Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στο όνομα της ειρήνης στην περιοχή η ... αλλαγή των συνόρων!

Πληρωμένη απάντηση στην κυβέρνηση έδωσαν χτες οι κομμουνιστές στη Θεσσαλονίκη απαιτώντας να μην αναγνωρίσει το προτεκτοράτο του Κοσσόβου ως ανεξάρτητο κράτος

Motion Team

Πληρωμένη απάντηση στην κυβέρνηση έδωσαν χτες οι κομμουνιστές στη Θεσσαλονίκη απαιτώντας να μην αναγνωρίσει το προτεκτοράτο του Κοσσόβου ως ανεξάρτητο κράτος
Καμία αναφορά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μεθοδεύσεις στα Βαλκάνια δεν έκανε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη σχετικά με τις εξελίξεις στο Κόσσοβο.

Αφού ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση στο Κόσσοβο δεν έχει καμία σχέση με «το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου», έκανε λόγο γενικά και αόριστα για «νέα δεδομένα στην ευπαθή και πολύπαθη αυτή περιοχή». Οι καλύτερες λύσεις, είπε, δεν προκύπτουν από «μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα» και ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι «η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή». Αναγνώρισε έμμεσα την ανεξαρτησία του Κοσσόβου λέγοντας ότι «αυτό που τώρα προέχει είναι η ασφάλεια και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Σέρβων και των άλλων εθνοτικών ομάδων που ζουν στο Κόσσοβο». Μοιράζοντας τις ευθύνες ανέφερε ότι «όλα τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη έχουν υποχρέωση να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επικίνδυνες εντάσεις».

Ο Κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε τη σπουδή της ΕΕ να στείλει αστυνομική δύναμη στο Κόσσοβο καθώς και τις δυνάμεις κατοχής της KFOR. Είπε ότι η αστυνομική δύναμη στάλθηκε για να αποτρέψει εκείνους (σ.σ. δεν τους κατονόμασε) «που ήθελαν είτε τη δημιουργία μιας νέας κρίσης, είτε την εμφάνιση κενού το οποίο φιλοδοξούσαν να καλύψουν οι ίδιοι για δικές τους ιδιοτελείς σκοπιμότητες, για τα δικά τους συμφέροντα». Για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη δύναμη αυτή και τη συνακόλουθη σύμπλευση της χώρας μας με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο «η πατρίδα μας ενισχύει τον ρόλο της στην περιοχή ως περιφερειακής δύναμης ευθύνης και σταθερότητας».

Απέφυγε να πει εάν η χώρα μας θα αναγνωρίσει το Κόσσοβο ως χωριστό κράτος, λέγοντας ότι η Ελλάδα «θα λάβει τις αποφάσεις της σε επόμενο χρονικό διάστημα και θα αποφασίσει αφού εξετάσει σε βάθος όλες τις εξελίξεις, όλες τις διαστάσεις τους, όλες τις επιπτώσεις τους, τόσο στην περιφερειακή ασφάλεια όσο και, κυρίως μάλιστα, τα συμφέροντα της χώρας».

Ο Κ. Καραμανλής έκανε αναφορά και στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αμοιβαία αποδεκτή λύση και χωρίς τέτοια λύση η ΠΓΔΜ δε θα πάρει πρόσκληση για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. «Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας καταγγελία του Γ. Παπανδρέου για τη διαρροή του εγγράφου Νίμιτς είπε ότι «τον μόνο που δε βοηθάει η διαρροή αυτού του εγγράφου είναι την ελληνική κυβέρνηση» και αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόνισε χαρακτηριστικά: «Εσείς ειδικά, ως πρώην και επί πολλά χρόνια υπουργός Εξωτερικών και με πολλές αντίστοιχες εμπειρίες διαρροών απορρήτων εγγράφων επί υπουργίας σας, οφείλετε να γνωρίζετε και να κατανοείτε καλά αυτό που λέω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ