Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτρα - πρόκληση

Τα μέτρα που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση, τα οποία, μάλιστα, δεν τόλμησε καν να τα χαρακτηρίσει ως μέτρα κατά της ακρίβειας, είναι τουλάχιστον προκλητικό να πει κανείς ότι έρχονται να λύσουν το πρόβλημα των συνεχών ανατιμήσεων, που επιβάλλονται στην αγορά σε όλα τα βασικά είδη καθημερινής κατανάλωσης. Αντίθετα, όπως αναμενόταν, κινούνται στο πλαίσιο των γνωστών επιλογών της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει επιλέξει να εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, σε βάρος των συμφερόντων της πλειοψηφίας του λαού.

Για τους εργαζόμενους είναι ξεκάθαρο ότι η συνεχής μείωση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους, από τις αδιάλειπτες ανατιμήσεις και την ακρίβεια, δεν πρόκειται να ανασχεθεί με φωτεινές πινακίδες τιμών που θα αναρτώνται στις λαϊκές αγορές, ούτε με ιστοσελίδες όπου θα αναφέρονται οι επικρατέστερες τιμές σε κάποια είδη ανά τη χώρα. Γνωρίζουν, ακόμη, ότι και η λεγόμενη ...αναγγελία των ανατιμήσεων από τις επιχειρήσεις προς το υπουργείο κάθε άλλο παρά σημαίνει σταθερότητα στις τιμές και προστασία της αγοραστικής τους δύναμης. Ετσι, είναι απόλυτη κοροϊδία και η «εξαγγελία» της κυβέρνησης ότι θα δημοσιοποιεί τα ονόματα εκείνων των επιχειρήσεων που επιβάλλουν «υπερβολικές» ανατιμήσεις στα εμπορεύματα που διακινούν, αφού η οποιαδήποτε δημοσιοποίηση επιδρά πολύ λιγότερο στα επιχειρηματικά κέρδη από ό,τι οι ίδιες οι ανατιμήσεις.

Βέβαια, τίποτα δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις και σχηματισμοί, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ...συζητούν για τα οφέλη της «επιχειρηματικότητας», της «ανταγωνιστικότητας» και του «κέρδους». Σ' αυτό το πλαίσιο και σε καθεστώς «ελεύθερης αγοράς», οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έχουν καμία αναστολή να γνωστοποιούν κανονικότατα τις αυξήσεις τιμών που εξυπηρετούν την κερδοφορία τους, έχοντας απέναντί τους κυβερνήσεις που έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι ούτε θέλουν, ούτε μπορούν, αλλά ούτε έχουν και την παραμικρή πρόθεση, να παρέμβουν στη διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών.

Το μόνο που επιδιώκει η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχτές, είναι να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας. Στην πραγματικότητα, το μόνο που την απασχολεί είναι να μην μπει στο στόχαστρο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων η ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής: Η προσήλωση στην πολιτική της «ελεύθερης αγοράς», των «ελεύθερων τιμών», των «κουτσουρεμένων λαϊκών εισοδημάτων» η πολιτική, δηλαδή, που ενισχύει την εξουσία και την πλήρη ασυδοσία των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρηματικών συμφερόντων. Η επίλυση του προβλήματος της ακρίβειας, που προκαλούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είναι άρρηκτα δεμένη με τον ίδιο το ρόλο και τη φύση του κεφαλαίου στην κοινωνία, άρα είναι συνδεδεμένη με τον αγώνα για την εξασφάλιση εργασίας, με τη διεκδίκηση αξιοπρεπούς μεροκάματου, με την κατάκτηση δημόσιας δωρεάν Υγείας, Παιδείας κλπ. Με δυο λόγια, είναι ζήτημα πάλης με στόχο την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος, όπου όλο και λιγότεροι δικαιούνται να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ