Κυριακή 3 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Φορώντας τη μάσκα του πρεσβευτή της κάθαρσης

Με όση συνέπεια και αν αναζητήσει κάποιος να βρει έστω και μια ομιλία του Γ. Παπανδρέου, το τελευταίο διάστημα, στην οποία να μην καταγγέλλει το «κυβερνητικό καθεστώς» διαφθοράς και αδιαφάνειας, είναι σίγουρο ότι η προσπάθειά του θα αποβεί άκαρπη! Η ηγεσία και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν «επιστρατεύσει» τη δικομματική «συνταγή» της «ηθικής» ως μοναδικό πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και πάνω σ' αυτήν έχουν δομήσει όλη την ...αντιπολιτευτική τους τακτική, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσουν την ανάγκη «διαφοροποίησής» τους από την κυβέρνηση προκειμένου να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα.

Η στρατηγική σύγκλιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, σε όλα τα βασικά πολιτικά μέτωπα, έχει ως συνέπεια η διεκδίκηση της επανάκτησης της κυβερνητικής εξουσίας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και η όξυνση της αντιπαράθεσής του με τη ΝΔ να μη γίνονται γύρω από την ουσία της πολιτικής, αλλά γύρω από ζητήματα «διαδικασίας», «διαχείρισης» και «τάξης». Η πολιτική «σύγκρουση» ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού στην προεκλογική περίοδο κινήθηκε ανάμεσα στη «λάσπη» και το «βούρκο», με μοναδικό στόχο των κομμάτων της άρχουσας τάξης να μην αναδειχτούν τα πραγματικά λαϊκά και κοινωνικά προβλήματα και, κυρίως, να μη γίνει φανερή η πολιτική τους ταύτιση.

Αμέσως μετά τις εκλογές το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Τα σκάνδαλα που ήρθαν στην επιφάνεια, αρχικά με την υπόθεση του υπουργού Απασχόλησης Β. Μαγγίνα και στη συνέχεια μ' αυτή του γγ του υπουργείου Πολιτισμού Χρ. Ζαχόπουλου, πυροδότησαν νέο γύρο δικομματικού «καυγά». Το ΠΑΣΟΚ ζητά παραιτήσεις και πολιτικές ευθύνες και δηλώνει ότι «η πάταξη της διαφθοράς είναι πρώτη προτεραιότητα». Αναζητά για λογαριασμό του το ρόλο του «πρεσβευτή» της «κάθαρσης» επιδιώκοντας να αποδομήσει τις «σεμνές και ταπεινές» κορόνες του Κ. Καραμανλή.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με την «προπαγάνδα» του και τις βαρύγδουπές τοποθετήσεις του αρχηγού του, ότι «είμαστε στη δίνη ενός υπόκοσμου, μυστικών υπηρεσιών, λάσπης, σήψης και έχουμε μια κυβέρνηση που δεν αξίζει στον τόπο», να κρύψει ότι με την πολιτική του βάζει πλάτη στην κυβέρνηση για την προώθηση των κοινών αντιλαϊκών κατευθύνσεών τους. Προσπαθεί να κρύψει ότι με βάση το νόμο «Ρέππα» η ΝΔ ετοιμάζει τη δική της αντιασφαλιστική επέλαση. Να συγκαλύψει ότι πρώτο ξεκίνησε το ξεπούλημα των λιμανιών και σήμερα το ολοκληρώνει η ΝΔ. Να «θάψει» ότι έχει κοινό στόχο με την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Να «σκεπάσει» αυτό που πρόσφατα αποκάλυψε ο «Ρ» ότι με Προεδρικό Διάταγμα που προώθησε επί των κυβερνητικών του ημερών και σήμερα εφαρμόζει η ΝΔ ανοίγει το δρόμο για τη συνταξιοδότηση των καθαριστριών στα 70 χρόνια! Να «εξαφανίσει» ότι κοινή επιδίωξη των εταίρων του δικομματισμού είναι η προάσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι μεταξύ των δυο αστικών κομμάτων δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές, είναι περίπου νομοτελειακό ότι η κόντρα θα επικεντρωθεί στις διαχειριστικές ικανότητες και στο ήθος. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα επιδιώκει να αποδώσει τα νέα «κρούσματα» στον τρόπο διαχείρισης από τη ΝΔ της «εξουσίας». Μόλις την προηγούμενη Τρίτη ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε συνέδριο της ΓΣΕΕ απέδωσε τη διαφθορά στην «αντίληψη διακυβέρνησης και διαχείρισης της εξουσίας» από τη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα και να σπείρει «αυταπάτες» ότι, δήθεν, με μια «σοσιαλδημοκρατική» διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος, μπορούν να «εξαλειφθούν»(!) τα φαινόμενα διαφθοράς. Σήμερα τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και οι εκφραστές των εσωκομματικών «ρευμάτων» στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται σαν να προήλθαν από «παρθενογένεση» - την ίδια στιγμή που μόλις πριν από λίγες μέρες ήρθαν στην επιφάνεια στοιχεία για «μίζες» της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας «Ζήμενς» που κατέληξαν στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - θέλοντας να πείσουν ότι δήθεν έχουν «αλλάξει» και είναι έτοιμοι για «αριστερή στροφή» με στόχο τη ...«δίκαιη διαχείριση» του συστήματος. Οσες μάσκες, όμως, και αν φορέσουν προδίδονται από τις θέσεις και τα προγράμματά τους, που είναι δομημένα πάνω στην υπεράσπιση των νόμων της αγοράς και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Των απαραίτητων όρων, δηλαδή, που διαιωνίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, οξύνουν τις ταξικές αντιθέσεις, αναπαράγουν τα φαινόμενα της σήψης και της διαφθοράς, των σκανδάλων, της μίζας.

Οσες ταμπέλες και αν λανσάρει, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ, είτε αυτή του «καλύτερου διαχειριστή», είτε αυτή του «πρεσβευτή» της «κάθαρσης», δε θα πάψει να εκπροσωπεί τα ίδια ταξικά συμφέροντα με τη ΝΔ. Από την άποψη αυτή τα λαϊκά στρώματα οφείλουν να απαλλαγούν από τις όποιες αυταπάτες και να χειραφετηθούν από τα ψευτοδιλήμματα του δικομματισμού. Ειδικά σε μια περίοδο που η εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έρχονται εκ νέου στην επικαιρότητα, η ...σύγκρουση μεταξύ των εταίρων του δικομματισμού για θέματα διαφθοράς θα πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Απέναντι στη μάχη της «σαπίλας» τους, αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου να συνειδητοποιήσουν αυτό που έγραφε ο Κ. Μαρξ στο έργο του «Η αθλιότητα της φιλοσοφίας»: «Η πολιτική εξουσία είναι η επίσημη έκφραση της ταξικής αντίθεσης μέσα στην αστική κοινωνία». Αυτή την πολιτική εξουσία πρέπει ο λαός να στερήσει από τα κόμματα της αστικής τάξης, αποδυναμώνοντάς τα ακόμα περισσότερο, αφαιρώντας τους το μέσο που έχουν στα χέρια τους για να προσφέρουν - μέσα από την «ανήθικη» πολιτική της εκμετάλλευσης που υπηρετούν - τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι για ατομική ιδιοποίηση από μια χούφτα κεφαλαιοκράτες.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αντιπερισπασμοί» και «λασπομαχία» για να κρυφτεί η ουσία(2017-07-06 00:00:00.0)
Επιδιώκει να εμφανιστεί σαν φορέας της κάθαρσης!(2009-04-24 00:00:00.0)
«Στείρα» απογοήτευση(2008-07-05 00:00:00.0)
«Ζήμενς» επ' ...«αριστερά»!(2008-07-05 00:00:00.0)
Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ(2006-10-25 00:00:00.0)
Αναλαμβάνει να... καταπολεμήσει τη διαφθορά(2006-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ