Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αυξάνεται η πόλωση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Εξακολουθεί η πόλωση και ο αντικομμουνισμός, μόλις 24 ώρες πριν την τελική αναμέτρηση μεταξύ του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια και του υποψηφίου του ΔΗΣΥ, Ιωάννη Κασουλίδη, για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τον εθνικισμό και τον αντικομμουνισμό σημαία, η πλευρά Κασουλίδη αναιρεί το μέχρι τώρα «ενωτικό» προφίλ, που προσπαθούσε να παρουσιάσει, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη δυναμική της υποψηφιότητας Χριστόφια με αβάσιμη συνθηματολογία και λασπολογία.

Με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γραπτά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, αλλά και απειλητικά και παραπλανητικά τηλεφωνήματα στους ψηφοφόρους των πολιτικών δυνάμεων που επέλεξαν να σταθούν στο πλευρό του Δ. Χριστόφια και να προωθήσουν την υποψηφιότητά του, το επιτελείο του Ι. Κασουλίδη δείχνει το πραγματικό εθνικιστικό και στείρα αντικομμουνιστικό πρόσωπο της παράταξης που τον στηρίζει, γυρνώντας το λαό σε άλλες εποχές και οδηγώντας τον στα επικίνδυνα μονοπάτια που οδήγησαν στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή και κατοχή.

Σύμφωνα, μάλιστα, με καταγγελίες του ΓΓ του ΑΚΕΛ και του επιτελείου του εναντίον της κόρης του υποψηφίου του ΔΗΣΥ, που προΐσταται της προεκλογικής του εκστρατείας, πληθαίνουν οι ενέργειες όξυνσης του πολιτικού κλίματος, μετά και από ηλεκτρονικά μηνύματα που καταφέρονται κατά της ιδεολογικής τοποθέτησης του ΑΚΕΛ και του Δ. Χριστόφια.

Στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση μάλιστα ο Ι. Κασουλίδης ισχυρίστηκε ότι το συμφέρον της Κύπρου προϋποθέτει οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα, που δεν μπορεί να πετύχει ο Δ. Χριστόφιας, λέγοντας: «ποιος άνθρωπος της αγοράς θα εμπιστευτεί την πορεία της οικονομίας μας στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, με τα όσα ο ίδιος πιστεύει; Οι δικές μου απόψεις κοιτάζουν μπροστά, ενώ οι δικές του παραπέμπουν σε έναν κόσμο που κατέρρευσε»...

Απαντώντας στην επίθεση ο εκπρόσωπος του Δ. Χριστόφια, Στέφανος Στεφάνου, υπογράμμισε ότι «οι επιλογές που θα έχει ενώπιόν του την Κυριακή ο κυρίαρχος λαός, για να αναδείξει με την ψήφο του το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι από τη μια η επιλογή της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο για δίκαιη λύση και δίκαιη κοινωνία, που προάγει ο Δημήτρης Χριστόφιας, και από την άλλη η επιλογή που οδηγεί πίσω στα σύνδρομα του παρελθόντος, στο διχασμό και την εσωστρέφεια, όπως καλλιεργείται από το επιτελείο Κασουλίδη».

Οπως τόνισε ο Σ. Στεφάνου, «ο Δημήτρης Χριστόφιας ενώνει και το αποδεικνύει με τις προγραμματικές του θέσεις για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, που θα τερματίζει την κατοχή, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού περιλαμβανομένου και του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στις πατρογονικές εστίες», απευθύνοντας κάλεσμα στο λαό «να πάει την Κυριακή να ψηφίσει με ελεύθερη τη βούληση και καθαρή τη συνείδηση και χωρίς φανατισμούς να ζυγίσει τις θέσεις και την ιστορία του καθενός και να αποφασίσει με την κυρίαρχη ψήφο του, ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σημείωσε ότι η ιδεολογία του Δ. Χριστόφια είναι γνωστή και δεν την αρνείται τονίζοντας ότι ο ΓΓ του Κόμματος «ενώνει τους πολίτες ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση, την πολιτική τους τοποθέτηση, όπως ακριβώς έχει ανάγκη την ώρα αυτή η Κύπρος, επειδή αυτήν την ώρα η ιδεολογία μας πρέπει να είναι η σωτηρία της πατρίδας μας, ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας και των θεσμών της, η ανανέωση της πολιτικής ζωής και η διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας».

Και ενώ χτες έληγε η οχτάμηνη προεκλογική περίοδος, οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν τον Δ. Χριστόφια και οι προσωπικότητες που προωθούν την υποψηφιότητά του, απευθύνθηκαν στο λαό ζητώντας την ψήφο του. Μια ψήφο με κριτήριο τις θέσεις αρχής και τις αξίες που πρεσβεύουν οι υποψήφιοι.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Κάρογιαν, κάλεσε το λαό «να στηρίξει την πολιτική που στοχεύει στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του τόπου και στην ευημερία του λαού μας, που ο Δημήτρης Χριστόφιας και οι πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν δεσμεύονται να ακολουθήσουν. Καλούμε τον κυπριακό λαό να υπερασπιστεί μαζί μας και με τον Δημήτρη Χριστόφια τα δίκαια και τα δικαιώματά του. Να κρατήσει το Κυπριακό στην πορεία του αγώνα και της διεκδίκησης», ζητώντας από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, «να στηρίξουν την επιλογή του κόμματός τους, να στηρίξουν το κόμμα τους», καταδικάζοντας την αντικομματική συμπεριφορά στελεχών που στηρίζουν Κασουλίδη, παρά τη θέση του Κόμματος.

Κάλεσμα απηύθυνε και ο Γιαννάκης Ομήρου, πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ζητώντας από «τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος να συστρατευτούν ομόθυμα για να κατοχυρωθούν οι προϋποθέσεις της εκλογής του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας».

Και ενώ ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις υπέρ της «ανεξαρτητοποίησης» του Κοσσυφοπεδίου, προσβλέποντας σε οριστικοποίηση της κατοχής, δηλώσεις υπέρ του Δ. Χριστόφια έκαναν εκτός από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι, οι ΕΔΗ, η ΕΠΑΛΞΗ, η Πρωτοβουλία Ελεύθερων Πολιτών, Σοσιαλιστές, Αντιστασιακοί, καθώς και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του Τ. Παπαδόπουλου, και οι υπουργοί Παιδείας, Εξωτερικών, Γεωργίας, διαλύοντας τις φήμες περί στήριξης Κασουλίδη...

Τέλος, εξακολουθούν να καταδικάζουν τη στάση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, υπέρ του Ι. Κασουλίδη, σειρά ιεραρχών και πολιτικών προσώπων, σημειώνοντας ότι οι ρόλοι εκκλησίας - κράτους είναι διακριτοί και ο κλήρος δεν πρέπει να εκφράζεται πολιτικά, διασπώντας το λαό, σε τέτοιες κρίσιμες ώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ