Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ
Σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης και προσανατολισμού

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης με θέμα τα προβλήματα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, Λιάνα Κανέλλη, Εύα Μελά και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Η χρηματοδότηση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) από τον κρατικό προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια καλύπτει μόνο το 20% της συνολικής του χρηματοδότησης και ασφαλώς δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του. Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης αλλά και του γενικότερου προσανατολισμού της ερευνητικής δραστηριότητας στη χώρα μας, όπως άλλωστε και στην ΕΕ, είναι η στροφή του ΙΤΕ προς τις επιχειρήσεις, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, και την ίδρυση spin-off εταιρειών για την εμπορική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της έρευνάς του.

Είναι φανερό ότι, παίρνοντας υπ' όψη και τις ρυθμίσεις που προωθούνται με το νομοσχέδιο για την έρευνα, η λειτουργία των ερευνητικών ιδρυμάτων αλλά και των πανεπιστημίων ρυθμίζεται με τους κανόνες της αγοράς και υποτάσσεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι απομένει ελάχιστος χώρος για έρευνα προς όφελος του λαού και μακριά από αντιλήψεις για εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της.

Η πολιτική της άκρατης εμπορευματοποίησης οδηγεί άλλωστε σε εξάντληση των αναγκαίων αποθεμάτων βασικής γνώσης και για την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας. Οπως υποχρεώθηκε να επισημάνει και η ΕΕ. Για το λόγο αυτό, γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί το κόστος της βασικής έρευνας στον κρατικό προϋπολογισμό, όχι για να αποκοπεί η βασική έρευνα από την εξάρτηση των επιχειρήσεων, όπως διακηρύσσει η κυβέρνηση, αλλά γιατί οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν είναι διατεθειμένες να επενδύουν μακροπρόθεσμα και σε αμφιβόλου οικονομικού αποτελέσματος ερευνητικές διαδικασίες. Με άλλα λόγια, να αναλαμβάνει το ρίσκο της βασικής έρευνας η κοινωνία και τα μονοπώλια να εισπράττουν το κέρδος. Βεβαίως και η βασική έρευνα θα προσανατολίζεται αποκλειστικά στους τομείς ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων, δηλαδή η όποια κρατική χρηματοδότηση θα κατευθύνεται σε εκείνες τις προτάσεις που εντάσσονται και συμπίπτουν με το γενικότερο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τις ιεραρχήσεις του. Με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και η εφαρμοσμένη έρευνα δε θα κατευθύνεται στη γενική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων αλλά στη διεύρυνση των πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας των πολυεθνικών ή σε στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά για προγράμματα του ΝΑΤΟ ή άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ορισμένα από τα οποία ή τμήμα αυτών έχουν υλοποιηθεί από το ΙΤΕ, η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας αναλαμβάνει να εκταμιεύει πρόθυμα κρατικούς πόρους για την ενίσχυση πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων που τα αναλαμβάνουν.

Η χρηματοδότηση της έρευνας στη χώρα μας προέρχεται κυρίως από ανταγωνιστικά προγράμματα τα οποία σε μεγάλο βαθμό καλύπτουν την ελλειμματική χρηματοδότησή της, διαδικασία που αναμένεται να συνεχιστεί παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες κυβέρνησης και ΕΕ. Αλλωστε, η πολιτική συνεχούς υποχρηματοδότησης πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, που απαρέγκλιτα ακολουθούν οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, ήδη εξωθεί τα ιδρύματα, μεταξύ αυτών και το ΙΤΕ, σε ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις πολυεθνικές και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς προκειμένου να επιβιώσουν.

Στόχος της έρευνας θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ζωής των εργαζομένων με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και τη συμμετοχή του συνόλου του επιστημονικού δυναμικού στην παραγωγή νέας γνώσης. Με άλλα λόγια, απαιτείται ο αναπροσανατολισμός της έρευνας προκειμένου να υπηρετεί την κοινωνική ευημερία και όχι τον πλουτισμό των λίγων και ταυτόχρονα χρειάζεται γενναία αύξηση της χρηματοδότησής της αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται επαρκώς όλοι οι τομείς της και να συμμετέχει το σύνολο των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων. Και βέβαια για να είναι οι επιστήμονες σε θέση να αναπτύξουν απρόσκοπτα την ερευνητική τους δραστηριότητα θα πρέπει να εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και με μισθούς που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

α) Την άμεση καταβολή του ήδη εγκεκριμένου και υπογεγραμμένου κονδυλίου των 3,7 εκατ. ευρώ της εθνικής χρηματοδότησης του ΙΤΕ.

β) Την άμεση καταβολή του ποσού των 1,6 εκατ. ευρώ που αφορά στη μισθοδοσία του προσωπικού και την ένταξή του στον προϋπολογισμό του ιδρύματος.

γ) Τη χειραφέτηση των ερευνητικών ιδρυμάτων από τις επιχειρήσεις.

δ) Την αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση του ΙΤΕ και όλων των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας μας στο ύψος των απαιτούμενων αναγκών.

ε) Την κατοχύρωση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους των ερευνητικών ιδρυμάτων και την κατάργηση των κάθε μορφής ελαστικών σχέσεων εργασίας.

στ) Την ένταξη όλων των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα που δουλεύουν κάτω από ιδιαίτερα ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

ζ) Την ανάπτυξη και ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας προς όφελος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org