονισμό», το δημογραφικό πρόβλημα, τις «σύγχρονες ανάγκες», την ανισότητα, κ.ά.

Επομένως, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, ας αφήσουν το επιχείρημα ότι το Ασφαλιστικό είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Υπάρχουν βέβαια, είπε, και τέτοιες, όπως η πρωτοφανής κατάχρηση των αποθεματικών των Ταμείων και η μη χορήγηση της απαραίτητης επιδότησης προς τα Ταμεία.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι τέτοια μέτρα παίρνονται όχι μόνο στην ΕΕ αλλά σε όλον τον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο, με διάφορα προσχήματα. Αλλωστε, παρατήρησε, δεν υπάρχει πόλεμος που να μην άρχισε με την επίκληση κάποιων προσχημάτων.

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι κόστος

Εμείς, είπε η Αλ. Παπαρήγα, δε δεχόμαστε κανένα από τα επιχειρήματα που ακούγονται για τη δήθεν βιωσιμότητα των Ταμείων ή για τα ελλείμματά τους. Για εμάς, τόνισε, η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι κόστος και δεν την εγγράφουμε στα έξοδα. Ο εργαζόμενος δεν είναι έξοδο και αυτή είναι η διαφορά μας με τους άλλους. Ποντάρετε, είπε, στο ότι και ο σημερινός νόμος θα ξεχαστεί, όπως λέγατε και για τους νόμους Σιούφα, Ρέππα και τις προτάσεις Γιαννίτση. Με αυτή τη λογική διευκολύνονται οι εκάστοτε συνδικαλιστικές ηγεσίες να λένε «κάτω τα χέρια από τα κεκτημένα», επικαλούμενες κάθε φορά τους προηγούμενους νόμους που ισχύουν.

Το ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε, που είναι και αποτέλεσμα κατακτήσεων, όπως ίσχυε μέχρι τα μέσα του 1980, έχει πλέον ανατραπεί και δεν υπάρχει όπως το γνωρίσαμε και γι' αυτό το «κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις» επιχειρεί να αθωώσει πότε τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και πότε τους νόμους της ΝΔ.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφερόμενη στην αυριανή απεργία κατήγγειλε τους εκβιασμούς που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα από την εργοδοσία, που απειλεί τους εργαζόμενους με απόλυση, ενώ είπε ότι και στο δημόσιο υπάρχουν εργαζόμενοι που παίρνουν λίγα και σκέφτονται το ημερομίσθιο που θα χάσουν. Παρ' όλα αυτά, είπε, είμαστε σίγουροι ότι η απεργία θα πετύχει και σωρευτικά οι αντιδράσεις των εργαζομένων θα εκδηλωθούν, αφού σε μικρότερο διάστημα από ό,τι χρειάστηκε για τον νόμο Ρέππα θα καταλάβουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση θα φέρει και νέα μέτρα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Στο σημείο αυτό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Οι βουλευτές, είπε, πρέπει να παίρνουν σύνταξη από το Ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένοι πριν εκλεγούν και αυτή η πρότασή μας εκφράζει την αντίληψη που έχουμε εμείς για το ρόλο του βουλευτή.

Ποιες πολιτικές θέσεις είναι σύγχρονες

Η Αλ. Παπαρήγα σχολιάζοντας απόψεις σύμφωνα με τις οποίες οι θέσεις του ΚΚΕ δεν είναι σύγχρονες αλλά παραπέμπουν στο 19ο και τον 20ό αιώνα, αφού παρατήρησε ότι και σε αυτούς τους αιώνες υπήρξαν κατακτήσεις με αίμα, όπως, για παράδειγμα, το οκτάωρο, τόνισε:

Το αίτημά μας για σύνταξη στους άνδρες στα 60 και στις γυναίκες στα 55 δεν είναι αίτημα του 21ου αιώνα;

Το πραγματικό πενθήμερο, επτάωρο, 35ωρο γιατί είναι ξεπερασμένο αίτημα;

Οι εργαζόμενοι, είπε, δεν πρέπει να δίνουν ούτε ένα ευρώ για την περίθαλψή τους αφού ήδη πληρώνουν αρκετά με τους διάφορους φόρους.

Αναφερόμενη στη νέα γενιά είπε ότι οι νέοι κατά βάση εργάζονται περιστασιακά με ευέλικτες μορφές εργασίας και έτσι προσδοκούν συντάξεις των 500 ευρώ.

Η κυβέρνηση, είπε, με τις προωθούμενες ενοποιήσεις προσαρμόζει το Ασφαλιστικό στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και οδηγεί όλους τους εργαζόμενους και όλους τους κλάδους σε μια εξίσωση προς τα κάτω.

Αυτό, τη στιγμή που το σύστημα χρωστάει στους εργαζόμενους και όχι το αντίθετο, και με αυτή την έννοια εμείς στηρίζουμε τους αγώνες τους. Τονίζουμε, είπε, ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει κάθε κλάδος να κλειστεί στον εαυτό του αλλά να αναπτυχθεί ενιαίος αγώνας και να μην υπάρξει ούτε ένα ευρώ που να μη διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι. Το αίτημα, τόνισε, δεν πρέπει να είναι η ανατροπή μόνο του τελευταίου νόμου αλλά όλων των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων. Δε χρειάζεται ανατροπή μόνο σε επίπεδο πολιτικών φορέων αλλά ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων που θα οδηγήσει και σε ανατροπή των φορέων που τα στηρίζουν.

Καταλήγοντας τόνισε ότι δε μας πείθει κανένα επιχείρημα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν για να χρεοκοπήσει η πολιτική των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ