Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΡΕΣ
«Χτυπά» κατευθείαν στην καρδιά

Αυξάνει μέχρι και 70% τις πιθανότητες καρδιαγγειακών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένου και του αιφνίδιου θανάτου

Το εργασιακό στρες αυξάνει μέχρι και 70% τις πιθανότητες να εμφανίσουν οι εργαζόμενοι καρδιαγγειακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένου και του αιφνίδιου θανάτου, τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ενόψει των σεμιναρίων που διοργανώνει στην Αθήνα (7-9 Φλεβάρη 2008).

Μεταφέροντας τα αποτελέσματα (δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας «European Heart Journal») της παρακολούθησης 10.000 Αγγλων δημόσιων υπαλλήλων απ' τη δεκαετία του 1960, οι επιστήμονες διαπίστωσαν τα εξής: Σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, οι υπάλληλοι που είχαν απασχόληση που απαιτούσε αυξημένη υπευθυνότητα και είχαν διαρκές άγχος είχαν αυξημένη πιθανότητα (70%) να εμφανίσουν καρδιαγγειακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένου και του αιφνίδιου θανάτου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση - δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα - το εργασιακό άγχος αφορά έναν στους τέσσερις εργαζόμενους στην ΕΕ των 27 (στοιχεία του 2005). Είναι το δεύτερο σε συχνότητα αναφερόμενο πρόβλημα υγείας και επηρεάζει το 22% των εργαζομένων στην ΕΕ των 27 (στοιχεία του 2005).

Οπως επισημάνθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, σήμερα χάνονται από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου περίπου 1.000 άνθρωποι το χρόνο μόνο στην Αθήνα. Ενας απ' τους βασικότερους λόγους που αναφέρθηκε, είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί το ασθενοφόρο όταν είναι ζωτικής σημασίας η παροχή βοήθειας τα πρώτα λεπτά. «Είναι απαραίτητο ένα καλό δίκτυο μοτοσικλετών που να συντονίζεται από το ΕΚΑΒ, ενώ αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας απ' την Πολιτεία κέντρων πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε ολόκληρη τη χώρα με ορθολογική γεωγραφική κατανομή ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν πληρέστερα οι ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού» τονίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org