Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η άνοδος του ΚΚΕ είναι συνάρτηση της ανάπτυξης και πολιτικοποίησης του λαϊκού κινήματος

Αποσπάσματα από συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84»

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» και στους δημοσιογράφους Γ. Λοβέρδο και Μ. Νικολάου, έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από την ως άνω συνέντευξη.

Για τη διαρροή του «σχεδίου Νίμιτς»

-- Πώς αισθανθήκατε όταν η κα υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε σε σας, τους πολιτικούς αρχηγούς, το κείμενο της πρότασης Νίμιτς και το είδατε δημοσιευμένο στην εφημερίδα «Το Βήμα»;

-- «Κατ' αρχάς, το πήρα στα χέρια μου, μάλιστα πήρα το αγγλικό κείμενο γιατί ξέρουμε ότι ανάμεσα στις μεταφράσεις και στους όρους υπάρχουν παρερμηνείες, φυσικά δεν έκατσα να το διαβάσω πρόταση την πρόταση, λεπτομερειακά, το διάβασα μία φορά, κοίταξα τα κυριότερα σημεία και όταν συζητούσαμε το είχα στα χέρια μου και προσπαθούσα ακριβώς να δω τα συγκεκριμένα σημεία που μου ανέλυε η κυρία Μπακογιάννη».

-- Σε έναν περιορισμένο χρόνο όλα αυτά.

-- «Να σας πω ότι πήρα το κείμενο μαζί μου φεύγοντας και μου είπε όχι αυτό είναι μοναδικό και δε δίνεται. Εντάξει. Εμείς δεν επρόκειτο να το δώσουμε πουθενά, εφόσον η κυρία Μπακογιάννη μάς είπε... Τώρα στην πολιτική και στις διαπραγματεύσεις πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στην ενημέρωση. Δε γίνονται φέιγ βολάν τα κείμενα. Αλλά όταν το είδαμε την άλλη μέρα, φυσικά... Περιμέναμε να δούμε τι είχε συμβεί. Να διευκρινίσουμε αν αυτό δόθηκε. Γίναμε έξαλλοι!».

Για τα μέτρα για την ακρίβεια

-- Να ρωτήσουμε για τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοινώθηκαν χτες. Πιστεύετε ότι υπάρχει δυνατότητα να καταπολεμηθεί η ακρίβεια και τα μέτρα αυτά αρκούν;

-- «Οταν διάβασα τα μέτρα, και με όσες γνώσεις έχω, άρχισα να γελάω, ειλικρινά σας λέω».

-- Σε ποιο σημείο αρχίσατε να γελάτε, κυρία Παπαρήγα; Στις γιγαντοοθόνες;

-- «Οι αναγραφόμενες τιμές, η πηγή προέλευσης των προϊόντων...»

-- Η μαύρη λίστα...

-- «Πρόκειται απλώς για μικροδιακυμάνσεις των τιμών και τίποτα παραπάνω. Το κόστος ξεκινάει από την παραγωγή, από την παραγωγική διαδικασία. Προστίθεται η διαφήμιση. Πόσο κοστίζουν. Πάρτε για παράδειγμα τα γιαούρτια. Εκατομμύρια ευρώ στη διαφήμιση! Υπάλληλοι που δουλεύουν για τη διαφημιστική εκστρατεία. Οι εταιρείες! Πόσα χρήματα δίνονται. Επομένως, το κόστος των προϊόντων δε διαμορφώνεται από ένα ενδιάμεσο κέρδος στην κυκλοφορία μόνο. Βεβαίως υπάρχει και αυτό. Αλλά το βασικό κέρδος διαμορφώνεται αλλού και η κυβέρνηση δε βάζει χέρι σε αυτά. Και να σας πω και κάτι άλλο: όλα αυτά λέει - το είπε 10 χιλιάδες φορές - δεν έρχονται σε αντίθεση με την ελεύθερη αγορά. Αφού δεν έρχονται σε αντίθεση με την ελεύθερη αγορά...»

-- Εσείς διαφωνείτε και φιλοσοφικά με την ελεύθερη αγορά.

-- «Δεν είμαστε υπέρ της ...ανελεύθερης αγοράς».

-- Με την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών εννοώ.

-- «Εμείς θεωρούμε ότι σήμερα η μονοπώληση στο επίπεδο που έχει φθάσει στους περισσότερους κλάδους, αντικειμενικά φέρνει την αναγκαιότητα της κοινωνικοποίησης. Αλλά εν πάση περιπτώσει, η οικονομία έχει τους δικούς της νόμους. Αντικειμενικούς νόμους. Καμία πολιτική βούληση - αυτό ισχύει και στον καπιταλισμό και στο σοσιαλισμό - δεν μπορεί να αναστείλει αυτούς τους νόμους. Και της σοσιαλιστικής οικονομίας και της καπιταλιστικής. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι με την πολιτική σου να εκφράσεις αυτούς τους νόμους ή να λειάνεις ορισμένες οξείες γωνίες. Δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα. Θυμάμαι και το ΠΑΣΟΚ που έκανε τις "συμφωνίες κυρίων" κλπ.

-- Επανήλθαν και επί ΝΔ.

-- «Θα κυνηγάνε τους λαϊκατζήδες. Αυτό θα γίνει».

Για τις δημοσκοπήσεις και το κριτήριο ψήφου

-- Εσείς δεν ενοχλείστε όταν βλέπετε δημοσκοπήσεις που λένε ότι ο ΣΥΝ, που δεν τον παίρναμε και πολύ στα σοβαρά πριν από μερικά χρόνια, παίρνει 10%, 11%, 13%;

-- «Είναι ζήτημα ερμηνείας των θεμάτων. Εμείς πάντοτε βλέπουμε τα πράγματα με αντικειμενικά κριτήρια. Και προπάντων δε βλέπουμε τα πράγματα με έναν τέτοιο, στενό θα έλεγα, τρόπο. Το θετικό που υπάρχει σήμερα, και εμείς κρατάμε αυτό το θετικό, είναι ότι λαϊκά στρώματα, το σημειώνω αυτό, έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορούν να τους δώσουν τίποτα. Αυτό για μας είναι το σημαντικό. Δηλαδή, το ότι λαϊκά στρώματα που πριν λίγα χρόνια "ορκίζονταν" είτε στο ένα, είτε στο άλλο κόμμα, σκέφτονται έτσι. Από εκεί αρχίζουμε εμείς. Και είναι πολύ φυσικό αυτά τα λαϊκά στρώματα που φεύγουν ή σκέφτονται να φύγουν, να διασκορπιστούν.

Εδώ βέβαια, παρεμβαίνουν και άλλοι παράγοντες, που διαμορφώνουν αυτή τη διάχυση των δυνάμεων. Ενας από τους ιδιαίτερους παράγοντες είναι η αποδιάρθρωση στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα κλίμα διάλυσης, το οποίο δεν μπορεί κανείς, ως τώρα τουλάχιστον, να το συγκρατήσει. Ενα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ αισθάνεται συγγενικά προς τον ΣΥΝ, λόγω των προγραμματικών συγκλίσεων. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το κομμάτι θα εξαπατηθεί αν επιλέξει ως εναλλακτική λύση τον ΣΥΝ. Τώρα, αν θα το νιώσει σε 6 μήνες, ή σε ένα χρόνο ή σε ενάμιση, αυτό είναι κάτι διαφορετικό».

-- Θα εξαπατηθεί από ποιον κυρία Παπαρήγα; Γενικώς από τον ΣΥΝ ή από το νέο πρόεδρο του ΣΥΝ;

-- «Α, όχι. Δεν είναι θέμα του νέου προέδρου. Ελεος!».

-- Δεν είναι θέμα προσώπων, λέτε, δηλαδή. Δεν παίζει ένα ρόλο όμως το νέο πρόσωπο;

-- «Εγώ δεν το αποκλείω σε ένα τμήμα των εργαζομένων και της νεολαίας να παίζει ρόλο. Αυτό όμως τι δείχνει; Και αυτό είναι μια πλάνη.

Δεν υπάρχουν μεσσίες. Ούτε στο ΚΚΕ υπήρχαν, ούτε θα υπάρξουν. Υπάρχουν συγκεκριμένες ιστορικές φάσεις ανόδου που κάποια πρόσωπα καταγράφονται ως ήρωες. Υπάρχουν και φάσεις που ένας φορέας δεν είναι σε άνοδο και ενώ υπάρχουν θαυμάσιες προσωπικότητές του, να μη μπορούν να γίνουν γνωστές, ακριβώς γιατί υπάρχει μια στασιμότητα. Αν το κριτήριο ψήφου είναι το πρόσωπο, αυτό μπορούμε να το εξηγήσουμε αντικειμενικά, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να πούμε ότι είναι πρόβλημα επιπέδου πολιτικής συνείδησης».

-- Σε μεγάλο βαθμό όμως, στην εποχή της εικόνας, είναι και το πρόσωπο. Το ξέρουμε, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

-- «Μπορεί να είναι και έτσι. Αλλά είναι άλλο πράγμα να πεις ψηφίζω αυτόν τον φορέα, γιατί θέλω να ψηφίσω μια σοσιαλδημοκρατική εκδοχή και να τη δοκιμάσω σε έναν άλλο φορέα. Με αυτό μπορεί να διαφωνώ, αλλά είναι μια πολιτική κρίση.

-- Μπορείς όμως να πεις ότι μ' αρέσει πιο πολύ ο Α΄ από τον Β΄. Και συμβαίνει πάρα πολλές φορές αυτό.

-- «Συμβαίνει πάρα πολλές φορές, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική. Αυτό μπορεί να το δεις σε άλλους τομείς της ζωής».

-- Εγώ συμφωνώ μαζί σας σ' αυτό, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα της εποχής μας.

-- «Εμείς ερμηνεύουμε την πραγματικότητα ως εξής: Εχουμε θετικές διεργασίες μέσα στο λαό, που όμως ακόμα απέχουν από την υιοθέτηση μιας ριζικής εναλλακτικής λύσης. Και μας ενδιαφέρει να συμβάλουμε σε αυτό. Αν πέσουμε στο παιχνίδι των εκλογικών ποσοστών ως αυτοσκοπό, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης το ΚΚΕ. Υπάρχουν άλλα κόμματα που μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο, όχι εμείς».

-- Μήπως αυτό είναι το ζητούμενο; Μήπως τελικά το ΚΚΕ, επειδή όπως είπατε είναι συνεπές σε αυτό που λέει εδώ και χρόνια, εδώ και δεκαετίες, μήπως τελικά το ΚΚΕ έχει πλαφονάρει. Μήπως μέχρι εκεί μπορεί να πάει, όπως στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου;

-- «Το πλαφόν του ΚΚΕ ξέρετε από τι εξαρτάται, πέρα βεβαίως από το ότι το Κόμμα πρέπει πάντα να εξετάζει τη δουλειά του και να ανεβάζουμε την ποιότητα και την επιτελικότητα της δουλειάς. Δε λέω ότι δεν έχουμε προβλήματα και αδυναμίες. Ομως, το πλαφόν του ΚΚΕ είναι συνάρτηση της ανάπτυξης, πρώτα απ' όλα της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος, συνάρτηση της ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος και της πολιτικοποίησής του. Αν π.χ. το λαϊκό κίνημα είναι σε μια κατάσταση όπου νιώθει ότι θα ασκήσει μια πίεση για μια καλύτερη διαχείριση, τα ποσοστά του ΚΚΕ δεν πρόκειται να ανέβουν θεαματικά. Αυτό είναι καθαρό.

Επομένως πάει χέρι - χέρι η πολιτικοποίηση του λαού και η επιλογή για ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Εκεί, και το ΚΚΕ βεβαίως, θα γίνει υποδοχέας ενός μέρους, όχι όλου, των εργαζομένων. Επομένως, για μας ο δείκτης έχει πολλά κριτήρια. Δεν το κρύβω. Δεν είναι ότι δε θέλουμε να έχουμε μεγάλο εκλογικό ποσοστό, αλλά σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από το ποιο βάθος έχει το "όχι" στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Αν απλώς είμαστε εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο που διαχειρίζονται τα ζητήματα, αυτό ακόμα δεν μπορεί να φέρει πολλούς εργαζόμενους κοντά στο ΚΚΕ. Αν συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης και εξέλιξης, δηλαδή να πολεμήσουν τη στρατηγική των δύο κομμάτων και όχι τον τρόπο που χειρίζονται τα ζητήματα, τότε και το ΚΚΕ θα δυναμώσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυνατό ΚΚΕ, για να μπορεί ο λαϊκός παράγοντας να δυσκολεύει τα αντιλαϊκά σχέδια(2009-09-08 00:00:00.0)
Οι λαϊκές δυνάμεις να μη χάσουν χρόνο με λάθος πολιτικές επιλογές(2008-05-27 00:00:00.0)
Δεν αλλάζει πλεύση το ΠΑΣΟΚ(2007-10-16 00:00:00.0)
Να απελευθερωθούν απ' το δικομματισμό λαϊκές δυνάμεις(2007-06-06 00:00:00.0)
Να εκφραστεί στην κάλπη η άνοδος του ριζοσπαστικού ρεύματος(2003-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ