Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Οι λαοί το απορρίπτουν ... το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει!

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Το βαθιά αντιλαϊκό «ευρωσύνταγμα», που απέρριψαν οι λαοί με τα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας, επανήλθε στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλάζοντάς του όνομα και αποκλείοντας κάθε λαϊκή συμμετοχή στις διαδικασίες επικύρωσής του, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλώντας τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την Ευρωσυνθήκη και την ίδια την ΕΕ, τόνισε ότι σε τίποτα δεν άλλαξαν οι βασικές επιδιώξεις του κεφαλαίου που υλοποιούνται με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία επιβάλλει χειρότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στις γυναίκες και τους νέους, διαμορφώνοντας ένα ακόμα πιο σκληρό πλαίσιο εκμετάλλευσης, προωθώντας τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και ενισχύοντας το ευρωενωσιακό ιμπεριαλιστικό κέντρο.

Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Οι δημαγωγικές κορόνες για "δημοκρατικότερη" και "πιο κοινωνική ΕΕ" δεν κατορθώνουν να κρύψουν το βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενο της Ευρωσυνθήκης και της ΕΕ. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις συγκαλύπτονται προσωρινά μπροστά στην επιδίωξη ακόμα μεγαλύτερης επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, στις ελευθερίες και αύξησης των μονοπωλιακών κερδών.

Η Εκθεση για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το μετονομασμένο "ευρωσύνταγμα", επιστρατεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αντιμετώπιση της αντίδρασης και του κλίματος απόρριψης από τους εργαζόμενους στα κράτη - μέλη. Ο συνασπισμός πολιτικών υποστηριχτών της ΕΕ, ανάμεσά τους και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αρνούνται διεξαγωγή δημοψηφισμάτων γιατί γνωρίζουν την αντίθεση των εργαζομένων που βιώνουν τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος και την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως και το "ευρωσύνταγμα", ενισχύει την ΕΕ να λειτουργεί αποτελεσματικότερα προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων:

  • Ενισχύει την αντιλαϊκή θωράκιση της ΕΕ.
  • Προωθεί εντονότερα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.
  • Αναπτύσσει νέες πολιτικές εκμετάλλευσης εργαζομένων και καταπάτησης των κοινωνικών τους δικαιωμάτων.
  • Εντείνει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ.
  • Υιοθετεί το δόγμα προληπτικού πολέμου.
  • Κατοχυρώνει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ακόμη και στα κράτη - μέλη.
  • Περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών.
  • Καταργεί το δικαίωμα βέτο, σε όφελος των ισχυρών χωρών.
  • Δυναμώνει - δημιουργεί νέους κατασταλτικούς μηχανισμούς.
  • Περιορίζει περισσότερο τα ατομικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Οι εργαζόμενοι της ΕΕ έχουν τη δύναμη. Να καταδικάσουν την Ευρωσυνθήκη και την ίδια την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ